Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

СУЕ (ESR) кръвен тест: норма и отклонения, диагностика и лечение

Съставът на кръвта е много чувствителен към всякакви промени във функционирането на тялото

СУЕ

Ето защо една от най-честите диагностични процедури е клиничният кръвен тест. С негова помощ се определя концентрацията на хемоглобин, еритроцити, левкоцити, тромбоцити и други характеристики на кръвта, като СУЕ – скорост на утаяване на еритроцитите. Нека видим какво означава този индикатор и защо е толкова важен.

СУЕ в кръвен тест

Механизмът за анализ на скоростта на утаяване на еритроцитите е доста прост. Еритроцитите са много по-тежки от кръвната плазма и други кръвни елементи. Следователно, ако кръвта се остави във вертикално поставена епруветка, след известно време на дъното ѝ ще се появи гъста червена утайка от еритроцити, а отгоре ще остане полупрозрачна течност ( плазма и буферен слой от други кръвни елементи). Това е напълно естествен процес, дължащ се на действието на гравитацията.

Еритроцитите са в състояние да се „залепват“ един с друг, образувайки нещо подобно на мънички буци. Последните се утаяват на дъното много по-бързо от отделно съществуващите еритроцитни клетки поради по-голямата им маса. При възпалителен процес способността на еритроцитите да се слепват един с друг се увеличава значително. Следователно, скоростта на утаяване също се увеличава.

Точността на метода за определяне на СУЕ зависи от няколко фактора:

• спазване на правилата за подготовка на пациента за изследването;
• професионализма на лабораторния служител;
• качеството на реагентите, използвани за анализа.

Ако всички изисквания са изпълнени коректно, тогава няма да има съмнение за резултата.

Подготовка за процедурата и вземане на кръв

Анализът на СУЕ показва например наличието на възпалителен процес в тялото на пациента. Затова изследването се използва успешно за превантивни цели, както и за да се контролира хода на заболяването. Ако се открият аномалии в анализа, най-вероятно ще трябва да дадете още кръв за допълнителен биохимичен анализ. Това се дължи на факта, че индикаторът е неспецифичен, не е възможно да се диагностицира конкретно болест само въз основа на това изследване. Следователно, при повишено или понижено ниво на СУЕ, ще е необходимо да се определи нивото на определени протеини, за да се идентифицира заболяване.

Как да се подготвите за анализ на СУЕ?

Не е нужна кой знае колко сложна подготовка на пациента – той трябва да даде кръв за проследяване скоростта на утаяване на еритроцитите. Достатъчно е да изключите употребата на храна най-малко четири часа преди да отидете в лабораторията, за да ви вземат кръв.

Процедурата продължава 5-10 минути. Ако е необходима капилярна кръв, тогава преди да се пробие третия или четвъртия пръст на лявата ръка, се избърсва със спирт и след това с помощта на специално острие се прави деликатен разрез с дълбочина 2–3 милиметра. Първата капка кръв се избърсва със салфетка, след което се пристъпва към вземане на биоматериала. След като се събере необходимото количество, мястото намазва с дезинфекционен разтвор и се закрепва памучен тампон, навлажнен със спирт. Трябва добре да притиснете пръста към дланта, така че кървенето да спре по-бързо.

В случай, че обектът на изследването е венозна кръв, предмишницата се издърпва със специална каишка и се вкарва игла във вената над лакътя, като областта предварително се почиства със спирт. Освободената кръв влиза в специална епруветка и когато се събере необходимото количество материал, иглата се отстранява и върху пункцията се притиска памучен тампон, навлажнен с алкохол.

Методи за анализ на СУЕ

Има два метода за определяне на нивото на СУЕ в кръвта. За всеки от тях характерна особеност е смесването на материала за анализ със специално вещество, което предотвратява съсирването на кръвта – антикоагулант. Но точността на резултата, и дори вида на кръвта, в двата случая се различават.

Метод на Панченко

При този метод на анализ се използва капилярна кръв (от пръст) и специална пипета – тънка стъклена тръбичка, градуирана на 100 деления. Първо се слага определено количество антикоагулант (5% разтвор на натриев цитрат ) и след това от предметното стъкло размесената кръв се изтегля с пипета на Панченко до деление „0“ на пипетата. Поставя се на статив за пипети Панченко в строго вертикална позиция за 1 час, след което се измерва разстоянието в милиметри между най-горната точка на утаените еритроцити (образува се стълб от еритроцити) и деление „0“ в горната част на пипетата.

Обикновено периодът на изчакване е един час. Ето защо резултатът от анализа става стойност с мерна единица „mm“. Днес в клиничнолабораторната практика са въведени автоматизирани анализатори. Благодарение на това определянето на скоростта на утаяване на еритроцитите става автоматично.

Този метод е един от най-често срещаните. Прилага се най-вече на деца или на хора, които поради една или друга причина не може да им се вземе венозна кръв. Но има и още един, по-чувствителен метод, чиято ефективност е призната от международната медицинска общност.

Метод на Вестергрен / Westergren

Основната разлика между този метод и описания по-горе е използването на по-точна скала (200 деления) с деления на милиметър. Освен това, за метода на Вестергрен, кръвта се взема не от пръст, а от вена. Смесването с антикоагулант става директно в епруветката. Полученият разтвор може да се съхранява не повече от 2 часа на стайна температура и 6 часа на температура 4 °С.

При модифицирания метод на Вестергрен вместо натриев цитрат (антикоагулант, непозволяващ на кръвта да се съсири) се използва ЕДТА (етилендиаминтетраоцетна киселина).

И при двата метода резултатите се представят в милиметри за 1 час (mm/h).

Често срещани грешки при метода на Вестергрен включват:

• прекомерно разреждане на кръвта с антикоагулант;
• недобро смесване;
• грешки при фиксиране на пипетата — например поставяне на пипетата под наклон.

Референтните стойности при метода на Вестергрен зависят от пола и възрастта.

След като стойността на СУЕ стане известна, е необходимо да се покаже резултатът от изследването на лекуващия лекар – само професионалист може да постави диагноза или да предпише допълнителни изследвания. Независимо от това, вие можете самостоятелно да оцените получения резултат, като ги сверите със стойностите на нормата.

Разчитане на резултатите

Има три вида резултати, които могат да бъдат получени в края на анализа. Нека разгледаме по-подробно всеки от тях.

СУЕ в норма

Скоростта на утаяване на еритроцитите при здрав човек зависи от възрастта и пола на пациента. За новородените (до един месец) нормална стойност е1-2 mm/h. Това се дължи на много ниската концентрация на протеин в кръвта. При дете на възраст под 10 години скоростта е 0-10 mm/h.

Поради спецификата на химичния състав на кръвта и нивото на нейния вискозитет, нормата на СУЕ в кръвта на мъжете и жените е различна.

Скоростта на утаяване на еритроцитите при здрава жена на възраст от 10 до 50 години е 0–20 mm/h, а в по-напреднала възраст горната граница се повишава до 30 mm/h.

За мъже на възраст от 10 до 50 години нормалната стойност на ESR е 0-15 mm/h, а на възраст над 50 години нормата се променя на 0-20 mm/h.

Защо скоростта на утаяване на еритроцитите може да се увеличи?

Ако е получен резултат от анализа с повишено ниво на СУЕ, първо трябва да се изключат физиологичните причини за такова нарушение. За хора от двата пола те могат да бъдат свързани със старост, и по-специално при жените, със следродилния период, бременност или по време на менструация.

Ако характеристиките на физиологията не са повлияли на резултата, тогава повишената скорост на утаяване на еритроцитите е следствие от патологични причини.

Какви заболявания може да показва високата СУЕ?

Най-често повишаване скоростта на утаяване на еритроцитите е свързано с различни възпалителни процеси. Но помнете: индикаторът не помага да се определи какво заболяване има човек. СУЕ е необходима само за проследяване на състоянието. И нейното увеличение може да показва определена група патологии.

Инфекции

ESR се увеличава при всяко инфекциозно заболяване. Това може да бъде просто ТОРС, остри възпалителни процеси в урогениталните органи или червата. След възстановяване показателите постепенно намаляват. Но при хора с хронични или тежки инфекции аномалиите могат да персистират дълго време. Например при пациенти с мононуклеоза или туберкулоза.

Асептично възпаление

При някои заболявания тъканите се разрушават и възпаляват, но това не се дължи на действието на микроорганизми. Тези патологии включват:

• сърдечен удар;
• мозъчен удар ;
• цироза на черния дроб;
• неспецифичен улцерозен колит.

Имунни нарушения

Ако човек има състояние, при което имунните клетки атакуват собствените тъкани или чужди протеини, това причинява имунни нарушения и води до повишаване на СУЕ. Поради патологията в кръвта има повече имуноглобулини и фибриногенен протеин, които участват във възпалителните реакции и повишават утаяването на еритроцитите.

ESR може да се увеличи при захарен диабет , алергии и следните автоимунни патологии:

• системен лупус еритематозус;
• ревматоиден артрит;
• гигантоклетъчен артериит;
• ревматична полимиалгия;
• гломерулонефрит.

Болести на кръвта

Промените в състава на кръвта, формата или концентрацията на клетките могат да доведат до ускоряване на СУЕ. Това се случва в ето такива случаи:

• при желязодефицитна анемия, когато нивото на хемоглобина намалява ;
• сърповидно-клетъчна анемия, когато червените кръвни клетки приемат формата на полумесец;
• макроцитоза – заболяване, при което се увеличава обемът на еритроцитната клетка.

Онкология

При злокачествени тумори в кръвта се появяват различни антитела, възпалителни протеини и токсични вещества, които са резултат от разпадането на тумора. Те значително ускоряват СУЕ. Промени в кръвния тест ще се появят при мултиплен миелом, остра левкемия, лимфом, рак на простатата или друг орган.

Редки заболявания и състояния

Скоростта на утаяване на еритроцитите може да се увеличи и по други причини. Понякога това се случва при висок холестерол, хипер- или хипотиреоидизъм, протеинов дефицит. При някои хора повишаването на ESR е страничен ефект на някои лекарства. Например морфин, добавки с витамин А , лекарства за кръвно налягане.

Забележка!

Има хора, чиято скорост на утаяване на еритроцитите в кръвта се различава от нормата още от раждането, въпреки че няма патологични причини за това. Такава особеност се наблюдава, според някои данни, при 5% от населението на света.

Защо СУЕ може да бъде намалена?

Агрегацията на кръвните клетки се забавя, когато тялото е дехидратирано, което прави кръвта по-гъста. Друга възможна причина за намаляване на ESR е полицитемия. Това заболяване се нарича още и „еритроцитоза“ или „еритремия“. Класифицира се като хронична левкемия. При него се увеличава производството на червени кръвни клетки, тромбоцити и бели кръвни клетки. Причината за полицитемия е мутация в определен ген, който засяга развитието на хематопоетични стволови клетки, от които се образуват клетки от костен мозък. Това води до нарушаване функцията на хемопоезата. Най-често еритремията се диагностицира при пациенти на възраст над 50 години.

Забавяне скоростта на утаяване на еритроцитите се наблюдава и при сърповидно-клетъчна анемия и други заболявания, които са придружени от промяна в структурата на кръвните клетки.

Индикаторите на ESR намаляват при чернодробна дисфункция, дихателна недостатъчност, причинена от заболявания на сърдечно-съдовата и белодробната системи. Пациентите могат да получат забавяне на агрегацията на еритроцитите, когато чужди тела навлязат в дихателните пътища или са налице сраствания в тъканите на плеврата и тромбоемболия. Същото се случва и при прием на кортикостероиди и лекарства на базата на албумин.

Диагностика и лечение

Ако по време на анализа се разкрият отклонения на ESR от нормата, е необходимо допълнително изследване, за да се установи причината. Трябва да се знае, че само повишената скорост на утаяване на еритроцитите е клинично значима. Когато се открие, на пациента се назначава допълнителна диагностика въз основа на съществуващите симптоми. Като правило се препоръчва да се свържете с общопрактикуващ лекар или педиатър, хематолог, специалист по инфекциозни заболявания, онколог. Ако ненадеждните резултати могат да бъдат причинени от влиянието на физиологични фактори, се извършва повторен анализ за определяне на ESR.

И така, разгледахме основните методи за измерване скоростта на утаяване на еритроцитите в кръвта, нормалната ESR, както и причините за повишени и понижени стойности. Тази информация може да даде предварителна представа за състоянието на организма. Но в случай на отклонение на показателите на изследването от нормата, трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да изясните окончателната диагноза.

Източчници: www.renewal.ru, medlineplus.gov, www.hopkinslupus.org, www.framar.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *