Кои са най-вредните алкохолни напитки

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Кои алкохолни напитки са най-вредни? По този въпрос няма съгласие и спорът продължава. Какво мислят лекарите? Може ли да има такава класация изобщо?

алкохолни напитки

Класацията за най-вредните алкохолни напитки ще помогне на хората да се ориентират по-добре в своя избор. Разбира се, със сигурност е ясно, че алкохолът е абсолютно зло. Че е еднакво вреден под всякаква форма и в каквото и да е количество. А по отношение на човек, който е бил зависим от алкохола и сега е в ремисия, това е повече от вярно. В края на краищата, след като опита алкохол отново, той може да се отпусне и да изпадне в още по-продължителен запой.

„Компас“ в морето от алкохол

Може би е по-добре хората да имат „компас„, за да могат да избират по-малко вредни напитки и да се ориентират в дозировката? Възможна ли е такава оценка на вредността на алкохола? Това обяснява професор д-р Алексей Буеверов, хепатолог.

Д-р Алексей Буеверов

– По принцип такъв рейтинг съществува. Но лекарите дори и не се опитват да говорят по тази тема, въз основа на добре познатия израз „кажи му, че може да изпие чаша вино, той ще изгълта литър водка и ще каже, че лекарят му е разрешил“. Смятам, че това се отнася само за алкохолиците, които дори не се нуждаят от лекарски съвет, а от специализирана помощ. Ето защо за повечето хора информацията за въздействието върху здравето на различните алкохолни напитки може да бъде полезна. Освен това, техният рейтинг се основава на голям брой сериозни научни изследвания.

За войната на плюсовете и минусите

От началото на 90-те години са публикувани много такива изследвания, за вредните алкохолни напитки. Най-общо казано, общата картина очертава следното: редовното пиене в малки количества намалява риска от:

• коронарна болест на сърцето;
• инсулт;
• диабет тип 2;
• неалкохолна мастна чернодробна болест;
• остеопороза и редица други заболявания.

Освен това намалява и общата смъртност. За това си има обяснение. Малките дози алкохол и биоактивни компоненти в някои напитки потискат активността на възпалението, оксидативния стрес, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, подобряват липидния профил, повлияват благоприятно съдовия тонус и тъканната чувствителност към инсулин.

Но има и противоречиви данни

Основният минус е, че алкохолът може да увеличи риска от развитие на злокачествени тумори. Доказано е при злоупотреба. Съществуват сериозни доказателства за превантивната роля на умерените дози алкохол по отношение на рака на дебелото черво, яйчниците, простатата, кожата, бъбреците. Например, дози от по-малко от 30 грама етанол на ден намаляват риска от колоректален рак, особено когато се комбинират със средиземноморската диета. Ясно е, че тук говорим преди всичко за вино, тъй като то се включва в такава диета. Доказано е, че една чаша вино на ден намалява риска от хранопровода на Барет (предраково състояние). Има и други положителни данни, почти винаги свързани с виното, а не с други напитки.

Въз основа на цялата тази информация, от медицинска гледна точка, пълната забрана за консумация на алкохол от здрави хора може да се счита за неуместна. Но най-важното е да се разбере, че говорим за благотворното въздействие само на умерени дози алкохол, около две порции на ден за мъжете и една за жените. Една порция е 14 грама чист етанол. Толкова се съдържа в около 280 мл. бира, 140 мл. сухо вино или 35 мл. силни 40-градусови напитки.

Относно самата оценка за това кои са най-вредните алкохолни напитки

– Самият рейтинг, съставен на базата увеличаване вредността на напитките, е следният:

1 място – сухите вина са предимно червени

Последните имат най-значим защитен ефект при сърдечно-съдови заболявания в сравнение с всички други алкохолни напитки. Това се обяснява с големия брой полифеноли, които се съдържат в тях и най-вече ресвератрол – изследванията показват, че този естествен фенол има много полезни ефекти. В сухите бели вина такива вещества са значително по-малко, но като цяло са полезни. Значителен плюс на сухите вина е много ниското съдържание на захар, рядко повече от 0,4 грама на 100 милилитра. В полусухите вина има малко повече захари и следователно те са по-малко полезни.

2-ро място – бира

Нейната слабост е доста голямото количество захари. А плюсовете са прилично количество аминокиселини, минерали, витамини и полифеноли. Най-активният компонент на бирата е ксантохумолът. Като цяло, защитните ефекти на тази напитка са по-слаби от тези на сухото вино. През 2016 г. беше публикуван медицинският консенсус за здравните ефекти на бирата. В него се посочва, че консумацията на не повече от 1 порция на ден от жени и не повече от 2 порции от мъже (съответно 280 и 560 мл.) е не само безопасна, но и спомага за намаляване на риска от редица заболявания, предимно сърдечно-съдови .

3-то място – силен алкохол

Това е всеки алкохол със сила около 40 градуса. Изследван е по-малко от виното и бирата и затова е трудно да се говори за неговите защитни ефекти. Въпреки че имаше проучване, в което се казваше, че в малки дози силните напитки предпазват от коронарна болест на сърцето. Но като цяло те са по-вредни, тъй като етанолът е канцероген и концентрацията му в тях е по-висока. Освен това, силният алкохол се предозира по-лесно, за употребата му е по-характерно „залповото пиянство“ и е по-вероятно да предизвика развитие на зависимост.

В такива напитки почти няма захари, те играят голяма отрицателна роля в комбинация с алкохол. И това е техният плюс. Но проблемът е, че силният алкохол често се комбинира със сок или сода. А те имат много захар. Освен това съставът на захарите в тези напитки обикновено съдържа фруктоза – най-лошата захар. Той допринася за развитието не само на алкохолна мастна чернодробна болест, но и добавя възпалителен компонент към нея. Това е много вредно, тъй като допринася за по-бързото развитие на чернодробна цироза и дори рак – хепатокарцином. В допълнение, газираните напитки, поради газовете, ускоряват усвояването на алкохола, човек се напива по-бързо и губи контрол над себе си и количеството алкохол, което е изпил.

4 място – сладки алкохолни напитки

Има много от тях, това са полусладки и сладки вина, повечето подсилени вина, коктейли. Основният недостатък на сладкия алкохол е голямото количество захари. А те, както писахме по-горе, в комбинация с етанол, са особено вредни за черния дроб. И ако вместо такива напитки хората по-често избират сухи вина, това определено би им било от полза. Но за съжаление сладкият алкохол е много по-популярен, особено при жените.

Алкогард алкохолизъм

 

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *