ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Две черти на теста, но няма бременност: Кога резултатът е фалшив?

Когато тестът за бременност покаже положителен резултат, това обикновено се тълкува в полза на факта, че детето скоро ще се появи

Има обаче ситуации, при които тестът изглежда положителен, но няма бременност. В какви случаи е възможно това, обяснява професор д-р Вера Балан, акушер-гинеколог.

Тестовете за бременност са изключително популярни днес. Какво означават „двете ивици“ се знае дори и от мъжете. Може да се купят от всяка аптека без рецепта. Всъщност, те са най-удобният и бърз начин за установяване на бременност. Освен това много от тях са свръхчувствителни и могат да определят наличието на бременност още на четвъртия или пети ден от зачеването.

Как работи тестът за бременност

Принципът на действие на такъв тест се основава на определянето на HCG (човешки хорионгонадотропин). За измерване е необходима само урина. Обикновено този хормон се произвежда от тъканите на хориона (предшественика на плацентата) от момента, в който ембрионът е прикрепен към стената на матката. Обикновено това се случва около 7 дни след оплождането плюс-минус няколко дни и зависи от проходимостта на фалопиевите тръби при жената – колкото в по-добро състояние са те, толкова по-бързо протича процесът.

Д-р Вера Балан, акушер-гинеколог

Дори слаба втора линия или знак плюс на теста вече е индикация за положителен резултат. Но, понякога се случва така, че тестът е положителен, без жената да е бременна. В този случай говорим за фалшив положителен резултат. Той може да бъде причинен от редица фактори.

Кога възниква грешка?

Грешките могат да бъдат факт поради различни причини.

• Неправилно тестване. На първо място, проблемът може да е в грешка по време на тестването. Въпреки привидната простота на процеса, препоръките на производителя трябва стриктно да се спазват. Резултатите от теста обикновено трябва да се оценяват само след 4-5 минути, а не веднага. В същото време не бива да го забавяте – не трябва да се опитвате да откриете бременност след 10-30 минути: случва се, когато урината се изпари, на теста се появява втора подвеждаща лента.

• Предишна бременност. Фалшив резултат може да се появи, ако жената наскоро е имала неуспешна бременност. Възможно е нивото на HCG да остане на високо ниво известно време след спонтанен или индуциран аборт. Започва да спада и се връща към нормалното след 1-4 седмици. Средно интервалът от време, когато е повишен, може да бъде 19 дни. Ако тестът покаже положителен резултат в този момент, той е фалшив.

• По време на спонтанен аборт тъканите, които произвеждат хормона, могат да останат в матката. И тогава трябва да прибегнете до операция, за да ги премахнете.

Подобен резултат може да се дължи на извънматочна бременност, както и на моларна бременност, при която нежизнеспособна оплодена яйцеклетка се имплантира в матката, заради което се произвежда и HCG.

• Прием на лекарства. Има някои лекарства, които съдържат HCG. Приемането им води до фалшив положителен резултат. Такива лекарства са сред използваните за лечение на безплодие. За да бъде резултатът от изследването верен, той трябва да се извърши не по-рано от 10 дни след края на лечението.

Обикновено е малко вероятно други лекарства да повлияят на резултата от теста за бременност

• Фантомно HCG. Може да звучи някак мистериозно и фантастично. Всъщност, това е явление, когато в урината присъстват протеини, които се свързват с реагентите вместо с HCG и водят до грешен резултат.

• Редица заболявания. Има състояния и заболявания, които също могат да доведат до фалшив резултат. Така например, това могат да бъдат някои видове злокачествени тумори. По-често става дума за образувания в яйчниците, по-рядко в бъбреците, пикочния мехур, черния дроб и други органи. Те могат значително да повишат нивата на HCG.

Също така, кисти, разположени в областта на таза, могат да повлияят на резултата. Те оказват влияние и върху повишаването на хормоните.

Случва се проблемът да се крие в проблем с хипофизната жлеза, когато тя произвежда твърде много хормони. Най-често това се наблюдава при жени, навлизащи в периода на менопауза или в перименопауза.

Също така проблемът може да е в други заболявания, например нелекувана стомашна язва може да даде такъв резултат. Но това все още е рядкост.

Един процент грешка

Домашните тестове са оценени с 99% точност. И за да изключите грешки, след извършване на такава диагностика, трябва да се консултирате с лекар и да получите официално заключение. Заедно с него е добре да се планира преглед, както и други срещи със специалист.

В същото време лекарите съветват, че ако една жена има отрицателен тест за бременност , но в същото време усеща характерни промени в състоянието си, също трябва да се консултира с гинеколог, за да се елиминират всякакви съмнения.

Източник: www.parents.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *