Кихна и умря: защо младите хора умират внезапно

Терапевтът Йоланта Лалитe обяснява какви са основните признаци на мозъчна аневризма

Хеморагичните инсулти – мозъчните кръвоизливи – са една от най-честите причини за смърт поради неинфекциозни причини при младите хора (пътните инциденти и инфекциите стоят отделно). Важно е да се отбележи, че тези инциденти може изобщо да не са свързани с начина на живот, храненето или лошите навици. Те по-скоро зависят от структурните особености на кръвоносните съдове в мозъка. Или по-точно казано – мозъчните аневризми.

Инсултите стават все по-млади и това, за съжаление, е тенденция

Но когато говорим за внезапен съдов инцидент при млад човек, най-вероятно се случва заради хеморагичен инсулт. Най-честата причина е непредсказуема и опасна – спукана аневризма. Обикновено хеморагичните инсулти не могат да бъдат свързани с конкретна професия, навици, хранене, режим на почивка и работа, обяснява д-р Йоланта Лалите, практикуващ терапевт.

Д-р Йоланта Лалите

Един от последователите на д-р Йоланта Лалите разказа необичаен случай на инсулт в блога на лекарката: „На родителска среща майката на един от учениците почина: тя се сдържа, за да не кихне силно. Беше нещо като кихане в себе си. И след това умря почти мигновено…“

– Най-вероятно става дума за субарахноидален кръвоизлив – един от видовете инсулти – обяснява д-р Лалите. – Уви, в този разказ са се събрали всички признаци: сравнително млада възраст, сравнително добро здраве (рядко някой отива на родителска среща, ако се чувства зле), минимален стрес, провокиран инсулт. И – моментална смърт… Разбира се, кихането не е виновно. Вината е спуканата аневризма. Аневризмата е прекомерно разтегната част от кръвоносен съд. И заради това този кръвоносен съд става много слаб. Всичко може да провокира подобно разтягане – спънали сте се, например, като сте тичали след автобуса, не сте паднали, просто сте се напрегнали и сте се уплашили. Но това е било достатъчно за аневризмата. В 10% от случаите смъртта е наистина мигновена. В други случаи, както при всеки инсулт, минутите се броят.

Емилия Кларк

Така например руският актьор Андрей Миронов имаше аневризма, която го уби мигновено – по време на представление. Но, актрисата Емилия Кларк беше спасена: през 2011 г., по време на снимките на телевизионния сериал Game of Thrones, тя преживява спукана аневризма, която провокира инсулт. По един или друг начин, дали е въпрос на късмет или на навременна и компетентна лекарска намеса – факт е, че Емилия Кларк оцеля. Историята се повторя две години по-късно. Оказва се, че кинозвездата има две аневризми в мозъка.

Мозъчна аневризма, позната още и като аневризма на мозъчните съдове – основни познания, които всеки трябва да има

1. 3% от хората имат аневризма.

2. Най-често наличието на мозъчна аневризма е наследствено.

Ако роднините ви са имали мозъчни удари, свързани с аневризма, има смисъл да се прегледате. Съществува риск от образуване на аневризма, ако ако например се диагностицира поликистоза на бъбреците.

3. Може да се види на магнитно-резонансна ангиография (ЯМР на мозъчните съдове).

Възможно е да се „хване“ и като се направи компютърна томография, но тогава трябва да се инжектира контрастно вещество.

4. Хипертонията и тютюнопушенето в пъти увеличават риска от разкъсване на вече съществуваща мозъчна аневризма.

5. Червен флаг: силно главоболие.

Такова, каквото никога преди не сте изпитвали. Някои го описват „като чук по главата“.

Всъщност, силното главоболие е „аларма“ за всеки инсулт. Ако имате остра пароксизмална болка, придружена от гадене, повръщане и объркване, трябва спешно да отидете в болницата или да се обадите на линейка. Най-добре ще е тази работа да я свърши някой, който ще ви придружи. И дано наистина да има такъв човек около вас, ако се случи да ви покоси инсулт, заради спукана аневризма на мозъчните съдове…

„Понякога аневризмата може да започне да изтича. Това е сигнал за кратък спазъм, който ще последва, след което болката изчезва. Но аневризмата вече се е спукала и може да стане опасно“, предупреждава д-р Йоланта Лалите.

6. Обикновено аневризмата не се усеща, но ако е нараснала твърде много, може да окаже натиск върху съседните части на мозъка.

Например, зрението внезапно се влошава. Или дори се появява страбизъм.

7. Мозъчната аневризма не може да бъде излекувана. Но може да се „неутрализира“, ако това сериозно застрашава здравето.

Обикновено лекарите предпочитат да не се намесват, когато видят малка аневризма. Все пак операцията на мозъчните съдове е свързана с определени рискове.

Но ако стената е твърде тънка, има риск от разкъсване, тогава се извършва хирургическа интервенция. Аневризмата може да бъде изолирана от главния съд чрез поставяне на клипс. Или чрез емболизация. За да се направи това, се въвежда специална спирала, която изпълва аневризмата, сякаш я изключва от кръвния поток. Това е ендоскопска операция, тоест е минимално инвазивна.

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *