Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Обикновените препарати за почистване отделят стотици опасни химикали

Ново проучване открива, че обикновените препарати за почистване, които използваме ежедневно, не са безопасни за здравето

Ново проучване открива, че обикновените препарати за почистване, които използваме ежедневно, не са безопасни за здравето

Възможно ли е чистенето у дома да е вредно за нашето здраве? Ново проучване, публикувано на 12 септември в списание Chemosphere, установява, че конвенционалните почистващи продукти, използвани за миене на подове и търкане на плотове, могат да отделят стотици опасни летливи органични съединения, известни като ЛОС. Анализът включва 30 почистващи продукта, включително многофункционални и почистващи препарати за стъкло, освежители за въздух и др. Важно е да се отбележи, че проучването е проведено за продуктите на пазара в САЩ. В Европа има много по-стриктни регулации за въпросните токсични съединения. Това не означава обаче, че някои от тях не присъстват и на продуктите на европейския пазар.

Въпреки широката гама от летливи органични съединения, открити в почистващите препарати, всяка категория продукти включва опции с по-ниски нива на токсични химикали. Това е страхотна новина за потребителите, загрижени за респираторната безопасност, казва Хоумър Суей, доктор, старши вицепрезидент по науката за здравословен начин на живот в Environmental Work Group, организацията с нестопанска цел, която е провела проучването.

Освен чрез установените сертификати (като EU Ecolabel), може да бъде много трудно да се докажат твърденията за „зелени“ продукти и да се знае дали те наистина са по-безопасни, казва д-р Мег Шварцман, учен и лектор по здравеопазване и опазване на околната среда в училището по обществено здраве към Калифорнийския университет в Бъркли. Д-р Шварцман не е участвала в това проучването.

Шварцман е съавтор на изследване, публикувано през май 2023 г. в списанието Environmental Science & Technology, което установява, че повече от 100 вида обикновени потребителски продукти съдържат поне един, а често и множество химикали, свързани с увеличаване на риска от рак или проблеми с репродуктивността.

Хоумър Суей, доктор, старши вицепрезидент по науката за здравословен начин на живот в Environmental Work Group
Хоумър Суей, доктор, старши вицепрезидент по науката за здравословен начин на живот в Environmental Work Group

 

Някои препарати за почистване съдържат доказано токсични химикали

 

Летливите органични съединения (ЛОС) са създадени от човека химикали, които се използват в производството на много продукти, като бои и фармацевтични продукти.

ЛОС в почистващите препарати влияят върху качеството на въздуха както на закрито, така и на открито. Някои продукти продължават да отделят тези съединения в продължение на дни, седмици или дори месеци.

При анализ както на обикновените поричстващи препарати, така и на „зелените” такива, учените са открили 530 уникали ЛОС в 30-те продукта, които са изследвали. От тях 193 летливи огранични съединения са опасни. Това означава, че имат потенциала да причинят вреди на здравето, като увреждане на дихателната система, повишен риск от рак и въздействие върху развитието и репродуктивността.

Има сериозни доказателства, че химикалите, открити в тези продукти, са вредни за човешкото здраве, категорична е д-р Шварцман. „Със сигурност има вариации в степента на опасността от различните химикали в това проучване, но авторите са проверили ЛОС, които са открили спрямо авторитетни списъци с химически опасности“, пояснява тя.

Някои от най-очевидните токсични химикали, открити в почистващите препарати включват: формалдехид, метиленхлорид и ацеталдехид. Проучване, публикувано в Occupational & Environmental Medicine от ноември 2020 г., установява, че хората, работещи като чиствачи, имат по-висок риск от развитие на астма, хронична обструктивна белодробна болест. Те също така са изправени пред повишен риск от рак на белия дроб.

Добрата новина е, че за разлика от Съединените щати, Европейският съюз има стриктни регулации за количествата от тези вещества, които може да се съдържат в продуктите. Също така в Европа много от вредните химикали са забранени за използване, но това не означава,че продуктите са напълно безвредни.

д-р Мег Шварцман, учен и лектор по здравеопазване и опазване на околната среда в училището по обществено здраве към Калифорнийския университет в Бъркли
д-р Мег Шварцман, учен и лектор по здравеопазване и опазване на околната среда в училището по обществено здраве към Калифорнийския университет в Бъркли

 

Има почистващи препарати, които съдържат по-малко токсични вещества и са добра алтернатива

 

При покупва на продукти за почистване, изберете „зелени” или естествени препарати без аромати.

Те отделят 50% по-малко летливи органични съединения. Продуктите, които не са ароматизирани са за предпочитане, тъй като те обикновено отделят най-малко токсични химикали.

Еко продуктите без аромат съдържат средно около четири опасни химикала, в сравнение с 22 в обикновените почистващи препарати.

Линк към изследването: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0045653523018374?via%3Dihub

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *