Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Грипът вече е по-лош от ковид: какви болести ни заплашват тази есен

Имунолог изброи най-опасните инфекции през есента на 2023 г. Грипът може да създаде повече проблеми, за разлика от коронавируса

грипът

Нов подвариант на коронавирус BA.2.86 се появи съвсем наскоро – преди по-малко от месец. Световната здравна организация дори не успя да го наименува, но вече прогнозира увеличаване на заболеваемостта от ковид тази есен. Щамът е силно мутирал, има повече от 35 значителни промени и вече е открит в Обединеното кралство, Дания, Израел, САЩ, Швейцария и Южна Африка. Трябва ли да очакваме скок на заболеваемостта от коронавирусна инфекция в България? Грипът ще ни се размине ли ако не сме ваксинирани? Имунологът, доктор на медицинските науки Владислав Жемчугов обяснява ще ни изненадат ли, по отношение на вида и продължителността, инфекциите през предстоящия есенно-зимен сезон.

Д-р Владислав Жемчугов

Всъщност, расте не заболеваемостта от коронавирусна инфекция, а откриваемостта й, отбелязва експертът. От заразените, тежко болните са малко и няма или почти няма смъртни случаи

– В самото начало на пандемията прогнозирахме два сценария за развитие на събитията, казва д-р Владислав Жемчугов. – Първо – коронавирусът ще стане сезонен, като грипа. И второ, ще се оттегли, ще намери нов гостоприемник и ще изчака, докато колективният имунитет към него отслабне и се появи нов вариант. Това, което се случва сега е, че нов дизайн на вируса заменя предишния, което е напълно естествен процес. Можем да направим сравнение с нов модел на автомобила. Новият дизайн на вируса е по-устойчив и може да заобиколи съществуващия колективен имунитет, включително имунитета от ваксината. В резултат на това коронавирусът се актуализира, както и естественият ни имунитет към него също се актуализира.

Най-авторитетното медицинско списание The Lancet публикува изследване по темата за естествения имунитет, който се формира при хора, преболедували ковид. Оказа се, че имунитетът, създаден от инфекцията, е многоизмерен и включва както хуморални (антитела), така и клетъчни реакции. Учените откриха доказателства за разнообразен Т-клетъчен имунитет и реакции на В-клетките на паметта към структурния протеин на шиповете, в допълнение към други целеви протеини. Това може да доведе до по-силен имунитет с повишена защита срещу различни варианти на COVID-19.

Грипът е ясен. Какви други инфекции ни очакват през есенно-зимния сезон?

Имунологът Вячеслав Жемчугов назовава два вида инфекции, които ни очакват тази есен.

1. По въздуха. Това са различни ТОРС (тежък остър респираторен синдром), грип и коронавирус

Струва си да се изследвате за тези инфекции преди всичко, когато се появят симптоми, особено висока температура. Освен това, в зависимост от открития вирус, е възможно целенасочено да се лекува и наблюдава човек.

Грипът вече може да протича много по-тежко от коронавируса, особено при хора с автоимунни заболявания, възрастни хора и малки деца, отбелязва експертът.

2. Чревни инфекции

Ентеровируси и ротавируси, ентеровирусен менингит, хепатит А. Лекарите и всички ние трябва да сме подготвени за евентуални есенни взривове на тези заболявания.

Какво да направите, за да не се разболеете?

– Ваксинирайте се срещу сезонен грип.

– Носете маска на многолюдни места и в обществения транспорт в периода на сезонно обостряне на инфекциите.

– Мийте ръцете си редовно.

– Поддържайте лична хигиена и чистота у дома, и по възможност на работното място.

– Предпочитайте домашно сготвена храна, пресни сезонни плодове и зеленчуци и чиста вода.

Източник: ayzdorov.ru

Изглед на опаковката на продукта Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *