Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кучето – тази космата топка любов, умее и да лекува. Какви породи за кои заболявания са най- подходящи?

Кучето е не само най-предания приятел на човека, но и домашен лечител, който въздейства благоприятно върху физическото и психическото здраве на човека. Тези удивителни същества упорито се опитват да научат хората на това какво е истинската любов. Разказани са безброй легендарни истории за тях по действителен случай. А за японското куче Хачико научи целия свят. Трогателната му история стана причина за снимането на цял игрален филм. Тези техни „човешки“ качества са ясни на всички, които са живели или живеят с кучета. Но преливащите от любов космати топки на четири лапи могат и да лекуват. Вижте какво:

Кучетата помагат при хипертония 

Санбернар
Кучето – тази космата топка любов, умее и да лекува

Проучванията показват, че грижите и галенето на кучета понижават кръвното налягане.

Освен това в редица случаи налягането при пациенти с хипертония, живеещи с кучета, се нормализира без приемане на антихипертензивни лекарства.

Намаляват риска от инсулт и инфаркт 

Собствениците на кучета (особено самотните) са по-малко изложени на риск от инсулт и инфаркт. Постигат го като спомагат за подобряване на променливостта на сърдечната честота, която определя функционирането на миокарда.

Но и това не е всичко! Оказва се, че собствениците на кучета, претърпели инфаркт, се възстановяват по-бързо и оцеляват по-често в сравнение с тези, които са лишени от радостта от общуването с четириног приятел.

Намаляват нивата на холестерола

Невероятно, но истина: собствениците на кучета имат по-ниски нива на холестерол. Това може да се дължи на високата им физическа активност и ежедневното им извеждане от стопаните на чист въздух. Независимо от метеорологичните условия, желанието и настроението на човека.

Подпомагат отслабването 

Като разхождате всеки ден кучето си , като си играете с него, като правите съвместни кросове можете частично да замените тренировките във фитнеса.  В комбинация с правилно хранене такава физическа активност бавно, но сигурно ще ви избави от излишни килограми.

Укрепват мускулите и ставите 

И това не е изненадващо, защото разхождайки кучето всеки ден, тренирате и укрепвате мускулно-ставния си апарат. По този начин намалявате болката при артрит, артроза, остеохондроза и ишиас.

Собствениците на кучета казват, че чрез тактилни усещания кучетата им помагат да се отърват от главоболието. Комуникацията с тези животни успокоява и отвлича вниманието от болката.

Подобряват съня

Според резултатите от проучвания, стопаните, които позволяват на своите домашни любимци да спят с тях в едно легло, имат по-дълбок, по-спокоен и по-дълъг сън.

Факт е, че кучето, което спи до вас, дава усещане за сигурност, мир и спокойствие. В допълнение, кучешката козина има подчертан затоплящ ефект, което е особено важно през студения сезон.

Кучета срещу алергиите

Как така като  животинските косми са един от най-често срещаните видове алергени? Да, така е.

Но! Именно взаимодействието на децата в ранна възраст с животни, по-специално с кучета, помага за намаляване на риска от развитие на алергии. Не само към косми, но и към други алергени, които кучетата внасят в къщата на лапите си. По този начин можем да кажем, че контактът на децата с кучета укрепва имунната им система. А това от своя страна повишава устойчивостта към алергени.

Кучетата помагат при стрес и депресия

Когато се грижите за куче се повишава нивото на хормоните на щастието и удоволствието – ендорфини, окситоцин, допамин, серотонин. Те с право се считат за естествени антидепресанти. В същото време се намалява производството на кортизол – хормонът на стреса.  Кучето ви разсейва от проблемите и мислите за самотата. Необходимостта да се грижите за живо същество, което е изцяло зависимо от вас, няма да ви позволи да скръстите ръце, да се отдадете на униние, апатия и депресивно настроение.

Интересен факт! Пациентите, диагностицирани с психични разстройства и техните лекари казват, че общуването с кучета помага за рационализиране на мислите, за стабилизиране на емоционалния фон и намаляване на чувството им за безпокойство.

Подобряват социалния живот

Собствениците на кучета общуват с други хора. Като разхождат кучето си в парка, със сигурност ще създадат нови познанства сред любителите на кучета. Доказано е, че собствениците на кучета са по-общителни и открити. Особено с хора, които споделят любовта им към животните. Те бързо установяват контакт със съседите и хората около тях.

Като цяло собствениците на кучета са отделна категория хора, които си помагат във всяка ситуация.

Ето защо можем спокойно да кажем, че кучетата унищожават социалните бариери и помагат да се намерят съмишленици, а често и истински приятели.

Какво казват лекарите

Според тях ползите от общуването на деца с кучета са неоспорими:

  • Намаляват на състоянията на тревожност и паника.
  • Помагат за справяне със стреса.
  • Създават чувство за безопасност и защита.
  • Подобряват социалните умения, което допринася за по-лесен контакт с връстниците в сравнение с децата, които нямат домашен любимец.
  • Формират отрано чувство за отговорност и грижа.
  • Повишават нивото на положителните емоции, което има благотворен ефект върху състоянието на нервната система на детето.
  • Кучетата помагат на децата с хиперактивно разстройство и дефицит на вниманието да се съсредоточат, да планират действията си, да се освободят от излишната енергия и лесно да заспят.

При децата с аутизъм ежедневното общуване с куче и грижата за него може да помогне за успокояването им в необичайна среда или при неприятна ситуация.

– Подобряват концентрацията.

– Повишават нивото на самоконтрол.

Галейки куче, децата с аутизъм постепенно свикват с допир и по-лесно осъществяват тактилен контакт. А това вече е голям напредък.

Децата аутисти, които имат куче като верен и любящ приятел, са по-малко потопени в своя специален свят и по-добре влизат в контакт с връстниците си. Те са по-спокойни и уравновесени. Положителна динамика в поведението и психическото състояние на детето се наблюдава след шест месеца общуване с кучето.

При деца с церебрална парализа подстригването на кучетата (особено четкането) стимулира сензорното развитие.

Желанието да разхожда кучето, да играе с него и да се занимават с обучение стимулира двигателната активност, комуникативните умения и речта. Има случаи, когато деца с церебрална парализа, трудно извършващи прости движения с ръце и крака, преодолявайки болката, стават от инвалидна количка, за да играят с четириногия си любимец!

Кучетата удължават живота на стопаните си, като подобряват цялостното им качество на живот и здраве!

Как да изберете куче лекар?

За тези, които искат да имат куче приятел и куче лекар едновременно, възниква дилемата: каква порода куче да изберат?

Експертите твърдят, че породата на кучето не влияе фундаментално на ефективността на терапията. Но в същото време се разграничават определени породи кучета, които могат да бъдат по-полезни при определени патологични състояния.

При заболявания на опорно-двигателния апарат се препоръчва да имате овчарско куче – немско, източноевропейско или централноазиатско.

При сърдечни заболявания, хипертония, алергии и бронхиална астма предпочитайте китайския гребенест. Куче от тази порода се счита за „семеен лекар“. Друга порода, която може да бъде удоволствие за семейството, е дружелюбният, лоялен и доверчив лабрадор ретривър.

На емоционалните хора с избухлив нрав и променливо настроение ще помогне да успокоят нрава си и да се отпуснат куче от породата шар пей, което има мощно биополе.

Най-добрите педиатри и бавачки за деца са санбернар, нюфаундленд, коли, еърдел териери, гигантски шнауцери, боксери, териери и шпаньоли. Последните са отлични приятели с активните деца, тъй като самите те обичат да тичат и да играят.

Ако сте готови да поемете отговорност за живо същество, вземете си куче, чиято безкористна любов и преданост със сигурност ще ви върне вярата в бъдещето, ще ви развесели и ще ви възнагради с много положителни емоции.

НЕВРОХЕЛТ плюс – стимулира мозъчната дейност, при постоянно безпокойство и стрес
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *