Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Късното лягане и будуването увеличават риска от диабет

Хората, които будуват нощем и си лягат късно, имат 72% по-голяма вероятност да развият диабет

късното лягане и будуването увеличава риска от развиване на диабет

Заспиването късно през нощта и недостигът на сън могат да имат много отрицателно въздействие върху здравето. Ново проучване установи, че „нощните птици“, които си лягат късно и се събуждат късно, са изправени пред много по-голям риск да развият диабет.

В анализ, включващ повече от 63 000 души, публикуван на 12 септември в Annals of Internal Medicine, хората, които си лягат късно през нощта, са застрашени от 72 процента по-голям риск от диабет. Това се дължи главно на факта, че те също така са по-склонни да пият алкохол в по-големи количества, да пушат и да се хранят по-нездравословно. В допълнение, тяхното тегло, ИТМ (индекст на телесната маса) и степента на физическа активност е по-вероятно да бъдат в нездравословен диапазон.

„Като цяло хората, които будуват през нощта, обикновено водят по-нездравословен начин на живот в сравнение с останалите, казва водещият автор на изследването, д-р Сина Кианерси, постдокторантски научен сътрудник в Brigham and Women’s Hospital и Harvard Medical School в Бостън.

„След като отчетем здравословни фактори като тегло, физическа активност и диета, обаче, рискът от диабет при тях намалява от 72% на 19%. Това означава, че голяма част от повишения риск се дължи на нездравословни навици.“

д-р Сина Кианерси, постдокторантски научен сътрудник в Brigham and Women’s Hospital и Harvard Medical School в Бостън
д-р Сина Кианерси, постдокторантски научен сътрудник в Brigham and Women’s Hospital и Harvard Medical School в Бостън

 

Самият график на сън също играе роля върху здравето и риска от развиване на диабет

 

19 процента по-голям риск от диабет, дължащ се на часовете на заспиванве, е значителен, според д-р Кианерси. Резултатът предполага, че фактори, като например самите модели на сън и ефектът им върху метаболизма и хормоните, могат да допринесат за повишаване на риска от заболяването.

За Сън Ким, ендокринолог и доцент по медицина в Stanford Medicine в Калифорния, констатациите подкрепят предишни изследвания, показващи връзка между съня и здравето.

„Кратката продължителност на съня и/или лишаването от сън са свързани с повишен риск от диабет“, казва д-р Ким, която не е участвала в това проучване. „Въпреки че механизмите все още се изследват, недостатъчният сън може да увеличи хормоните за апетит и стрес и да увеличи възпалението, което може да доведе до инсулинова резистентност.“

Сън Ким, ендокринолог и доцент по медицина в Stanford Medicine в Калифорния
Сън Ким, ендокринолог и доцент по медицина в Stanford Medicine в Калифорния

Кианерси добавя, че екипът му възнамерява да проучи как генетиката може да помогне да се обясни този по-висок риск.

„Ние наистина искаме да разберем какъв е механизмът, който увеличава риска сред будуващите до късно, дори след отчитане на техните нездравословни навици.“

 

Промените в начина на живот могат значително да помогнат за понижаването на този риск

 

Хората, които си лягат късно, могат да предприемат стъпки за подобряване на нездравословните навици, които повишават риска от диабет, като промяна на диетата, загуба на тегло, повече упражнения, намаляване на алкохола и отказване от пушенето.

Линк към изследването: https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M23-0728

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Глюко баланс диабет
ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.