Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои храни разреждат кръвта и пазят от образуване на кръвни съсиреци?

Колкото по-гъста е кръвта в тялото, толкова по-голям е рискът от образуване на кръвни съсиреци

кръвни съсиреци
Има храни, които ефективно пазят от образуването на кръвни съсиреци

Ако добавим към това, че с течение на годините съдовете губят еластичността си и се развива атеросклероза, тогава ситуацията може да стане критична.

Защо е толкова важно да разреждате кръвта и кои храни помагат за това?

Сгъстяването на кръвта е опасно явление. Когато кръвта е по-гъста, има голяма вероятност от образуване на кръвни съсиреци. Мастните и калциевите соли се задържат върху съдовите стени. Поради тази причина те стават нееластични, втвърдяват се, възниква и прогресира артериосклерозата. С течение на времето това може да доведе до фатални състояния като инфаркт или инсулт.

На пациентите, които са предразположени към атеросклероза, лекарите предписват разредители на кръвта под формата на таблетки. Ако обаче се приемат редовно, те могат да унищожат лигавиците на храносмилателния тракт. Същият ефект, но без да засягат здравето, имат определени храни. Полезно е да ги използвате, за да нормализирате кръвния поток.

Продукти за разреждане на кръвта

Джинджифил

Джинджифилът е известен със своите антивирусни, антидепресанти, спазмолитични и други полезни качества. Коренът от джинджифил има още едно ценно свойство – да разрежда кръвта. Съставът на джинджифила включва съединението джинджерол, което премахва холестеролните плаки и разтваря кръвни съсиреци, нормализира кръвообращението в мозъка и укрепва артериите. Полезно е да се използва джинджифил за лечение на атеросклероза в комбинация с други терапевтични мерки. На базата на корен от джинджифил се произвеждат хранителни добавки, които служат за профилактика и лечение на разширени вени. Но е важно да знаете, че както във всеки друг случай е препоръчително да се консултирате с лекар относно употребата на джинджифил.

Куркума

Куркумата е естествен антикоагулант. Тя има свойството да разрежда кръвта и да понижава кръвното налягане, което е подходящо за хора, страдащи от хипертония. Куркумата понижава кръвната захар, поддържа сърдечно-съдовата система и е ефективна превенция на болестта на Алцхаймер. В допълнение, тази подправка действа като силен антиоксидант.

Чесън

Чесънът също е естествен антикоагулант. Съдържа биологично активното вещество аденозин, което е в състояние да намали вискозитета на кръвта, предотвратява слепването на червените кръвни клетки, участващи в процеса на коагулация на кръвта – тромбоцитите. Всичко това свежда до минимум вероятността от образуване на кръвни съсиреци. Ако изяждате по 3 скилидки чесън всеки ден, можете да активирате резорбцията на кръвните съсиреци.

Алицинът, още едно биологично активно вещество в състава на чесъна облекчава напрежението в стените на артериите, разширява лумена на кръвоносните съдове, задейства притока на кръв и намалява натоварването на сърдечния мускул.

Канела

Канелата е силен антикоагулант поради съдържанието на кумарин. Добавянето на канела към чая е много полезно: това ще помогне да се намали вероятността от появата и обострянето на сърдечно-съдови заболявания.

Кайенски пипер

Кайенският пипер влияе положително на съдовата система на тялото, като позволява на вените, артериите и капилярите да си възвърнат необходимата еластичност. Този продукт активира кръвния поток, насърчава разреждането на кръвта и пълния приток на кръв към крайниците.

Подходящата диета помага за разреждане на кръвта

Витамин Е

Употребата на витамин Е под формата на капсули, като хранителна добавка, помага за разреждането на кръвта. Има обаче някои предупреждения. При пациенти с недостатъчна коагулация на кръвта витамин Е, дори в малки дози, може да провокира кървене. Това означава, че преди да го приемете, има смисъл да се консултирате с лекар.

Зелен чай

Изключително богат на естествени антиоксиданти – полифеноли. Те помагат да се защити тялото от преждевременно стареене. Катехинът в състава на зеления чай има свойството да разрежда кръвта, като по този начин намалява вероятността от образуване на кръвни съсиреци в артериите, подобрява съдовия тонус и има допълнителен ефект като намалява кръвното налягане.

Вода

Използването на необходимия обем вода на ден ще доведе до запазване еластичността на кръвоносните съдове. Това ще започне процеса на оптимално естествено разреждане на кръвта. Като алтернатива на водата можете да пиете чист зеленчуков сок (може и плодов, но не прекалявайте, заради фруктозата), безсолен птичи бульон, слабо подсладен компот.

Други разредители на кръвта

Всяка диета, предназначена да подобри състоянието на сърдечно-съдовата система и да предотврати евентуални проблеми като повишава коагулацията на кръвта, включва прием на възможно най-малко животински мазнини и колкото е възможно повече растителни фибри.
За да се разреди кръвта, често се използва аспирин, но в допълнение към ползата, той причинява и вреда. Част от състава на това лекарство буквално полепва върху стомашните стени и по този начин могат да образуват язви.

Фактори, които допринасят за сгъстяване на кръвта

Висока концентрация на захар и въглехидрати в храната, злоупотребата с алкохол, пушени и мазни храни, липса на вода в организма, дефицит на ензими, прекомерно количество на тромбоцити и слепени червени кръвни клетки, хемоглобин, патология на чернодробната функция, дефицит на витамини и минерали.

Повишеният вискозитет на кръвта не се счита за неразположение, нито се отчита като сериозен здравословен проблем, но при наличие на сърдечно-съдови заболявания, които са станали хронични, може да провокира определени усложнения. Ето защо превенцията чрез здравословно хранене е от особено значение.

Източник: doctor.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *