Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Популярно противогъбично лекарство е свързано с риска от спонтанен аборт

Бременните жени, приемащи Флуконазол (перорален противогъбичен препарат, използван за лечение на вагинални инфекции) може да са по-предразположени към спонтанни аборти, отколкото жените, които не приемат това хапче по време на бременността

спонтанен аборт
Флуконазол е широко използвано лекарство, предназначено за борба с някои гъбични инфекции. Често се предписва по време на бременност за лечение на кандидоза.

Но новите изследвания на канадските експерти могат да променят всичко. Оказа се, че лекарството увеличава риска от спонтанен аборт, съобщава Ройтерс.

Според статистиката, приблизително при всяка десета жена по време на бременност има признаци на кандидоза. Като цяло, рискът от развитие на гъбична инфекция при бременните жени е около 10 пъти по-висок, за разлика от останалите. Лечението включва използването на локални средства (мазила, гелове) и перорално приложение на Флуконазол.

Локалните лекарства обикновено са първото нещо, което се предписва при инфекции с гъбички. На жените, които не се подобряват от този подход, се назначава Флуконазол.

Използването на Флуконазол по време на бременност е свързано с повишен риск от някои вродени дефекти на плода, включително скелетни и сърдечни малформации

За настоящото изследване, лекарите са обработили данни за 29 458 бременности, завършващи със спонтанен аборт между 6 и 19-та гестационна седмица и 245,059 бременности, които не са завършили със спонтанен аборт.

Жените, които са приемали ниски дози Флуконазол (150 милиграма), са повече от два пъти по-предразположени към спонтанен аборт, за разлика от жените, които изобщо не са използвали това лекарство по време на бременността. Жените, които са приемали по-високи дози от лекарството, са утроили риска от спонтанен аборт.

Д-р Аник Берар от университета в Монреал

Независимо от дозата, употребата на перорален Флуконазол е свързана с риска от спонтанни аборти“, казва водещият автор на изследването Аник Берар от университета в Монреал.

Лекарството обаче не предизвиква повишен риск от мъртво раждане. Високите дози, от друга страна, са свързани с появата на сърдечни дефекти, отбеляза Берард.

Това е успокояващо, като се има предвид, че най-често се назначават ниски дози от лекарството„, каза тя.

Около 70% от пациентите, на които е бил назначен Флуконазол по време на бременността, е трябвало да взимат ниска доза от лекарството, установи проучването.

Всички жени в проучването са били бременни и са проследени в периода между 1998 и 2015 година.

Като цяло, рискът от спонтанен аборт е по-висок, когато жените са по-възрастни, пушачки и са злоупотребявали с алкохол

По-нисък е риска от това лекарство, ако бременните са приемали приемали фолиева киселина, започвайки най-малко шест месеца преди бременността.

Препоръчителното лечение на вагинални инфекции по време на бременност са локални противогъбични средства (клотримазол, миконазол), които се прилагат през влагалището под формата на крем или вагинална таблетка. Тези фармацевтични агенти са доказали, че са безопасни и ефективни при бременни жени.

Лекарите припомнят също така, че всякакъв вид самолечение по време на бременност крие риск за бременната и плода. Задължително е, както да се направи консултация със специалист, така и да се спазва назначеното лечение.

Източник: reuters.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *