Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Компютърна шия: опасен синдром, който се превръща в епидемия

Синдромът на „компютърна шия“ тревожи специалистите, като много от тях вече дори говорят за епидемия

компютърна шия

Освен „компютърна шия“ състоянието се нарича още и „текстови врат“ (в миналото предимно учители са страдали от него). Този проблем измъчва хора на различна възраст, включително и деца. Той е тясно свързан с активното използване на „умни“ джаджи. Разбира се, погрешно е да се мисли, че само цифровите устройства са виновни. Синдромът „компютърна шия“ може да се развие при хора, които предпочитат да четат книги, прегърбват се, рисуват, шият, без да поправят стойката си. Това състояние може да се нарече и професионално заболяване за редица специалисти, които изобщо не са свързани с компютър: учители, козметици, зъболекари, пианисти, часовникари, бижутери и други.

„Синдромът на компютърната шия обикновено се проявява при тези, които четат много, работят на компютър или гледат екрана на смартфона, което причинява прекомерно натоварване на шийните прешлени. Вратът се изпъва напред и се появява дискомфорт в горната част на гърба поради навика за неправилно седене. Това силно разваля стойката ”, казва Марко Иванов, травматолог-ортопед.

Марко Иванов

Според експерти слабите мускули на горната част на гърба не позволяват да се държи гърба изправен дълго време, докато човек е зает с джаджа или компютър. В резултат на това шията започва неестествено да се изпъва напред. Главата става натежава и се развива прегърбване.

Тук си струва да припомним, че главата на възрастен в нормално положение е равна по тегло на 4-5 кг.

Ако всички извивки на гръбначния стълб са естествени и в баланс, шията не се накланя напред и тежестта се разпределя равномерно. Въпреки това, когато главата се отклони, натоварването започва да се променя.

Например, ако главата е наклонена само на 15 градуса, натоварването на гръбначния стълб е около 12 кг. Наклон от 45 градуса се равнява на 22 кг. Ако главата е наклонена на 60 градуса, това е все едно дете да ви седи на раменете, и то доста голямо дете.

„При изместване напред на 60 градуса натоварването се увеличава 5-6 пъти. Поради постоянното статично претоварване се появяват дегенеративни промени в гръбначния стълб и междупрешленните дискове като хернии, изпъкналости, притискане на нервни корени и кръвоносни съдове, развиват се артритни изменения “, казва ортопедът. Това вече значително негативно се отразява на работата на цялото тяло и може да причини сериозни здравословни проблеми.

Как се проявява?

Марко Иванов отбелязва, че с течение на времето, поради синдрома на „компютърната шия“, човек започва да развива определени симптоми. Между тях са:

• Болка;
• Дискомфорт;
• Болезнени усещания в задната част • на главата и шията;
• Появата на световъртеж;
• Мускулни спазми.

Трябва да се разбере, че въпросът не се ограничава до неприятни усещания в областта на главата. Синдромът засяга функционирането на цялото тяло. Естествено, тази ситуация трябва да бъде преодоляна. И колкото по-бързо, толкова по-добре.

Как се лекува?

Ако ситуацията причинява болка, трябва да се избере тактика на лечение.

„Най-добрият вариант е мануална терапия, физиотерапия, упражнения за укрепване на мускулния корсет на гръбначния стълб, отпускане на напрегнатите мускули, възстановяване на мускулния баланс и поддържане на стойката“, казва лекарят.

Не забравяйте за превенцията

Марко Иванов предупреждава: струва си да си припомним, че „компютърната шия“ не е болест, а просто лош навик. Това означава, че проблемът може да бъде решен чрез елементарни промени в ежедневието. Например, компетентно организирайте работното си място и се научете да седите правилно пред компютъра:

• мониторът трябва да е на нивото на очите;
• за текст или снимки изберете размер, който ще ви позволи да не се накланяте към екрана, за да го видите;
• препоръчва се да седите така, че гърбът да е под ъгъл от 100-135 ° спрямо краката: по този начин гръбначният стълб изпитва по-малко напрежение;
• задайте удобни за вас височина и наклон на клавиатурата;
• регулирайте височината на стола, така че коленете ви да са в една линия с бедрата, поставете краката един до друг, не ги кръстосвайте.

„Също така, не забравяйте за превантивните упражнения. С тяхна помощ можете да увеличите подвижността на шията, да укрепите мускулите и да възстановите тяхната еластичност. За предотвратяване синдрома „компютърна шия“ е наложително да правите упражнения всеки ден, както и, ако е възможно, да избягвате непрекъснато дългосрочно присъствие пред монитори на компютри, таблети и телефони“, съветва травматологът Иванов.

Той отбелязва, че е важно редовно да се разсейвате с кратка загрявка, разходка или поне да ставате за няколко минути, за да загреете.

компютърна шия-упражнения
Лесни упражнения, които може да се правят навсякъде

Здравето на гърба е много важен компонент от цялостната превенция

Половин час на ден, прекарано в загряване и мускулна релаксация, ще донесе желания резултат: повече кислород ще започне да постъпва в мозъка, работният процес ще стане по-продуктивен; болките в гърба и шията ще изчезнат, стойката ще се подобри, движенията ще станат по-прецизни и грациозни.

Също така трябва да коригирате използването на смарт телефони, да наблюдавате как ги държите в ръце и да поддържате главата изправена, докато работите. Да, ще трябва да вдигнете телефона или таблета до нивото на очите, но така шията и гърбът ще бъдат по-здрави.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *