Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Видове протеини и влиянието им върху организма

Какво показват проучванията от последните години

Протеините могат да бъдат два вида. Като цяло те имат много разнообразни функции в организма, което ги прави незаменими хранителни вещества. Защо са толкова важни?

Знаете ли всичко за различните видове протеини? Протеинът е основен макроелемент за човека. Той трябва да присъства в диетата и се състои от аминокиселини.

Сред всички аминокиселини, които изграждат протеина, намираме несъществените (те могат да бъдат синтезирани от самия организъм) и незаменимите (които трябва да бъдат набавени чрез храната).

Най-новите научни статии потвърждават, че консумацията на това хранително вещество може да предотврати развитието на определени заболявания, като саркопения. Въпреки това, има няколко вида протеини според техния произход и функция.

Видове протеини

Различаваме протеини от животински и растителен произход. Първите се характеризират с по-високо качество от вторите. Те се наричат протеини с висока биологична стойност, тъй като съдържат в състава си деветте аминокиселини, които са от съществено значение за всеки човек.

Освен това те имат свойството да са високо смилаеми, което улеснява тяхното усвояване им в човешкия метаболизъм. Най-съвършеният протеин, известен в животинския свят, е яйчният протеин.

Има обаче и други протеини като млечни или месни протеини с много високо качество. Всъщност протеиновите добавки обикновено съдържат изолати от суроватъчен протеин, които позволяват висок прием на този макроелемент. Използването им е особено препоръчително при интензивни тренировки и при хора, които се занимават професионално  със спорт, според изследване, публикувано в списание Journal Nutrients.

От друга страна, растителният протеин обикновено е непълноценен. Това означава, че има дефицит на поне една незаменима аминокиселина. Затова трябва да комбинираме различни видове растителни протеини, за да постигнем правилен прием на аминокиселини.

Но дори и да успеем да оптимизираме този прием, смилаемостта на растителния протеин е много по-ниска. Това означава, че неговата абсорбция и бионаличност е по-ниска от тази на животинския протеин. При балансираните диети специалистите препоръчват най-малко 50% от приема на протеини да идва от животински протеини.

Влияния на протеините върху организма ни

Протеинът е макронутриент, който има много и различни функции в тялото ни. Една от основните е структурения капацитет да изгражда и възстановяват кости, мускули и други тъкани. Също така има много други:

  • Те функционират като антитела, които ни защитават от чужди организми.
  • Те са ензими, които ускоряват или позволяват физиологичните реакции, които се случват в тялото.
  • Те позволяват вътрешен рН баланс посредством буферна система.
  • Помощ при мускулна контракция.
  • Придават еластичност и устойчивост на органите и тъканите.
  • Подпомагат правилното функциониране на нервната система.
  • Възможен енергиен резервоар.
  • Те пренасят кислород чрез кръвта.
  • Следователно е ясно, че протеините могат да изпълняват ензимни, структурни, защитни, складови, транспортни, рецепторни и двигателни функции.

Поради всички тези причини протеинът е основен макронутриент за човешкото хранене. В днешно време обаче се наблюдава по висок прием ва протеини от препоръчителните норми според списанието Journal Nutrients.

Докато специалистите препоръчват дози между 0,04 и 0,05 унции (1,2 и 1,6 g) протеин на 35 унции (1 kg) телесно тегло за заседнали хора, хората достигат стойности от около 0,07 унции (2 g).

Високите стойности протеин биха се отразили при хора, които се занимават с активна спортна дейност. Въпреки това, при заседнали възрастни, те може да натоварват твърде много черния дроб и бъбреците.

Затова препоръчваме леко намаляване на приема на протеини, освен в случаите на специални нужди. Комбинацията от животински и растителни протеини обикновено е добър избор във всяка диета. Диетолозите препоръчват растителни храни като: ядки, бобови растения, като най- добре да бъдат комбинирани зърнени храни за да се достигне запас  от незаменими аминокиселини.

Приемайте различни видове протеини  

Протеините, заедно с мазнините, са макронутриентите с най-много влияние в тялото ни. Поради тази причина приемът на протеини е от съществено значение в рамките на разнообразната диета. Въпреки това днешното общество е склонно да прекалява с консумацията на протеини, особено поради продажбата на протеинови добавки. Преди да приемете този тип добавки, ви препоръчваме да се консултирате с диетолог, за да прецените дали е необходимо или не.

Във всеки случай умереността и разнообразието са основните понятия в диетата на всеки заседнал човек. Намаляването на консумацията на месо и увеличаването на консумацията на риба, както и въвеждането на протеини, идващи от растителния свят биха се отразили по отличен начин на здравословното ни състояние.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *