Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Виагра пази от Алцхаймер, а зехтинът намалява риска от смърт от деменция

Учените откриха нови начини за борба със сенилната деменция

деменция
 

Открито е нетривиално средство за предотвратяване на болестта на Алцхаймер – един от най-честите варианти на деменция. Свързаното с възрастта отслабване на когнитивните способности, паметта, концентрацията и мисленето засяга все повече и по-млади хора. Наскоро учените направиха интересно откритие. Оказа се, че лекарството Силденафил, което се използва за лечение на еректилна дисфункция при мъжете и което е част от лекарството „Виагра“, добре предпазва от развитието на болестта на Алцхаймер.

Втората добра новина за хората, които се интересуват от достойно дълголетие е свързана с храна – достатъчно вкусна и здравословна. Подходяща е за превантивна употреба от всички – включително, разбира се, и от жени.

Учените са отбелязали ползите от зехтина като полезно и защитно хранително вещество срещу развитието на деменция

Но, да се върнем на данните за активното вещество в състава на Виаграта, котио изглеждат много весели и обнадеждаващи.

Анча Баранова

– Случаен анализ на случай и контрол на база данни, заради застрахователни искове за 7,23 милиона долара показа, че тези, които са получили рецепти за силденафил, са имали 69% намален риск от Алцхаймер. Надеждността е много висока, пише в канала си професор Анча Баранова, микробиолог и препорадавател в Училището по системна биология към университета Джордж Мейсън, специалист в областта на персонализираната медицина, генетиката и човешката патофизиология.

Въпреки това, наблюдателни проучвания за включването на зехтин в диетата, редовно и в дългосрочен план, също показват много добри резултати

Например, ако пазите средиземноморска диета и редовно консумирате зехтин това може да намали риска от смърт от деменция с 28%. За целта е достатъчна дори и само една супена лъжица зехтин всеки ден. Освен това зехтинът като цяло е полезен за здравето на сърцето и мозъка.

Ан-Джули Тесие

„Изборът на зехтин, който е един изключителен естествен продукт, пред мазнини като маргарин и майонеза, е безопасен избор. Това може да намали риска от смърт от деменция“, казва Ан-Джули Тесие, съавтор на изследването и изследовател в Харвардския университет.

Проучването също така показа, че:

 

– По-ниският риск от смърт от деменция заради редовния прием на зехтин не зависи от цялостното качество на диетата, което предполага уникалните ползи от зехтина за здравето на мозъка.

– Ако замените една чаена лъжичка маргарин или майонеза с еквивалентното количество зехтин на ден, тогава рискът от смърт от деменция намалява с 8-14%.

Това е първото проучване, което изследва връзката между диетата и смъртта, свързана с деменция. Учените анализираха данни за диетата и причините за смъртта, събрани от повече от 90 000 американци в продължение на 30 години проследяване, по време на което 4749 участници в проучването починаха от деменция.

„Някои от антиоксидантните съединения в зехтина могат да преминат кръвно-мозъчната бариера. Така те имат потенциално имат пряк ефект върху мозъка“, каза Тесие. – Възможно е също така зехтинът да има индиректен ефект върху здравето на мозъка. Освен това не бива да се пренебрегва и благоприятното му въздействие върху сърдечно-съдовата система. Зздравото сърце подхранва добре мозъка с полезни вещества и кислород, осигурявайки достатъчен приток на кръв.

Авторите подчертават, че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят ефектите на зехтина. Трябва да се определи и оптималното количество в диетата. Като цяло проучването е в съответствие с диетичните препоръки и подкрепя доказателства, че използването на зехтин вместо маргарин или майонеза може да насърчи здравословното хранене с всички произтичащи от това ползи.

Източник: edition.cnn.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *