Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Шанс да оцелеете: Травматолог обяснява защо трябва да се слага колан в колата

Ако водачът и спътниците му не са закопчани по време на сблъсък, тогава в 90% от случаите те ще имат счупени ребра и ще наранят коремната кухина

колан в колата

 

Лятото е време за пътуване, включително и с автомобил. Знаете ли защо трябва да закопчавате предпазния колан в колата? Просто е – той наистина спасява животи. Това казва д-р Аркадий Казмин, ортопед-травматолог.

Д-р Аркадий Казмин

Пренебрегването на предпазните колани е един от основните фактори, водещи до смърт в случай на катастрофа. Консумацията на алкохол, превишената скорост, неспазването на пътните знаци и неизползването на детски столчета също са най-честите причини човек да загуби живота си на пътя. Предпазните колани намаляват риска от смърт на пътника на предната седалка с 40-50%, а на задната – със 75%. Ако водачът не е закопчан по време на сблъсък, тогава в 90% от случаите той ще има счупени ребра и ще нарани сериозно коремната кухина и вътрешните органи. И ако той или някой от пътниците прелети през предното стъкло, в по-голямата част от случаите това ще завърши със смърт.

Колкото повече въздушни възглавници в колата, толкова по-малък е рискът от травматично увреждане на мозъка, например. Наличието на въздушна възглавница и предпазен колан при удар до 60 км/ч може да спаси човека, в почти 90% от случаите. С увеличаване на скоростта от 80 до 100 км/ч процентът на пострадалите се увеличава значително. Но дори и в този случай предпазните колани и въздушните възглавници увеличават шанса за оцеляване.

Има десетки хора, чийто познат е оцелял само защото не е бил със сложен колан в колата

Но тези, които са били закопчани, в по-голяма част от случаите, могат да напуснат сами местопроизшествието. Другите, които не са били закопчани, за съжаление не само, че не могат да излязат от автомобила, но често губят и живота си.

Обикновено аргументите срещу използването на колан са свързани с факта, че човек уж няма да има време да излезе от горяща кола. Да, колата може да се запали, ако сблъсъкът се случи с висока скорост. В този случай незакрепения човек все пак няма да може да излезе. Най-вероятно при сблъсъка той ще получи твърде тежки наранявания, често несъвместими с живота. Затова не може да има друго решение освен да се поставя колан в колата – така шофьорът и пътниците имат шанс да оцелеят.

Нараняванията от камшичен удар също са често срещани при жертвите на пътнотранспортни произшествия

Лекарите отбелязват, че може да има принудително увреждане на шийния отдел на гръбначния стълб. Причината може да бъде рязко огъване на врата по време на злополука. Камшичната травма е доста коварна, защото последствията от нея могат да не се появят веднага, а след известно време. Човекът, който я е получил, изпитва силна болка в тила, която се засилва при вдигане на ръцете. Има виене на свят, шум в ушите, перде в очите и безсъние. Паметта се влошава, а концентрацията става по-слаба. При наличие на такива симптоми не отлагайте, а задължително се консултирайте с лекар!

За да предотвратите нараняване, препоръчваме да следвате тези лесни правила:

• Необходимо е да има фиксирана облегалка за глава в колата, за да се намали рискът от увреждане на шийния отдел на гръбначния стълб;
• Гърбът на водача трябва да бъде притиснат възможно най-плътно към облегалката на седалката, а тежестта на ръцете трябва да се концентрира върху волана;
• Много е важно да затегнете правилно колана. За транспортиране на дете използвайте детска седалка, прикрепена към седалката в съответствие с инструкциите.

Източник: car.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *