Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тежки последствия: Какво е улцерозен колит?

Заболяването улцерозен колит предизвиква все по-голям интерес сред специалистите

улцерозен колит
Възпалителните заболявания на червата, към които принадлежи и улцерозен колит, стават все по-чести в практиката. Освен това, много от тях се срещат сред младите хора в трудоспособна възраст. Поради това и интересът на специалистите е насочен преди всичко към това хората да са информирани що за заболяване е това, дори и да не страдат от него.

„Язвеният колит (UC) е хронично имунно-медиирано заболяване на червата, при което чревната лигавица се възпалява. При улцерозен колит ректумът страда по-често, но са засегнати и други части на дебелото черво “, казва д-р Арсен Расулов, професор, ръководител на отделение по онкопроктология.

Защо се развива улцерозен колит?

Има много причини, поради които може да се развие улцерозен колит. Вредните фактори включват:

– генетично предразположение;
– нисък вроден или придобит имунитет;
– нарушения на чревната микрофлора;
– неблагоприятно въздействие на околната среда.

Освен това, както отбелязва специалистът, не трябва да се пренебрегват рисковите фактори:

– стрес;
– тютюнопушене;
– липса на витамин D;
– чревни инфекции;
– диета, доминирана от животински протеини и с ниско съдържание на фибри.

„Язвеният колит не е най-честото заболяване, той се среща само в 505 случая на 100 хиляди души. Европейците страдат от него по-често от представителите на негроидната раса и азиатците. Язвеният колит не се счита за мъжко или женско заболяване, тъй като се среща еднакво често и при двата пола ”, отбелязва Арсен Расулов.

Как да разпознаем улцерозния колит?

Въпросът за определяне на симптомите в случай на улцерозен колит също е много важен. Всяко заболяване е по-лесно да се лекува в ранните етапи. Така че си струва да слушате тялото си. Развитието на това възпалително заболяване на червата ще бъде разпознато с:

– диария, главно през нощта;
– кървави изпражнения;
– постоянни режещи, дърпащи, парещи болки в ректалната област;
– умерени спазми и периодична болка в целия корем преди да отидете до тоалетната.

„Язвеният колит може да бъде сигнализиран и от гадене, втрисане, загуба на тегло, треска, тахикардия“, отбелязва Арсен Расулов. Важно е да запомните, че не можете да подценявате болестта, казват експерта. Арсен Расулов ​​уточнява, че често такава патология, като улцерозен колит, става причина за развитието на анемия, хиповитаминоза, дехидратация и нарушения на електролитния метаболизъм. Всички те могат значително да влошат благосъстоянието на човек.

Как се идентифицира и диагностицира улцерозен колит?

„При съмнение за улцерозен колит се извършва лабораторна диагностика, която включва общ, клиничен, биохимичен кръвен тест, както и изследване на изпражненията. При лек до умерен улцерозен колит се препоръчва колоноскопия с биопсия на дебелото черво. За да се изключат усложнения, пациентите с тежка форма се подлагат на рентгенова снимка и ултразвук на коремната кухина и тазовите органи”, казва Арсен Расулов.

В зависимост от тежестта на заболяването се провежда медикаментозно и хирургично лечение, отбелязва специалистът. Диетата е съществена част от терапията. Също така, пациентите с улцерозен колит често се нуждаят от психологическа помощ. Пълно излекуване на възпалително заболяване е възможно само след отстраняване на дебелото черво (колпроктомия).

„Това е осакатяваща операция, която води до увреждане, така че задачата на лекаря е да избегне непременно колпроктомиите и да постигне дългосрочна и стабилна ремисия. Ако това се постигне, пациентът остава на постоянна поддържаща терапия”, казва Арсен Расулов.

При пациенти с улцерозен колит рискът от развитие на рак на дебелото черво и ректума е значително увеличен, затова те трябва да се подлагат на редовни прегледи, съветва Арсен Расулов.

„По принцип, улцерозният колит е хронично заболяване с периодични рецидиви, така че пациентите са в диспансерни за цял живот. Основната цел е превенцията на колоректален рак. При повечето пациенти в ремисия колоноскопията трябва да се извършва поне веднъж на 3 години“, казва специалистът. Въпреки не толкова голямото разпространение на болестта, улцерозният колит не трябва да се подценява, тъй като потенциалните рискове са доста големи. Това означава, че не бива да се практикува самолечение и да се губи време. Трябва да посетите лекар за консултация и помощ възможно най-скоро.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *