Грешки, които умните хора допускат само веднъж

Умните хора се отнасят към грешките като към житейски уроци. Те се възползват от своя опит и не повтарят един и същи гаф два пъти

Умните хора приемат грешката, примиряват се, прощават си и едва след това се заемат да я поправят.

Относно повторението на една и съща грешка известният писател Паулу Коелю казва следното: Грешка, повторена повече от веднъж е решение.

Ето ви 10+ житейски грешки, които не е добра идея да правите два пъти. С други думи, полезно е да си вземете поука от първия път, а не да стъпвате упорито на едно и също гребло.

1. Пренебрегвате добрите съвети

Хората постоянно питат приятели и близки как да подобрят живота си. Повечето обаче никога не следват съветите, защото вярват, че те самите знаят най-добре какво да правят със собствения си живот.

Умните хора разбират, че в някои ситуации различната гледна точка може да бъде безценна – особено ако са я поискали.

2. Вярвате в нещо, което е твърде хубаво, за да е истина

Повечето хора лесно се очароват от харизматични личности. Хората с харизма без проблем предлагат своите „бързи“ рецепти за успех. И тук лесно можете да попаднете в капан.

Умните хора изчисляват вариантите и възможните сценарии на събитията, преди да вземат някакво решение. Те знаят, че никой не е толкова добър, колкото се опитва да се представи.

3. Многократно използвате един и същ подход, който не работи

„Лудост е да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат.“ – Алберт Айнщайн

Ако не сменяте подхода, ще продължите да получавате едни и същи резултати, независимо колко силно се надявате на обратното.

Умните хора знаят, че ако искат да постигнат нещо различно, трябва да променят подхода, дори когато това е болезнено или изглежда прекалено трудно.

4. Обвинявате другите за лошите си решения

Понякога ни е трудно да поемем отговорност, особено когато нещата се объркат. Много от нас поне веднъж са обвинявали нещо или някой друг за собствените си грешки.

Разсъдливите хора може да направят тази грешка веднъж, но опитът ги учи, че те държат властта. Приемането на това означава, че имат способността да променят живота си към по-добро.

5. Безсмислено харчите парите си

Мъдриятчовек се опитва да не надхвърля финансовите си възможности. Той изчислява семейния бюджет, като предвижда и неочаквани разходи. Дълговете и заемите за него са крайна мярка. Бюджет се изгражда върху анализ, ангажираност и дисциплина. Такива качества са необходими и за постигането на всяка значима цел.

6. Лоша или никаква комуникация

„ Най-големият проблем при комуникацията е илюзията, че се е случила .“ – Джордж Бърнард Шоу

Здравомислещите хора работят върху собствените си комуникационни умения. Те могат бързо да разпознават и да се адаптират към различни стилове на разговор.

Умните хора разбират, че добрата комуникация може да вдъхнови за действие и да насърчи онзи вид креативност, който води до резултати.

7. Лицемерно се криете зад различни маски

Как искате да впечатлите хората като често дори и вие самите забравяте кои сте всъщност? Лицемерието не е успешна комуникационна стратегия. Защо да се съобразявате с нечии други стандарти? Умните хора няма да „загубят себе си“ като се опитват да се представят за някой друг.

8. Опитвате се да угодите на всички

Невъзможно е да си добър за абсолютно всички. Чуждите интереси, желания и цели не трябва да стават приоритет за вас.

9. Не сте си написали домашното

Няма заместител на упоритата работа и надлежното старание.

Преките пътища не работят. Трябва да платите цената, да свършите грубата работа, да влезете в окопите, за да получите желания резултат.

Направете проучване. Задайте си срок. Не разчитайте на късмета да ви преведе през живота.

Умните хора знаят, че ако не си напишат домашното, трудно ще научат нещо ново, а това е сигурен начин да стопират кариерата си.

10. Избирате ролята на жертва

Играта на жертвата е удобен ход за мнозина. Той е предназначен да предизвика съжаление, желание за помощ. Умните хора знаят, че това е манипулация и не съвсем достоен трик.

11. Опитвате се да промените някого

Човек започва да се променя само когато наистина го иска. Следователно, да харчите сили, енергия и нерви, за да направите някого по-добър (според вас) е безполезно пилеене на ресурси от всякакъв вид. И най-вече на време!

12. Неуспешно забавяне на удовлетворението

Живеем в свят, в който книгите се появяват незабавно на нашите електронни четци, новините пътуват надлъж и нашир и почти всичко може да се появи на прага ни само за един ден.

Хората с висок коефициент на интелигентност знаят, че удовлетворението не идва бързо. Упоритата работа трябва да се случи много преди да се появи крайния резултат. Те също така са наясно как да използват това като мотивация през всяка стъпка от трудния процес на успеха.

13. Хвалите се твърде много

Да, има моменти, в които саморекламата е оправдана.

Добре е да се гордеете с постиженията си и да сте ОК със себе си, когато изглежда, че всичко върви както трябва за вас.

Но помислете върху това: има тънка граница между празнуването и възнаграждаването на вашите постижения и прекомерното хвалене с тях.

Последното може да е признак на арогантност. Ето защо интелигентните хора никога не изпитват нужда да показват своите качества, опит, постижения и притежания.

Те внимателно избират как да изразят своята увереност.

Не парадират с интелигентността си по начин, който кара другите да се чувстват незначителни.

С други думи: Те не използват успехите си, за да унижават другите.

14. Казвате „да“ на всички (и на всичко)

Ето една последна проста истина: не можете да бъдете всичко – или да правите всичко – за всички хора.

Източник: ideapod.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *