Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вярно ли е, че газираната вода причинява камъни в бъбреците?

Носят се митове, че пиенето на газирана вода може да доведе до образуване на камъни в бъбреците

газирана вода

 

Много хора гледат на газираната вода като на по-здравословна алтернатива на останалите газирани напитки. Но ако пиете много от нея, е разбираемо да се чудите дали може да повлияе на вашето здраве.

Направете бързо онлайн търсене и ще намерите хора, които питат дали газираната напитка може да причини камъни в бъбреците, като някои дори споменават, че са ги развили, след като са имали навика често да пият газирана вода.

 

Какво представляват камъните в бъбреците?

 

Преди да разберем дали пиенето на газирана вода може да причини камъни в бъбреците, е важно да разберем как се образуват те.

Камъните в бъбреците са твърди отлагания, изградени от минерали и соли, които се образуват в бъбреците.

Има различни видове камъни в бъбреците, но най-често срещаните са калциевите. Те се образуват, когато калцият, който не се използва от костите и мускулите, остава в бъбреците, вместо да бъде изхвърлен с урината. Калцият създава подобна на камъче кристална структура, когато се свързва с други отпадъчни продукти, най-често оксалова киселина, която идва от храни като спанак, бадеми и тофу.

Друг често срещан вид камъни в бъбреците могат да се образуват, когато урината съдържа твърде много пикочна киселина. Този химикал се произвежда, когато тялото не метаболизира пурините (съединения, открити в алкохола, черупчестите и други храни).

Камъните в бъбреците могат да причинят интензивни симптоми, включително остри болки в гърба, отстрани или в слабините, розова, червена или кафява на цвят урина, постоянна нужда от изхождане и затруднено пикаене.

 

Може ли газираната вода да причини камъни в бъбреците?

 

Няма двойно слепи плацебо-контролирани проучвания, считани за златен стандарт в медицинските изследвания, за определяне дали газираната вода повишава риска от камъни в бъбреците. „Това наистина не е проучено добре“, казава Уесли Майер, доцент по урология в Медицинския колеж Бейлър.

Уесли Майер, доцент по урология в Медицинския колеж Бейлър
Уесли Майер, доцент по урология в Медицинския колеж Бейлър

Все пак газираната вода може потенциално да повиши риска от камъни в бъбреците на теория. Въпреки че изследванията показват, че съдържанието на минерали в газираните води варира, което затруднява да се правят изчерпателни изявления за това как всички газирани водни напитки могат да повлияят на риска от камъни в бъбреците, тези напитки обикновено имат определени стандартни съставки.

Едина от тях е натриев бикарбонат (за газиране). Това съединение може потенциално да повиши шансовете за развитие на заболяването, тъй като напитките и храните с високо съдържание на натрий са рисков фактор. В същото време бикарбонатът може да повлияе на pH в урината, а промяната в pH може да доведе до различни видове камъни в бъбреците.

Но това е теоретично. И всъщност има шанс пиенето на газирана вода да намали риска от камъни в бъбреците.

„Като цяло, по-големия прием на негазирана или газирана вода трябва да намали вероятността от развитие на камъни в бъбреците“, казава д-р Филип Хукстра, уролог  в Corewell Health. „Недостатъчният прием на течности е най-честата причина за образуване на камъни в бъбреците”, добавя още той.

 

 

Как да се предпазите от камъни в бъбреците?

 

Лекарите обикновено предлагат специфични промени в диетата и начина на живот или лекарства за хора, които са имали камъни в бъбреците.

Ако никога не сте имали камъни в бъбреците, ето някои общи препоръки за предотвратяване на развитието им, според специалистите:

• Пийте достатъчно течност, за да отделите два литра урина на ден.

• Яжте храни, които не съдържат много оксалат (соли).

• Опитайте се да избягвате храни с високо съдържание на натрий, като деликатеси или бързо хранене и полуфабрикати.

• Бъдете внимателни с приема на калциеви добавки, които могат да повишат риска от камъни в бъбреците.

• Що се отнася до пиенето на газирана вода, е препоръчително да не прекалявате с нея.

Източници: https://www.health.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.