Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лятна болест: За кого са най-опасни чревните инфекции?

През лятото заболеваемостта от чревни инфекции рязко се увеличава. Влажността и високите температури са най-благоприятната среда за патогените

Колко опасни са чревните инфекции? И кой, повече от другите, страда от тях? На тези и други въпроси отговаря д-р Борис Драйцер, гастроентериолог и специалист по корекция на теглото.

Чревните инфекции се случват, когато е налице хранително отравяне.

Д-р Борис Драйцер

Какво е хранително отравяне и какво може да го причини?

Хранителното отравяне е храносмилателно разстройство, което може да бъде причинено от различни видове микроорганизми – бактерии, вируси, паразити, гъбички или техни токсини. Отравянето се случва заради бързото размножаване на тези микроорганизми (обикновено Staphylococcus aureus и Escherichia coli E. coli).

 

Хранителното отравяне се придружава от следните симптоми: гадене, повръщане, диария, понякога – главоболие, летаргия, тежест или спазми в стомаха , понякога – треска, затруднено преглъщане, парализа и други видими промени. Симптомите на отравяне в повечето случаи се появяват в рамките на 2-6 часа след като стомахът е абсорбирал замърсената храна, а при остро отравяне – след 1-2 часа.

Как се случва?

Хранително отравяне може да се получи на пикник сред природата, заради недобре съхранени и приготвени храни. Може да се сдобием с чревна инфекция и в заведение, заради лоша хигиена. И още по-често – у дома.

Учените, проверяващи модерните хладилници със система без замръзване (не е необходимо да се размразяват и заради това някои не ги мият с години), изчислиха, че само в чекмеджетата за плодове и зеленчуци броят на вредните бактерии, включително E. coli , е 750 пъти над нормата. Поради това след няколко дни на съхранение някои продукти се превръщат в отрова.

Основната опасност от чревни инфекции е развитието на дехидратация

Поради повръщане и диария тялото губи голямо количество течност. Ако загубите не се възстановят своевременно, могат да възникнат животозастрашаващи състояния, при които е показана спешна хоспитализация. В допълнение, острите чревни инфекции причиняват възпаление на лигавицата на стомаха и червата, както и обща интоксикация, което влошава състоянието на човека.

Острите инфекции се предават по общи пътища, включително:

• фекално-орален метод, който включва контакт с болен човек и общи битови предмети с него;
• инфекция чрез замърсена храна;
• инфекция чрез замърсена вода.

В същото време заболяванията са придружени от различни симптоми и имат различни последствия, а диапазонът от причинители на чревните инфекции е изключително обширен.

Защо през лятото?

Чревните инфекции могат да бъдат наречени сезонни заболявания, чийто пик се пада през лятото. Има няколко причини за тази сезонност:

• През лятото често пием непреварена вода от чешмата и от извори;
• През лятото често консумираме пресни зеленчуци и плодове, които не винаги са старателно измити;
• През лятото хранителните продукти (особено месо, мляко, риба) се развалят по-бързо, въпреки че признаците на разваляне могат да бъдат почти невидими, както и да не могат да се усетят;
• През лятото се появяват голям брой насекоми – носители на инфекция (доказано е например, че по тялото на една муха се движат до 10 милиона бактерии! Може само да се гадае колко от тях са патогенни);
• През лятото пием повече вода, която разрежда стомашния сок, отслабвайки защитния му ефект.

Не сме ли защитени?

Тялото има защитни механизми срещу почти всяка инфекция. И така, първата линия по пътя на инфекцията е слюнката, която има бактерицидни свойства. Важно е храната да се дъвче старателно, за да се улесни не само нейното храносмилане, но и да се насити със слюнка, дезинфекцирайки патогенните микроорганизми. Тогава стомашният сок идва на помощ, а киселата среда не благоприятства размножаването на патогените. И накрая, в червата, в слузта, която обгръща стените на храносмилателния тракт, живеят много полезни микроорганизми. Те създават естествена микрофлора и спасяват от много проблеми. Интересното е, че общото състояние на организма и нашата имунна система влияе върху тези механизми.

И така, постоянният стрес, недохранването, дългосрочното лечение с антибиотици водят до отслабване на естествените защитни сили и ние ставаме жертва на чревна инфекция. В допълнение, много патогенни организми намират специални решения, срещу които естествената защита е безсилна.

За кого са най-опасни острите чревни инфекции?

За малките деца, тъй като те развиват дехидратация по-бързо от възрастните, което води до сериозни усложнения. В риск са и възрастните хора, хората с имунодефицитни състояния и хронични заболявания на храносмилателната система. Ето защо при симптоми на остра чревна инфекция (коремна болка, треска, повръщане, диария) трябва незабавно да се консултирате с лекар и да не се самолекувате.

Как да не се заразите, ако някой от членовете на семейството е болен?

Препоръчително е да се изолира болния и да му се дадат отделни битови предмети (съдове, кърпи и др.). Околните трябва внимателно да спазват правилата за хигиена. Почистването на къщата трябва да се извършва с помощта на дезинфектанти и редовно да се проветряват помещенията. Особено ако пациентът има вирусна чревна инфекция (ротавирус, аденовирус, норовирус), тъй като те са изключително заразни.

Каква е разликата между чревните инфекции и отравянията?

Чревните инфекции се причиняват от патогенни микроорганизми (бактерии, вируси, протозои) или техни токсини. Немикробното хранително отравяне се причинява от поглъщането на ендотоксини, които се образуват в развалените храни, химикали (живак, олово, метилов алкохол и др.) или употребата на негодни за консумация гъби и горски плодове.

В какви случаи е необходима спешна консултация с лекар?

• Повръщането е толкова силно, че не може да изпиете нищо без да го повърнете;
• Много висока температура (твърде голямо натоварване на сърцето);
• Има кръв в изпражненията.

Препоръчително е да се посети лекар, ако пациентът е дете или възрастен, изтощен човек. Имайте предвид, че симптомите на чревни инфекции са подобни на други сериозни заболявания. Затова, ако състоянието на пациента не се подобри, е необходимо да се потърси квалифицирана медицинска помощ.

Чревна инфекция на една ръка разстояние

Разпространението на микроорганизми във външна среда от болни хора или носители на инфекцията става заедно с повръщане, изпражнения и в някои случаи с урина. Повечето патогени на чревните инфекции са силно устойчиви, способни да оцелеят във вода, почва и освен това върху предмети от бита (чинии и лъжици), мебели и др. Причинителите на чревната инфекция са устойчиви на студ, но най-вече предпочитат влажни и топли места за живот. Някои патогени на чревни инфекции се размножават бързо в мляко (млечни продукти), мляно месо и във вода.

Как да се предпазим от чревни инфекции?

• Когато се приберете вкъщи, първо измийте ръцете.
• Освен това винаги ги мийте преди приготвяне на храна, след като сте били до тоалетната и преди хранене.
• Яжте само пресни храни. Ако имате някакви съмнения, продуктът трябва да се изхвърли. Съхранявайте и приготвяйте храната правилно.
• Измивайте добре зеленчуците и плодовете.
• Когато пътувате, пийте само бутилирана вода.
• Плувайте само в разрешени зони и внимавайте да не се нагълтате с вода.

Източник: ayzdorov.ru

Изглед на опаковката на продукта Доктор Силвър Dr. Silver
СРЕБЪРНАТА ВОДА, направена с новия генератор за сребърна вода Dr.Silver, е с още повече ползи за здравето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *