Причини и първа помощ при изгаряне на хранопровода

Изгарянето на хранопровода е често срещано нараняване

изгаряне на хранопровода

В същото време изгарянето на хранопровода е доста опасно. Защо се случва това, как да се справим и какви рискове съществуват при изгаряне на хранопровода обяснява д-р Сергей Коробкин, ендоскопист.

Патологиите на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника играят водеща роля при заболявания на стомашно-чревния тракт. Това пряко влияе върху качеството на живота на пациентите.

Д-р Сергей Коробкин

Нарушенията във функционирането на хранопровода са свързани главно с проблеми, които засягат неговата двигателна функция. Патологиите на стомаха, хранопровода и дванадесетопръстника най-често се причиняват от активността на бактерии (Helicobacter pylori), възпалителни процеси, вродени характеристики на тялото и неоплазми.

Изгарянето на хранопровода е сериозен проблем, при който органът се уврежда поради излагане на агресивни химически, термични и радиационни агенти. Това състояние е опасно за здравето и изисква незабавна медицинска помощ.

Изгаряния на хранопровода могат да се появят при хора от всички възрасти, но малките деца и възрастните хора са по-податливи на заболяването. Също така изложени на риск са пациенти, страдащи от нарушения на храносмилателната система, като гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ), при който съдържанието на стомаха се връща в хранопровода, стеноза на хранопровода или пептични язви.

Как да разпознаем изгарянето на хранопровода?

Симптомите на заболяването зависят от степента на увреждане на хранопровода. Пациентите могат да се оплакват от болка и дискомфорт в гърдите или зад гръдната кост, затруднено преглъщане, повръщане, кашлица, повръщане, хематемеза и други признаци, свързани с възможно възпаление или вътрешно кървене.

Изгарянето на този орган може да доведе до сериозни усложнения като езофагеална стеноза (стеснение на хранопровода), язви, кървене, перфорация или инфекция. Ако подозирате проблем, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Болестите на хранопровода се характеризират със следните симптоми:

• болка в гърдите;
• затруднено преглъщане;
• киселини;
• гадене;
• много често оригване.

Често клиничната картина е подобна като прояви на патологии и на други системи – дихателна, сърдечно-съдова (суха кашлица, затруднено дишане, болка в гърдите, задух).

Изгарянето на хранопровода може да възникне и след поглъщане на агресивни течности, като киселини, препарати за почистване и други подобни. Не по-малко опасно е изгарянето на хранопровода от киселината, която нашето тяло произвежда.

При хроничните заболявания на стомаха и дванадесетопръстника характерните симптоми ще бъдат болка в епигастралната област. По правило те са свързани с приема на храна. Стомашните патологии се характеризират с появата на болка 15-20 минути след хранене. Те продължават няколко часа и могат да изчезнат сами. При заболявания на дванадесетопръстника болката започва 1,5-2 часа след хранене.

С развитието на тумори болката се изразява по различни начини: тя може да бъде свързана или не свързана с поглъщането на храна. Развитието на злокачествени тумори на стомаха се характеризира с болка, която не е свързана с храната („гладна“ болка, болка през нощта). Апетитът се губи и настъпва значителна загуба на тегло. Появява се отвращение към предишни любими храни. Понякога и оригване на несмляна храна.

Първа помощ при изгаряне на хранопровода с погълнати киселини или домакински препарати

Преди да пристигнат лекарите, трябва да се окаже първа помощ. Незабавно, ако получите изгаряне на хранопровода, трябва да изплакнете устата обилно с вода и да изпиете 0,5 литра вода или мляко. Ако изгарянето е причинено от алкали, пийте неконцентрирана оцетна киселина, ако е киселина, пийте разтвор на сода – първо трябва да се обадите на линейка и да се консултирате с лекар, докато екипът е на повикване – какво точно да използвате и в какви пропорции. Не трябва да се предизвиква повръщане, тъй като това може да доведе до разкъсване на хранопровода.

Първата помощ не замества професионалната медицина, тоест е необходим преглед от лекар и консултация. Освен това не пренебрегвайте лечението, ако лекарят го е предписал. Пазете здравето си и при необходимост потърсете медицинска помощ.

Как може да се намали риска от заболяване и последвало нараняване или изгаряне на хранопровода?

ГЕРБ или киселинен рефлукс може да доведе до други, по-сериозни нарушения на хранопровода. Можете да предприемете тези стъпки, за да предотвратите или намалите вече възникналия рефлукс и проблеми с хранопровода:

• Избягвайте да ядете късно вечер и оставете поне три часа между храненето и лягането.
• Намалете пикантните, мазни, доматени или цитрусови храни, както и кофеиновите и газирани напитки.
• Яжте по-малки порции през целия ден, не бързайте с храненето и спрете да ядете няколко часа преди сън.
• Ограничете консумацията на алкохол и потърсете помощ, за да откажете цигарите или да спрете употребата на тютюневи изделия.
• Повдигнете главата си върху възглавница, когато спите.
• Бъдете физически активни и поддържайте здравословно тегло.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *