Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как дълбокото дишане може да облекчи хроничната болка

Много хора, които страдат от хронична болка, са склонни да изпитват по-високи нива стрес, по-високо мускулно напрежение, по-високо кръвно налягане и куп други проблеми

болка

Тези здравни неразположения често са циклични, което означава, че може да бъде предизвикателство за някой с хронична болка да намери начини да се отпусне, да успокои ума и дори да изпита облекчаване на болката. Дълбокото дишане е форма на целенасочена релаксация, която успокоява ума и има много ползи за хората с хронична болка.

Дълбокото дишане е от съществено значение за цялостното здраве. Може да осигури бързо облекчаване на болката в определена част от човешкото тяло поради две важни причини:

• То ускорява консумацията на кислород от тялото, освен това насища и кръвта с кислород, което от своя страна подхранва клетките.

• Помага на лимфната система да елиминира отпадъчните продукти, произведени от клетките.

Кислородът е храна за клетките в човешкия организъм. Той е най-важният химичен елемент в човешкото тяло. Основната му функция е да подхранва и почиства клетките. Нужен е за окисляването на хранителните вещества в клетките, което се случва с освобождаването на енергия.

Изненадващо, човек се нуждае от приблизително 40 килограма кислород на ден. Дълбокото дишане презарежда хемоглобина, който е червеният елемент на кръвта. Хемоглобинът е протеин, съдържащ желязо, което има магнитен заряд и пренася кислород в кръвта.

Правим приблизително 21 600 вдишвания всеки ден. Смята се, че колкото по-бавно и дълбоко дишаме, толкова по-дълъг ще бъде животът ни.

Дълбокото и ритмично дишане е като естествен транквилант и може да се използва при хронична болка, както и за намаляване на стреса

Движенията, създадени от дълбокото дишане, стимулират притока на кръв в цялото тяло. Така повече отпадъчни продукти се извеждат от него. Ако изпитвате болка, пробвайте да дишате дълбоко, за да я облекчите.

Липсата на кислород отслабва клетките. Те не функционират достатъчно ефективно, за да елиминират отпадъчните продукти, произведени от тялото.

Освен това, клетките се нуждаят от много кислород, за да създадат съхраняващи енергията ATФ молекули. Аденозин трифосфат (АТФ) е съединение, което е универсален източник на енергия за всички биохимични процеси, протичащи в живите системи и основен енергиен носител в клетката.

ATФ е източникът на енергия, който движи всичко. Той дава енергия на почти всяка дейност, на всяка клетка в тялото, включително и за механичната работа, извършвана от мускулите.

Без аденозинтрифосфат тялото ще спре да се движи. Без кислород няма да има АТФ.

Д-р Джак Шийлдс

Лимфната система премахва всички токсини и отпадъчни продукти от клетките

Може би знаете, че в човешкото тяло има 4 пъти повече лимфа, отколкото кръв. За движението на кръвта имаме сърце. Но лимфната система няма помпа. Единственият начин, по който лимфата се движи и изчиства, е чрез движения на тялото и дълбоко дишане.

Според д-р Джак Шийлдс, специалист по лимфата, дълбокото дишане, което движи диафрагмата, стимулира движението на лимфата в тялото. Според него дълбокото дишане е 10 пъти по-ефективно от всяка друга дейност за стимулиране на лимфната система и върши своята работа за премахване на отпадъчни продукти от клетките на тялото.

Как дълбокото дишане осигурява облекчаване на болката?

Дълбокото дишане е техника за релаксация, често предписвана от холистичните лекари (и не само от тях). Техниката на дълбоко дишане работи чрез активиране на парасимпатиковата система – мрежата от нерви, която помага за отпускане на тялото след дълги периоди на стрес. Обикновено се нарича диафрагмено дишане, тъй като работи с коремните мускули, белите дробове, носа и гърлото, за да ангажира цялото тяло в дишането.

Хората, страдащи от хронична болка, често имат проблем с парасимпатиковата нервна система. Болката повишава кръвното налягане, сърдечната честота и скоростта на дишане. Това причинява повече стрес, който често може да накара много хора с хронична болка да я чувстват по-дълбоко и постоянно, неспособни да ѝ противодействат.

Въпреки това, с упражнения за дълбоко дишане, болката може да бъде намалена чрез повторно въвеждане на мозъка в реакция на удоволствие.

Дълбокото дишане облекчава бързо тревожното състояние, като успокоява нервната система и намалява кръвното налягане, сърдечната честота и усещането за болка.

Ако искате сами да изпробвате упражнениe за дълбоко дишане, ето ви кратко ръководство което да следвате стъпка по стъпка:

– Започнете като заемете удобна позиция, седнали или легнали по гръб.

– Фокусирайте вниманието върху дъха, визуализирайки скоростта, с която дишате.

– Вдишайте за около три до пет секунди.

– Издишайте за около пет до седем секунди, като се стремите да изкарате целия дъх от белите дробове.

– Продължете да пълните дробовете с всяко вдишване. Всеки път, когато вдишвате, трябва да забележите, че коремът ви се разширява.

– При всяко издишване коремът трябва да се „залепи“ толкова близо до гръбнака, колкото изпразвате дробовете.

– При всяко повторение се опитайте да фокусирате вниманието върху област от тялото, която чувствате болезнена или напрегната. По време на всяко издишване се фокусирайте върху освобождаването на това напрежение с течение на времето.

Дълбокото дишане лекува ли хронична болка?

Това лесно упражнение може да се практикува за около 5 до 15 минути на ден, за да облекчи болката. Дълбокото дишане може да се използва, за да се отучи реакцията на болка и да се постигне по-добър контрол върху нея. Става въпрос за реенергизиране на мозъка, контролиране на нервите и двигателните функции, за да се облекчи тялото с течение на времето. Въпреки че не е единствен лек, то може да се използва като част от план за лечение на хронична болка заедно с други терапии и лекарства.

Заключение

Повечето хора не дишат дълбоко, а по-скоро повърхностно. Ние вдишваме само с горната част на гръдния кош, въпреки че долната част има по-богато кръвоснабдяване и можем да произвеждаме повече „храна“ за нашите клетки. Както стана ясно от статията, това не само трябва, но и може да бъде поправено.

спонди гард гел
Новият СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

 

Източници: ascellus.com, painmanagementservices.net, fernhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *