Защо обичаме грозде: вреди и ползи за здравето

Хранителните ползи от включването на грозде в диетата са значителни. Както черното, така и бялото грозде съдържат чудодейния полифенол ресвератрол

грозде

Черното грозде обаче, по-точно външната му обвивка, кората – съдържа повече ресвератрол.

Гроздето е не само вкусно, но и помага за укрепване на организма. Между другото, полезни са не само плодовете, но и гроздовите семки – те са богати на антиоксиданти.

Дори и само една чепка грозде е отличен източник на фитонутриенти, главно феноли и полифеноли, и съдържа витамини А, С, К и В6. Освен това гроздето е богато на тиамин, рибофлавин, ниацин и фолат. Съдържа и минерали (калий, калций, магнезий, фосфор и натрий).

В гроздето се открива голямо количество флавоноиди, които не само определят цвета му, но са и силни антиоксиданти. Двата основни вида антиоксиданти в гроздето, ресвератрол и кверцетин, неутрализират ефектите на свободните радикали, които могат да причинят значителни щети на тялото.

Препоръчва се да се яде грозде и като превенция срещу голям брой онкологични заболявания

Порция от вкусния плод на ден осигурява широк спектър от фитонутриенти и каротеноиди до полифеноли, които според много проучвания помагат за предотвратяване на някои видове рак и за поддържане здравето на сърцето. Ресвератролът помага на ДНК да възстанови щетите от свободните радикали.

Освен това ресвератролът е от голяма полза на пациентите с Алцхаймер. Проучванията показват, че може да подобри здравето на мозъка и да забави появата на някои дегенеративни заболявания на нервната система. Има хипотеза, че гроздовият сок е в състояние дори да подобри когнитивната функция при по-възрастни хора с предшестващо леко когнитивно увреждане.

Гроздето съдържа съединение, наречено птеростилбен, което може да понижи нивата на холестерола в човешкото тяло. Птеростилбенът е тясно свързан с ресвератрола. Според учените, тези вещества могат да повлияят положително върху нивата на холестерола.

Шепа грозде всеки ден дава здраве на сърцето

Яденето на грозде повишава нивата на азотен оксид в кръвта, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци. По този начин гроздето може да намали вероятността от инфаркт. Антиоксидантите, присъстващи в гроздето, предотвратяват окисляването на LDL (липопротеините с ниска плътност или „лошия“ холестерол), които блокират кръвоносните съдове, което е една от основните причини за сърдечно-съдови заболявания. Освен това, гроздето е с много ниско съдържание на натрий. Това се вписва добре в диета с ниско съдържание на сол, помагайки за намаляване на кръвното налягане.

Много е ефективно за премахване на запек

Десертното грозде съдържа органична киселина, захар и фибри, а също така има тонизиращо действие, повишавайки чревната подвижност. В гроздето им достатъчно количество несмилаеми фибри, което допринася за активиране процеса на храносмилане.

Едно проучване показва, че хората, които консумират три порции грозде (една порция е около 30 зърна) на седмица, имат 7% по-нисък риск от развитие на диабет.

Червеното, както и черното, грозде може да предотврати свързаната с възрастта загуба на зрение и дегенерация на макулата

Проучванията показват, че яденето на три порции грозде дневно може да намали риска от макулна дегенерация с повече от 36 процента. Богатата на грозде диета поддържа здравето на очите и може да предотврати заболявания на ретината.

Гроздето е източник на желязо и манган

Последният участва в протеиновия метаболизъм, образуването на колаген и функционирането на нервната система.

Проучване от 2013 г. установи, че яденето на цели плодове, особено грозде, боровинки и ябълки, намалява риска от диабет тип 2. Пиенето на плодов сок обаче се свързва с по-висок риск от развитие на диабет.

Кога гроздето е опасно за здравето?

Бета-блокерите, които обикновено се предписват при сърдечни заболявания, могат да причинят повишаване нивата на калий в кръвта. Следователно хората, които използват бета-блокери, трябва да консумират храни с високо съдържание на калий в умерени количества.

Не е много добре да хапват повечко грозде и тези, които използват лекарства за разреждане на кръвта (варфарин или такива с активна съставка кумидин), тъй като ресвератролът може да увеличи антикоагулантния ефект на тези медикаменти, подобно на витамин К.

Трябва да внимават с консумацията на грозде и хора с увредена бъбречна функция, защото ако бъбреците не могат да отстранят излишния калий от кръвта, това може да бъде фатално.

Как да изберем грозде?

В магазините избирайте грозде, което има твърда текстура, ненаранена ципа и е здраво прикрепено към зеленото стъбло. Бялото грозде трябва да има лек жълтеникав оттенък, червеното грозде трябва да има розов оттенък, а черното грозде трябва да има лилав оттенък. Тъй като гроздето се разваля доста бързо при стайна температура, винаги трябва да се съхранява в хладилник. За по-добро съхранение увийте чепката грозде в хартиена кърпа – така плодовете ще запазят по-дълго свежестта си.

Източник: ayzdorov.ru

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *