Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се приема витамин D през лятото?

Витамин D е един от най-търсените витамини днес. За да донесе максимална полза, според експертите, трябва да се използва правилно

витамин D

Как точно се приема Витамин D обяснява диетоложката Ирина Мансурова.

Една от най-важните функции на слънчевият витамин е поддържането на скелетната система. В крайна сметка той е отговорен за баланса на серумните нива на калций и фосфор. Именно тези минерали са отговорни за растежа и минерализацията на костите.

Ирина Мансурова

Той също така регулира активността на гените – например променя експресията на гени, които са тясно свързани с риска от развитие на онкопатологии, както и сърдечни и съдови заболявания, автоимунни заболявания и др.

Дефицитът на витамин може да се развие, ако в диетата няма достатъчно слънчева светлина и храна, която е източник на калциферол. В такава ситуация трябва да се прибегне до използването на добавки и витаминни комплекси за възстановяване на баланса.

Как е най-оптимално да се приема витамин D?

Препоръчително е да се взима сутрин, подобно на много други полезни микроелементи. В крайна сметка в сутрешните часове в тялото метаболитните процеси протичат по-бързо, което означава, че асимилацията ще се извърши за по-кратко време. Вечер приемането на витамини може да причини превъзбуждане на нервната система, последвано от нарушение на съня.

Важно е, когато се опитвате да възстановите баланса, да не прекалявате и да го приемате или в предписаните от лекаря дози, или в профилактични дози, ако не сте посетили лекар. Според клиничните препоръки хората на възраст 18-50 години се препоръчват да използват 600-800 единици на ден, за да предотвратят недостиг на витамина. Тези, които са над 50 години – 800-1000 IU.

И не приемайте, че „кашата не може да се развали с масло“. Тъй като калциферолът е мастноразтворим витамин, когато е в излишък, той няма да се екскретира в урината.

Що се отнася до такива нюанси като какво да пиете и с какво да не го комбинирате, няма убедителни научни клинични данни. Тоест никой не е доказал, че пиенето на витамин с компот, чай или мляко е вредно.

Как да си го набавите чрез храната?

Ако искате да възстановите баланса чрез онова, което е в чинията ви, тогава трябва да запомните, че този витамин се намира в:

  1. Масло от черен дроб на треска – 250 mcg на 100 g продукт, морска и океанска риба и морски дарове – например в сьомга 16,3 mcg на 100 g продукт.
  2. Гъби – съответно 5,3 и 5,1 мкг.
    В кокоши и пъдпъдъчи яйца, главно в жълтъците – 7,7 и 1,4 mcg.
  3. В маслото – 1,3 mcg.

Важно: ако човек има заболявания на стомашно-чревния тракт, които водят до влошаване усвояването на полезните елементи от храната, витаминът ще се абсорбира лошо. Ще повлияе на усвояването на витамина в тялото и бъбречно заболяване. Хората с такива диагнози трябва да се консултират с лекар за приемането на такава добавка – както за формата на освобождаване, така и за вида (под формата на масло или воден разтвор), както и за много други нюанси.

Струва си да припомним рисковете от предозиране с витамин D и симптомите, които го придружават

Те включват:

– гадене и повръщане;
– жажда;
– често уриниране;
– рязко понижаване на налягането, конвулсии и нарушения на сърдечния ритъм.

При хронично предозиране може да има:

– бледа кожа;
– нарушения на сърдечния ритъм;
– емоционална нестабилност;
– косопад;
– нарушение на съня.

Важно е да разберете, че подобни симптоми са доста неспецифични и характерни за много други проблеми в тялото. Ако се притеснявате, че злоупотребявате с витамин D от дълго време, струва си да изследвате нивото му. Ако излишъкът се потвърди лабораторно, е необходима терапия – тя ще бъде предложена от специалист.

Трябва ли да приемате витамин D през лятото или слънцето е достатъчно?

Един от най-популярните съвети на педиатрите за новите майки е да правят по-дълги разходки на чист въздух, когато слънцето изгрее. Това се препоръчва, наред с други неща, за насищане на тялото с витамин D и за предотвратяване на рахит. Днес ефектите от употребата на „слънчевия“ витамин са разширени – той е необходим не само за костите, но и за сърцето, мускулите и всички системи на тялото. В същото време препоръките за приемането му се промениха.

Смята се, че при неблагоприятни условия и с малко слънце има нужда от витамин D. Особено се нуждаят от него деца под 5 години, възрастни хора и бременни жени.

Изчислена е средната доза, която трябва да се приема целогодишно профилактично, без да се правят паузи през лятото – 1000 единици. Според някои източници, тази профилактична доза трябва да е 800-1200 единици. Има деца, на които педиатрите предписват профилактично 1500 единици. За новородени бебета оптималната доза е 400 единици.

Но в същото време е важно да се знае, че е невъзможно да си предписвате и да приемате витамин D самостоятелно – въпросът за необходимостта от приемането му и дозировката се определят от лекар: педиатър, терапевт или ендокринолог. Изследването на витамина се предлага във всички лаборатории.

Въз основа на резултатите от анализа ще стане ясно какво е нивото на витамин D в човека. И така ще се реши дали е необходима превантивна или терапевтична доза. Ако се намали значително, тогава дозировката ще се увеличи многократно и значително. Обикновено при повечето хора дозата на витамин D се намалява – или значително, или на долната граница на нормата.

Има хора, чиито нива на витамин D са нормални и самият той се повишава и се регулира от ходене на чист въздух и когато разсеяната слънчева светлина погали кожата – не пряка слънчева светлина, а такава, която влиза през листата. Но, за съжаление, има малко такива хора. Останалите трябва да регулират нивото на витамина, тъй като неговият дефицит е изпълнен с редица здравословни нарушения.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *