Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЖЪЛЪДИ – народни рецепти за лечение на диабет и други болести

Здравословен, питателен, но явно подценяван продукт са красивите жълъди, които съперничат на какаовите, както и на кафеените зърна

Дъбът, поради своята сила, плодородие и дълголетие, винаги е бил смятан за магическо дърво. Жълъдите са малките плодчета на това величествено дърво. Като хранителен и лечебен продукт те са познати на хората от хиляди години.

И така, в Древен Рим се е смятало, че жълъдите помагат срещу стареенето, а пшеничният хляб с пюре от жълъди е бил популярен сред възрастните хора, които го използвали, за да бъдат дълголетни. Сред древните славяни дъбът е бил познат като дървото на Перун – славянски бог, сътворител на гръмотевицата и светкавицата, носител на бури и дъжд. Освен това в наше време археолозите са открили в Япония жълъд, чиято приблизителна възраст е около 3800 години.

Жълъди: приложение и приготвяне

За съжаление малко хора си спомнят кулинарните свойства на жълъдите. Нашите прадеди са знаели, че плодовете на дъбовете са тип орех и са отличен заместител на кафето, заради мекия вкус на ядки. Но преди да използвате жълъди за храна, трябва да премахнете горчивината от тях.

Това става чрез процес на накисване и нагряване. Трябва да обелите жълъдите, да нарежете плодчетата на четири части и да добавите вода. Накиснете ги за два дни, като сменяте водата 3 пъти на ден. След това ги залейте с прясна вода (в съотношение 1:2), поставете на огън и оставете да заври. Отцедете водата, охладете и нарежете на още по-ситно.

Разпръснете получената маса на тънък слой върху поднос, пергамент или кърпа и изсушете на свеж въздух и течение. Можете да ползвате и фурната, но за малко, както и специалните сушилни, които са много популярни сега. След това изсушените жълъди трябва да бъдат смлени или смачкани. Дребните зърна са подходящи за каши, хляб, питки и др. Важно е да запомните, че при печене брашното от жълъди се добавя към пшеничното брашно в съотношение 1:10 и тази щипка горска екзотика ще даде на познатите ястия нов вкус. Ако трябва да направите кафе от жълъди, тогава плодчетата не се накисват. Те се обелват, запържват се до червено и се смилат в кафемелачка. Освен това от меките плодове на някои дъбови дървета се получава вкусно масло, като от 1 кг. жълъди излиза около 300 грама масло.

Добре е да се знае, че се употребяват само жълъди, които са набрани директно от дървото. Узряването им завършва през есента, когато температурите започват да падат и летните жеги отстъпват място на прохладата, която е толкова приятна. Заради това жълъди се берат през месеците от септември до ноември.

Състав и свойства

Жълъдите съдържат бета-каротин, танини и етерични масла и нишесте. Смята се, че кафеената напитка, приготвена от жълъди, е полезна при сърдечни заболявания, а прах от сушени жълъди трябва да се приема през устата от тези, които страдат от диабет. Дъбовите плодове имат бактерицидни и обвиващи свойства. Заради това имат благоприятен ефект върху храносмилателната система. Затова те трябва да бъдат включени в диетата при хроничен колит и лошо храносмилане.

В народната медицина плодовете на дъба се използват за лечение на астма, кашлица, панкреатит, язва, херния и други заболявания.

Интересни факти

● Някои учени смятат, че първото растение, от което хората са се научили да правят хляб преди повече от пет хиляди години, не са зърнените култури, а жълъдите.

● Дедите ни са носили жълъд на връв като талисман срещу пиянство.

● Да видиш насън дъб с жълъди означава просперитет и израстване в кариерата.

Медицинска употреба

 

Добре е да се знае, че за медицински цели се използват кората, листата и плодовете на дъба.

От дъбовата кора се правят разтвори, които се използват при възпалителни процеси в устата, носа, ларинкса, за лечение на язви и изгаряния.

Кората се използва още и като силно стягащо и укрепващо кръвоносните съдове, а също и като противоглистно средство.

Жълъди при диабет

1. При захарен диабет е необходимо да смелите изсушени жълъди в кафемелачка. Приемайте една чаена лъжичка от този прах през устата, час преди хранене, сутрин и вечер.

2. Настържете жълъдите на ситно ренде. Една чаена лъжичка жълъди се изяжда 30-60 минути преди хранене през деня и вечер, поне час след хранене. Можете да пиете вода след вечерния прием, но не бива да ядете нищо друго.

Лечението се провежда по следната схема: една седмица се консумират жълъди, след което се почива седем дни. По време на почивката се прави кръвен тест. След това отново седмица жълъди – седмица почивка и кръвен тест. След третата сесия кръвната захар се нормализира.

3. Добавете 1,5 литра вода към една чаша сухи жълъди, смлени без кора. Оставете да ври 30 минути на слаб огън и след това да престои за 1 ден. Прецедете, добавете 1 чаша водка към така получената смес, разбъркайте и изпийте 3 малки глътки 5-7 пъти на ден, независимо от храненията. Курсът на лечение е 2 седмици. Проверете кръвната захар и след това в зависимост от състоянието продължете приема. Така приготвеното лекарство трябва да се съхранява в хладилник. В бъдеще, за да предотвратите повишаване нивата на захарта, приемайте превантивно два пъти седмично.

4. Една супена лъжица смлени жълъди на 400 мл. вряща вода. Оставете за минута да поври и махнете от огъня. След това добавете захар на вкус. Приемайте веднъж седмично. Пие се на 3-4 приема при начален стадий на диабет.

Още рецепти за лечение на различни заболявания с жълъди

Дъбовите плодове имат благоприятен ефект върху храносмилателната система: отвара от тях се използва при лошо храносмилане, остри и хронични колити.

Зрелите дъбови плодове се събират и се сушат на тъмно място за 3-4 седмици (може да се използва сушилня – при температура 50 градуса за 2-3 дни). След това плодовете се натрошават и се съхраняват на сухо място. Не се препоръчва да се събират твърде много жълъди – бързо се развалят.

При стомашни разстройства традиционната медицина препоръчва настойка от жълъди: залейте 1 чаена лъжичка нарязани плодове с чаша вряща вода, охладете и прецедете. Вземете половин чаша перорално 3 пъти на ден. Продължителността на курса е един месец, след още един месец почивка се препоръчва да се повтори.

Кафето от жълъди е полезно при сърдечни заболявания

Запържват се леко до зачервяване, натрошават се и се варят като кафе. Добавете мляко, мед или захар, за да овкусите.

При проблеми, свързани с пикочно-половата система

Използва се сок от жълъди. Изцежда се от зелените плодове, приема се по 2-3 супени лъжици с мед (съотношение 1:1) на гладно 3-4 пъти на ден.

Благодарение на широкия си спектър от полезни ефекти, жълъдите с право са признати за един от най-ценните дарове на природата. Дъбовите плодчета практически нямат противопоказания, с изключение на индивидуална непоносимост към компонентите, включени в състава им. Основното условие е използването на качествени жълъди. Ако това се спазва, подобрението на здравето няма да отнеме много време.

Източник: dzen.ru

Глюко баланс
Глюко баланс за нормализиране на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *