ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Донка Байкова: Черният дроб и бъбреците се претоварват при преяждане!

• Няма вредни въглехидрати, въпросът е в количеството и в съчетаването им с храните, казва специалистът!

– Проф. Байкова, с какво си навредихме след дългите дни на празнични трапези?
– 40-дневният пост приключи с едно велико преяждане. Това винаги е било така – традицията повелява на трапезата ни да присъстват доста голям нечетен брой кулинарни изделия. При това цяла нощ храната ни е пред очите! Всичко това действително допринася за дълъг процес на дъвчене, на хранене, който се оказва доста рисков по отношение на натоварване на храносмилателната система като цяло. При толкова много кулинарни изкушения, за да ги храносмели, в стомашно-ревния тракт трябва да бъдат активирани храносмилателни жлези, отговорни за отделяне на ензимни системи, които обработват съответните съставки на консумираната от нас храна. Естествено, физиологията на човешкия организъм е такава, че при свръхработа е налице риск от възникване на възпалителни процеси на храносмилателните жлези. Така сме в риск от отключване на гастрит, ентерит, колит, не дай си, Боже, панкреатит, защото най-голямата храносмилателна жлеза в човешкото тяло е задстомашната жлеза – панкреасът. Възможен възпалителен процес на панкреаса винаги е СВЪРЗАН С ТВЪРДЕ ВИСОК РИСК ЗА ЖИВОТА
Панкреаса ли натоварваме най-много?
– Натоварваме както стомаха и червата, така също панкреаса и накрая жлъчно-чернодробната система. Защото черният дроб е най-голямата биохимична лаборатория на човешкия организъм и там трябва да бъдат вече метаболизирани всички хранителни вещества, които сме приели. Първо, храносмилането е в стомаха, в червата, за което са ни необходими ензими. Те идват от храносмилателните жлези – както на стомаха и червата, така и от панкреаса. Освен това жлъчката е отговорна за смилането, за емулгирането на мазнините, с които обилно са гарнирани всичките ни храни – и десертите също. След всмукване на хранителните вещества в кръвообращението те отиват много бързо директно в черния дроб. Неговата функция отново е на високи обороти, защото белтъци, мазнини, въглехидрати, алкохол, всички тези съставки на храната трябва да бъдат метаболизирани, да бъдат обработени до разградни продукти, или да бъдат използвани за специфичните цели на тъканите на тялото.
– Това ли е човешкият бермудски триъгълник, както го наричате вие, лекарите?
– Да, точно за него говорим! Стомах, черва, зад него задстомашна жлеза, вдясно от тях жлъчно-чернодробна система. Те винаги рефлекторно са свързани с риск. Ако при единия орган има проблем, той рефлектира върху останалите.
Струпването на много празници ли провокира храносмилателни кризи?
– Не само те, а няколкото модела на хранене. Това е причината! Рисковото е, че след Бъдни вечер идва Коледа с абсолютно коренно сменен модел на хранене, с нова група храни. Докато ден преди това има струпване на постни ястия, които като видове хранителни източници са присъствали в 40-дневния пост. Това са растителни храни.
– За по-бързо или по- бавно разграждащи се въглехидрати ли става дума?
– Няма вредни въглехидрати, ИМА ОПАСНИ, НЕПРАВИЛНИ КОМБИНАЦИИ И КОЛИЧЕСТВА. Всяка съставка на храната е градивен елемент на тялото ни. Всяка клетка е изградена предимно от белтъчна съставка, протоплазма- та е белтък. Но клетъчната мембрана е от мазнини. Така че мазнините също са потребност, те присъстват всекидневно в храната ни. Мозъкът ни работи само с въглехидрати! Те са единственият енергиен източник за работа на мозъка, сърцето и мускулите!
– Това означава ли, че лишаването от въглехидрати уврежда сърцето, мозъка ни?
– Не е желателно! Защо трябва да се лишаваме от тях, това са пълнозърнестите храни. Не говоря за прости захари, за кристалната захар! Става дума за въглехидрати, идващи предимно от храните, съдържащи нишесте, полизахариди. Това са хляб, картофи и бобови варива.
Как реагират бъбреците на преяждането?
– Бъбреците също са затруднени, те трябва да изхвърлят онези разградни продукти, които черният дроб им подава в кръвообращението, и те минават- с кръвта през бъбреците навън. В помощ на отделителната функция на бъбреците са и другите отделителни органи – на първо място червата чрез фекалиите, после кожа, да можем да се изпотим, и бял дроб – да издишаме.
– Алкохолът как ни вреди с неговото количество или с многото видове?
– Алкохолът започва да се резорбира още в лизавицата на устната кухина, преминава през стомаха и много бързо отива в кръвообращението. Стига до черния дроб и специален ензим, наречен алкохолдехидрогеназа, го разгражда до отпадни продукти, които се изхвърлят чрез урината и дихателната система. АКО ГО ПРЕДОЗИРАНЕ, АКО СМЕСИМ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ АЛКОХОЛ, рискът да затрудним работата на черния дроб е много голям. Затова усещаме чрез централната нервна система и мозъка дискомфорт – главоболие, отпадналост, махмурлук на следващия ден.
– Има ли хапче за махмурлука?
– По принцип за хапчета след претоварване на храносмилателната система не говорим, защото във всички случаи самите хапове трябва да бъдат метаболизирани, обработени в черния дроб, който и без друго е в режим на свръхработа. Това само би затруднило неговите функции. Говорим за прием на много течности с цел диуреза, детоксикация, за подпомагане на черния дроб с всички възможни натурални фактори чрез храна. Налага се да приемаме храни, съдържащи сяра, за да се произведе повече глутатион. Това е мощен антиоксидант, функциониращ на ниво черен дроб, който е детоксикиращ фактор по отношение на всички токсични вещества, които са се образували – и от алкохола, и от белтъците, и от мазнините. Това са органични токсични вещества – урея, пикочна киселина, креатинин, ацетон, кетонови тела и др.
– Споменахте, че трябва да се приемат много течности. Какви трябва да са те?
– Чиста натурална вода, както и слабо минерализирана – поне 2 литра дневно. Както и зелен чай, билкови, чай от копър, кимион, мащерка, мента, ленено семе. Много плодове и зеленчуци под всякаква форма в дните на разтоварване. Тук мога да спомена и изварата, която, съдържа сяра и подпомага черния дроб, киселото мляко с неговите пробиотични живи клетки, съдържащи се в закваската. Те допринасят за възстановяване на баланса между гнилостни и полезни микроорганизми в червата. Чайовете задължително трябва да бъдат подслаждани с мед, както и да не забравяме лимона. Витамин. С от лимона участва в производството на глутатиона, който не осигурява очистването на черния дроб. Ако чрез храната не можем да си набавим необходимото количество витамин С, трябва да го приемаме като синтетичен медикамент.
– Какво бихме могли да приемаме през един разтоварващ ден?
– Аз специално препоръчвам най-лекия като разновидност. В часовете 8,10 и 16 – плодове със или без кисело мляко: В12 и 19 ч. – зеленчуци със или без кисело мляко. Дали е таратор, тиквички, спанак, броколи, но с кисело мляко. Ако се почувства глад, зеленчуков сандвич, с филийка-две пълнозърнест хляб за цялото денонощие.
– Колко пъти можем да го правим този ден?
– Два пъти седмично – понеделник и петък. Особено сега, след сериозните празници. Иначе един ден в седмицата, най-добре в понеделник.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *