Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви рискове крие синдрома на компютърното зрение

Заедно със синдрома на компютърното зрение идва и цяла гама от напрежение и дискомфорт на очите, причинени от дигиталния живот

синдрома на компютърното зрение

Днес е трудно да си представим ежедневие без телефон, таблет или компютър. Това няма как да не
повлияе на нашето зрение.

Терминът „синдром на компютърното зрение“ (CVS, от английски – Computer Vision Syndrome) се появи сравнително наскоро. Този синдром се свързва изключително с появата на нови технологии и различните смарт-джаджи. Според изследвания, повече от 80 процента от потребителите на компютри по света страдат от CVS. Повече за синдрома на компютърното зрение обяснява д-р Елена Полунина, офталмолог.

Д-р Елена Полунина

Какво представлява синдрома на компютърното зрение?

Синдромът на компютърното зрение е набор от симптоми, причинени от напрежение на очите по време на продължителна употреба на електронни устройства. Причината за това е еволюционната неподготвеност на нашата зрителна сетивна система за продължително натоварване. Неподвижното гледане в една точка в продължение на много часове е неестествено и в резултат на това е вредно за очите. Типичните оплаквания се появяват при почти всеки потребител след 3-5 часа интензивна работа с компютър и лаптоп, или след безцелно скролване на телефона, таблета и взиране в екрана на „умния“ часовник.

Какви оплаквания включва синдромът на компютърното зрение:

• сухи или зачервени очи;
• повишена умора (астенопатия);
• дискомфорт;
• парене, смъдене;
• болка;
• двойно виждане или трудно фокусиране;
• замъгляване;
• напрежение в окото;
• светлинна чувствителност (непоносимост към светлина);
• главоболие;
• болки във врата, раменете или гърба;
• забележимо намаляване на зрението.

Кой е засегнат от синдрома на компютърното зрение?

 

Рискова група са предимно хора, чиято дейност включва ежедневна работа на компютър. Следват децата, които прекарват много време в игра с телефона и/или компютърни игри. Ако се използват и контактни лещи за корекция, проблемът става още по-голям.

Лечение и профилактика на синдрома на компютърното зрение

Тъй като основната причина за появата на синдрома на компютърното зрение е интензивната работа с електронни устройства, следователно премахването на този фактор от ежедневието ще бъде основният начин да помогнете на очите си. Много е важно да потърсите помощ навреме и да не чакате зрението ви да се влоши напълно. И за да направите това, ако се появят описаните по-горе признаци, трябва незабавно да се свържете с офталмолог. Борбата със синдрома ще включва комплексно лечение: както лекарства, така и ограничения върху използването на електронни устройства.

Хората, чиито дейности включват ежедневна работа на компютър, трябва да спазват редица правила, които ще помогнат на зрението им да не се пренатоварва и да се запази възможно най-дълго.

Трябва да правите почивки от работа на всеки половин час и да си почивате, като оставяте очите да се „разхождат“ в далечината/наоколо. Може просто да ги затворите, за да си починат. Ако не е възможно да „почивате“ толкова често, тогава трябва да отклонявате поглед от монитора на всеки час и да фокусирате зрението си на големи разстояния. Почивката на очите трябва да е далеч от компютъра или от емисията новини на вашия телефон.
Също толкова важно е да организирате работното си пространство: трябва да има добро осветление, а разстоянието до екрана е добре да бъде поне 50 сантиметра. Екранът трябва да е на нивото на очите, а не по-високо или, както обикновено се случва, по-ниско. Главата и шията трябва да поддържат естествена позиция.

Като превантивна мярка може да използвате капки за овлажняване на очите, тъй като при продължителна работа на компютъра количеството естествено мигане намалява няколко пъти, което води до дискомфорт в очите, както и до синдром на сухото око.

Преосмислете своята почивка и свободно време, посветено на вашия телефон и таблет

Често, в допълнение към 8-часовия работен ден, „почивката“ се разглежда като възможност да прекарате цялата вечер в разговори по телефона или гледане на сериал. В този режим очите просто нямат време за почивка и винаги са в напрегнато състояние.

5 стъпки за борба със синдрома на компютърното зрение

1. Правилото 20-20-20: На всеки 20 минути гледайте обект на приблизително 5-6 метра разстояние за 20 секунди.

2. Отпуснете клепачите: Разтрийте дланите една в друга, за да генерирате топлина, след което ги поставете внимателно върху затворените очи. Продължете да държите очите затворени и се отпуснете за няколко минути.

3. Внимавайте с мигането: На всеки 20 минути мигайте бавно 10 пъти. Това ще помогне за намаляване на проблемите със сухота в очите.

4. Бъдете наясно със стойката: На всеки 20 минути променяйте начина, по който седите, така че гърбът да не е прегърбен и вратът да не е напрегнат, за да се фокусирате върху екрана.

5. Проверете осветлението: Уверете се, че не сте с гръб към слънчевата светлина или към друго осветление, което причинява прекомерни отблясъци на екрана. Така по-трудно ще виждате онова, върху което работите.

Източници: ayzdorov.ru, aveyecare.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *