Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кой е изложен на риск от повторен инсулт?

Да преживеят инсулт е нещо, от което мнозина се страхуват. И с право! Рискът от повторен инсулт става огромен

 повторен инсулт

Пациент, който е прекарал инсулт, е в изключително опасно, което води до тежки последици и смърт. Въпреки това не е необичайно човек да бъде сломен от повторна атака.

Защо инсултът се дублира, за кого е опасен и какво трябва да се вземе предвид, обяснява докторът по медицина, неврологът Даниил Дегтерев.

Д-р Даниил Дегтерев

Мозъчен удар, или остър мозъчно-съдов инцидент, може да се случи многократно през целия живот. Ако инсултът се е случил повече от веднъж, той може да се нарече повторен, независимо дали е потретил. Трябва да е ясно, че вторият инсулт обикновено не се различава от онзи, който се е случил за първи път по отношение на механизма на действие, но може да изостри съществуващия неврологичен статус и свързаният с него дефицит.

Честотата на повторение не е регулирана – човек може да получи два, три и дори десет инсулта през живота си.

Прогноза след повторен инсулт

Въздействието на инсулта върху здравето и физическото състояние на човек се определя преди всичко не от броя на претърпените атаки, а от областта на мозъка, където се намира инсултът, и степента на увреждане на мозъчната тъкан.

Често при извършване на магнитно-резонансна или компютърна томография се откриват множество малки лакунарни инсулти в дълбоките мозъчни структури без значително въздействие върху човешката функционалност. Такива инсулти се срещат по-често при възрастни хора и са свързани с оклузия (затваряне) на лумена на малките артерии. Тъй като броят на тези малки съдови огнища се натрупва в мозъка, човек има трудности при поддържането на баланс и равновесие, възможни са падания, паметта и вниманието са намалени.

Ако степента на увреждане на мозъчната тъкан е значителна, което най-често се случва, когато голяма артерия, която захранва мозъка, е блокирана или разкъсана, тогава последствията от нея ще засегнат живота на пациента по най-сериозен начин. Обикновено има значителна загуба на мускулна сила от едната страна на тялото до пълна парализа, понякога и нарушение на речта (размита, неразбираема или напълно липсваща). Такива тежки инсулти, ако се повтарят, могат да доведат или до пълна загуба на правоспособност на човек, или дори до смърт.

Кой е изложен на риск?

Възрастовата граница на инсулта става все по-ниска

Повторен инсулт заплашва онези, които не са направили изводи от първия. И заключението трябва да бъде същото – прилагането на превантивни мерки, насочени към намаляване на риска от повторен инсулт. Според статистиката през годината исхемичният инсулт се повтаря в 10-15% от случаите, а хеморагичният – в 2-4% от случаите. В бъдеще рискът от инсулт намалява, но все още остава по-висок, отколкото в общата популация.

Набор от превантивни мерки, които намаляват риска от повторен инсулт, включва:

• нормализиране на кръвното налягане;
• контрол на честотата и ритъма на сърдечните контракции;
• нормализиране на холестерола и липопротеините с ниска плътност в кръвта;
• намален риск от тромбоза;
• изключване на други заболявания, водещи до инсулт (съдова аномалия, възпаление и др.).

Заболявания, които могат да доведат до следващ инсулт

Същите заболявания, довели до първия, увеличават риска и от повторен инсулт. Това е атеросклероза със значително стесняване на големите съдове, нарушение на сърдечния ритъм под формата на предсърдно мъждене , захарен диабет, повишено съсирване на кръвта.

Рискът е по-висок и при хора с наднормено тегло

Струва си да е ясно, че след първия инсулт тези заболявания не изчезват, което означава, че необходимостта да контролирате здравето си само се увеличава. Приемането на предписаните лекарства, контролирането на кръвното налягане и кръвната захар, физическото движение са мерки за предпазване от втори инсулт.

Може ли повторният инсулт да се излекува без последствия?

Инсултът завинаги ще остави белег в мозъчната тъкан под формата на образувана киста. Но мозъкът е уникален орган с голям потенциал за самолечение, предимно не чрез растежа на нови клетки (което е много бавно), а чрез образуването на нови невронни връзки. Способността на нервната система да променя структурата и функцията си в отговор на промените в околната среда се нарича невропластичност на мозъка и въз основа на нея се изграждат рехабилитационни програми след инсулт.

Източник: three-sisters.ru

НЕВРОХЕЛТ плюс – стимулира мозъчната дейност, при постоянно безпокойство и стрес
НЕВРОХЕЛТ плюс възстановява функциите на мозъка след прекаран инсулт

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *