Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нова епидемия обхваща планетата: болки в кръста съсипват хората

Медицински експерти напълно сериозно предупреждават за „глобална епидемия“ от болки в кръста

болки в кръста

„Глобалната епидемия от болки в кръста набира скорост“, алармираха медицински експерти в юнския брой на The Lancet Rheumatology, едно от най-реномираните международни научни списания. През 2020 г. повече от 619 милиона души са страдали от болки в гърба, което е около 10% от населението на света. До 2050 г., според прогнозите, ще са пострадали вече над 843 милиона, отбелязват авторите на публикацията.

От една страна, увреждането на гръбначния стълб е обратната страна на научно-техническия прогрес и постиженията на цивилизацията. Универсална автоматизация, премахване на физическия труд, „умни“ машини… Всичко това води до основната причина за мускулно-скелетната болка: заседналият начин на живот. Освен това, затлъстяването и стресът също причиняват удар в гърба – в буквалния смисъл на думата.

Да не забравяме, че здравето на човечеството беше белязано и от ковид. „Според скорошен мета-анализ на 163 проучвания, както разпространението, така и интензивността на болките в кръста са се увеличили по време на пандемията“, твърдят научните експерти в цитираната по-горе статия. Намаляването на физическата активност, поради карантините и ограниченият достъп до медицинска помощ в разгара на инфекциозните заболявания, също изигра някаква роля. Но ако тези два фактора вече са останали в миналото, то друга последица от COVID-19 не е изчезнала и дори се разпространява все по-широко.

Става дума за дистанционната работа или иначе казано – работата от вкъщи. Заради това повечето хора работят в неергономични условия, подчертават експертите. Тоест, светлината пада неправилно, вместо офис стол и маса – меко кресло или дори диван, лаптоп в скута и др. Всичко това вреди на гръбначния стълб. Освен това, дистанционните работници често се движат по-малко, тъй като няма нужда да ходят в офис, а работният им ден продължава почти безкрайно.

7 „златни“ правила за по-малко болки в кръста

– Приблизително една трета от всички посещения в поликлиниките са свързани с болки в гърба или кръста. И около 40% от случаите на първична инвалидност са причинени от същите проблеми, – казва д-р Дмитрий Зубков, травматолог-ортопед, кандидат на медицинските науки, съосновател на Асоциацията на травматолозите и ортопедите в Москва.

В същото време, от 5 до 33% от пациентите (в зависимост от възрастта, съпътстващите заболявания и т.н.) се нуждаят от хирургично лечение. „Но, разбира се, по-добре е да не се стига до операции. Често проведената интензивна терапия за около месец позволява на човек да се изправи на крака “, успокоява лекарят.

Д-р Зубков назова седем „златни“ правила – как да поддържаме здрав гръбначен стълб и да намалим риска от пристъпи на болки в гърба.

1. В работно време: повече се движете, стойте изправени или сядайте на меко

– Заседналата работа причинява неправилно натоварване на гръбначния стълб. Ако искате по някакъв начин да го облекчите, трябва да седите на меко. Възглавниците предпазват гърба – те намаляват аксиалното натоварване, което гръбначният стълб изпитва постоянно, обяснява лекарят.

Също така е полезно да работите в изправено положение. Можете например да си набавите специално бюро за компютър с регулируема височина. И, разбира се, когато е възможно, трябва да се движите. Като минимум можете да ставате, докато говорите по телефона, и да се качвате по стълбите вместо с асансьора.

2. В ежедневието: не се навеждайте, за да вземете нещо тежко!

Противно на представите на повечето хора, носенето на големи тежести с разумно тегло укрепва гърба, подчертава Дмитрий Зубков. Но! Важно е да не правите опасна грешка.

– Не се навеждайте напред и не вдигайте тежести с изпънати ръце. Необходимо е да приклекнете, да вземете тежестта от земята и да се изправите – вижте как го правят щангистите. Краката да трябва да работят, а не гърбът, – обяснява ортопедът.

Но най-добре е тежестите да се носят отзад, „на гръб“.

Д-р Дмитрий Зубков

3. Ходете и тичайте правилно

Ако имате плоскостъпие (а то е много често срещано, особено с възрастта), носете задължително ортопедични обувки или стелки, призовава д-р Зубков. В противен случай ходенето ви става равносилно на каране на кола без амортисьори. Всяка стъпка е удар по гръбнака в истинския смисъл на думата.

Бягането без специални обувки също е изключително вредно, предупреждава лекарят. „Когато видя млади хора да тичат из парковете с тънки маратонки, сърцето ми кърви. При всяка стъпка може да чупят крак или глезен. В резултат на това изключително много страда и гръбначния стълб. Запомнете: можете да бягате само с обувки за джогинг “, подчертава травматологът.

4. Отървете се от излишните килограми

Всички вървим по земята, притиснати от телесните ни мазнини. Излишните килограми създават повишено натоварване на коленете, на още куп други стави и на гръбначния стълб.

5. От време на време ходете на физиотерапия

Множество изследвания показват, че лечебната физкултура или физиотерапията е един от най-ефективните методи за предотвратяване на болки в гърба.

Важно: упражненията трябва да бъдат избрани от лекаря индивидуално – в зависимост от здравословното състояние, възрастта и други характеристики на конкретния пациент.

6. Изберете подходяща възглавница и матрак

– Основната задача е да имаме изправен гръбначен стълб по време на сън. Обикновено за това е необходима възглавница с височина около 10-15 см. Матракът е най-добре да е твърд или средно твърд. При мек матрак гръбначният стълб ще се извие като дъга, обяснява лекарят.

7. Спете 6-8 часа на ден

Достатъчният сън ви дава енергия и сила да се движите повече. Освен това, при добра нощна почивка работят по-добре хормоните, от които зависи мускулният растеж. А мускулестият корсет е най-добър приятели на гръбначния стълб.

Мерки за първа помощ: какво да правите, ако имате болки в кръста

– Може да си помогне както чрез затопляне (по-често), така и чрез охлаждане на болната област на гърба, – казва Дмитрий Зубков. Опитайте и двете, вижте кое работи най-добре за вас.

– Намерете позиция, която ви кара да се чувствате по-добре. Това също е индивидуално. За един ще е по-добре да се сгъне, а друг напротив, да се разгъне, да се облегне назад или да се разтегне бавно и внимателно.

– Преди посещение при лекар можете да използвате местни противовъзпалителни средства – под формата на крем, гел, мехлем (не забравяйте да прочетете инструкциите с противопоказания).

Как се лекува болка в гърба без операция

Съвременното консервативно лечение (т.е. без операция) се основава на използването на два класа лекарства, обяснява д-р Зубков.

– Първо, това са нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Повечето от тези лекарства имат или стомашно-чревни, или сърдечно-съдови странични ефекти, предупреждава експертът. Затова не забравяйте да уведомите вашия лекар, ако имате такива заболявания. Също така имайте предвид, че има лекарства от класа на НСПВС с по-благоприятен профил на безопасност по отношение на стомашно-чревния тракт, сърцето и кръвоносните съдове.

– Второ, болката в гърба често е свързана с мускулни спазми, така че се използват мускулни релаксанти. Сред тях са съвременните лекарства с удължено действие, които се приемат веднъж на ден, действат 24 часа и в същото време практически не предизвикват сънливост, летаргия и мускулна слабост, каза лекарят.

Ако НСПВС и мускулните релаксанти не помогнат, на пациента може да се приложи блокада. Това е инжектиране на хормонални противовъзпалителни лекарства, които се инжектират с игла възможно най-близо до засегнатата област.

Турмалинов колан High Line – моментално облекчение при различни болки в гърба, при настинки

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *