БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Свободни радикали – какво представляват и как вредят на организма?

Всеки е чувал за свободни радикали, но какво представляват те всъщност и как може да избегнем вредите, които нанасят на организма?

свободни радкиали
Свободните радикали увреждат клетките в човешкото тяло

Вероятно знаете, че пушенето на цигари, пиенето на алкохол и дишането на замърсен въздух допринасят за стареенето и появата на болести. Но запитали ли сте се някога защо? Част от причините за това са именно свободните радикали. Те представляват атоми, които се прикрепят към здравите клетки и ги увреждат.

Тези атоми се синтезират естествено в тялото ежедневно, когато протичат процеси като метаболизирането на храната, но също така могат да бъдат генерирани и от външни източници.

Въшните източници на свободни радикали включват:

  • Замърсен въздух
  • Алкохол
  • Цигарен дим
  • Пестициди
  • Преработени меса

 

Как свободните радикали увреждат организма?

 

Те увреждат органите и тъканите, защото се прикрепят към здравите клетки, което нарушава обичайните им функции и намалява живота им. Причината те да се прикрепят към клетките е, че те са особен тип атоми – „нестабилни атоми”.

Най-общо казано, атомите съставляват почти всичко, от клетките на кожата и органите, до храната, която консумираме. Тези атоми са заобиколени от електрони. Когато един атом има достатъчно електрони, той се нарича стабилен атом, а когато му липсват електрони, той е нестабилен. Проблемът се крие в това, че нестабилните атоми искат да станат стабилни.

Нестабилните атоми търсят стабилни в здравите клетки и крадат електроните им, увреждайки клетката в процеса. По-лошото е, че когато свободните радикали взимат електрони от други атоми, те създават още нестабилни атоми, предизвиквайки верижна реакция.

“Когато свободните радикали атакуват важни молекули в кетката като ДНК, протеини, въглехидрати и мазнини, това води до мащабно увреждане на клетката и последащо заболяване”, казва д-р Нийланк К. Джа, неврохирург и основател на частна клиника „Konkussion”.

 

Как антиоксидантите защитават тялото от свободни радикали?

 

Добрата новина е, че тялото има антиоксидантна защита система, която го предпазва от свободните радикали.

Антиоксидант е всяко стабилно съединение, което може да се откаже от собствен електрон, за да неутрализира или да „изключи” свободен радикал и да прекъсне веригата на превръщането на стабилни атоми в нестабилни.

„Когато антиоксидант се сблъска със свободен радикал, той се свързават с него и незабавно предоставя допълнителния си електрон на свободния радикал, превръщайки го в стабилен атом”, казва д-р Алексис Парселс, пластичен хирург и основател на клиника „SUNNIE”.

 

Какво е оксидативен стрес?

 

Най-просто казано това е състояние, при което в организма има повече свободни радикали, отколко антиоксиданти.

„Оксидативният стрес е състояние, при което в клетката настъпва оксидативно увреждане поради неблагоприятен баланс между свободните радикали и антиоксидантите”, казва д-р Джа. „Краткосрочният оксидативен стрес може да възникне поради нараняване или инфекция, докато дългосрочният е резултат на лоша диета, навици и начин на живот”, допълва още той.

Смята се, че оксидативният стрес забързва стареенето и е пряко свързан с някой заболявания, включително:

  • Бъбречни заболявания
  • Рак
  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Диабет
  • Болест на Алцхаймер
  • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
  • Остеоартрит
  • Деменция

 

Как да се предпазим от оксидативния стрес?

 

Начинът за борба с оксидативния стрес е увеличаването на количеството антиоксиданти в тялото. Организмът естествено произвежда антиоксиданти като глутатион и мелатонин, но може да си набавите още и от храните и напитките, които консумирате.

Всъщност растителните храни, като плодовете и зеленчуците, са много наситени с антиоксиданти, съдържащи се във фитохимикалите, който тези храни предоставят на организма.

Примери за фитохимикали са: витамин C в портокалите, картотеноидите в доматите и зелето, флаванолите в боровинките, зления чай и лука.

Най простите съвети, за да се предпазите от оксидативен стрес и да намалите количеството свободни радикали в организма са:

  • Да наблегнете на суровите плодове и зеленчуци,
  • Да намалите количеството преработени храни, които консумирате
  • Да се откажете от вредни навици като пиене на алкохол и пушене на цигари.

Източник: https://www.insider.com/

свободни радикали оксидативен стрес
СЕЛЕН + ВИТАМИНИ A, C и Е – уловете свободните радикали, запазете клетките здрави

свободни радикали оксидативен стрес

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Свободни радикали – какво представляват и как вредят на организма?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *