Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кашу: подобрява имунитета и намалява риска от рак на дебелото черво

Защо трябва да обърнете внимание на ядките кашу и да ги превърнете в съставна част на диетата си?

кашу

На пръв поглед суровата ядка кашу изглежда доста мазна, но орехите съдържат в пъти повече мазнини от кашуто. То е богато на протеини, въглехидрати, фибри, естествена захар, редица витамини и микроелементи.

Наричат кашуто се нарича по различен начин: ядка, семе, а някъде дори и плод. Родината на това тропическо дърво е далечна Бразилия (въпреки че кашуто се нарича още индийски фъстък или индийско кашу). Благодарение на уникалния си състав, някои функции на човешкото тяло могат да бъдат значително подобрени. Науката отдавна е доказала, че кашуто има положителен ефект върху много човешки системи и органи.

Няколко причини да включите кашу в диетата си

Вкусните сурови ядки съдържат широк спектър от витамини, включително мастноразтворими – Е, К и водоразтворими – С, В1, В2, В3 (PP), B5, B6 и B9, микроелементи – калций (Ca), желязо (Fe), магнезий (Mg), фосфор (P), калий (K), натрий (Na), цинк (Zn), мед (Cu), манган (Mn) и селен ( Se ).

Кашуто се отличава със съдържанието на омега-3 , омега-6 и омега-9 мастни киселини, плюс стабилно количество антиоксиданти. Това помага за защитата на тялото от вредното въздействие на свободните радикали, потиска и дори премахва възпаленията, забавя стареенето, подхранва кожата и я предпазва от негативните ефекти на слънчевата радиация.

• Една порция кашу осигурява 70% от дневната норма на микроелемента магнезий, който е важен за работата на сърцето, нервната система и опорно-двигателния апарат. Хроничната липса на магнезий в организма е фактор за постоянна умора, апатия, хипертония, мускулни крампи.

• Индийският фъстък има висока концентрация на микроелемента мед, който осигурява здрав вид на кожата.

• Медта и магнезият, които присъстват в кашуто, помагат за увеличаване здравината на костите и намаляват риска от остеопороза.

• Въвеждането на тази ядка в диетичния протокол значително намалява риска от сърдечно-съдови патологии. Мастните киселини и микроелементите в състава на кашуто помагат за укрепване на сърдечния мускул и съдовите стени.

Освен това предотвратяват образуването на холестеролни плаки по стените на артериите.

• Консумацията на една шепа кашу през ден ще бъде ефективна превенция на високото кръвно налягане.

• Високото съдържание на фибри в кашуто помага за предотвратяване на запек, поддържа оптимален състав на микробиома на червата и намалява риска от рак на дебелото черво.

Ето още няколко причини, поради които трябва да обогатите вашите ястия с кашу

• Кашуто е „лидерът“ сред ядките по концентрация на растителни протеини. Следователно, ще бъде отлична закуска преди спортни дейности.

• Индийският фъстък се счита за една от най-нискокалоричните ядки. Използването му не води до натрупване на мастна маса и по този начин то осигурява поддържането на оптимално телесно тегло.

• Няколко ядки кашу на ден няма да предизвикат скокове на кръвната захар.

• Тези бъбрековидни ядки са богат източник на здравословни мазнини и протеини и са идеални за приготвяне на кремообразни млека и сосове без млечни продукти.

Oще интересни факти

Кашуто е единствената ядка в света, която не узрява вътре в плода, а отвън. Полезните витамини и микроелементи, на които е богата тази ядка допринасят за метаболизма на протеините и мастните киселини в организма и укрепват имунната система. Освен това осигуряват нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система. Като помощно средство се използва при зъбобол, псориазис, дистрофия, метаболитни нарушения и анемия.

Кашуто поддържа здравето на мозъка и психичното здраве

Яденето на храни, богати на омега-3, от сьомга до ядки, е умен ход за здравето на мозъка.

Омега-3 мастните киселини са положително свързани със здравословното мозъчно кръвообращение, структура и функция, като помагат за подобряване притока на кръв към мозъка, поддържат плътността на бялото и сивото вещество, намаляват появата на невродегенеративни заболявания, повишават когнитивната функция и намаляват възпалението.

Кашуто също е чудесен растителен източник на аминокиселината триптофан , която е от съществено значение за създаването и повишаване нивата на невротрансмитера серотонин (важен за стабилизиране на настроението, насърчаване на усещането за щастие, регулиране на съня, подпомагане на храносмилането и много други функции).

Полезно е при заболявания на ендокринната система, хипертония, захарен диабет, анемия, астма, бронхит и грип. И още: ядките кашу подобряват апетита, имат противовъзпалителни, антибактериални, антимикробни, антисептични и тонизиращи свойства, предпазват от остеохондроза и рак.

Съдържание на протеини в кашуто – 25 грама, мазнини – 52 грама, въглехидрати – 12 грама.

Източник: www.realsimple.com

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *