Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо е лошо да се пие безалкохолна бира?

Безалкохолна бира пият хората, които не искат да се откажат от вкуса на любимата напитка, но им предстои да управляват автомобил, да ходят на работа или да правят нещо друго, което изисква от тях да нямат алкохол в кръвта

 безалкохолна бира

Безалкохолната бира се счита и за добра алтернатива от онези, които не искат да пият алкохолни напитки и предпочитат да се грижат за здравето си. Абсолютно безвредна ли е бирата без алкохол или има някаква уловка?

Колко нездравословно е пиенето на безалкохолна бира?

Според няколко научни изследвания, пиенето на безалкохолна бира е много нездравословно. Това се дължи на факта, че при приема на такава напитка бъбреците работят с още по-голяма сила. Така канцерогените, съдържащи се в бирата без алкохол, не се екскретират естествено, а се отлагат в тъканите. Това може да доведе до възпаление на бъбреците, да се развие пиелонефрит, гломерулонефрит или бъбречна недостатъчност.

Да е ясно преди да продължим: става въпрос за пиене на безалкохолна бира всеки ден!

Ако човек само от време на време, поради необходимост, си отваря кутийка бира без алкохол, опасност няма, даже напротив.

В допълнение към проблемите, които възникват при злоупотреба с безалкохолна бира, стомашно-чревният тракт на човека страда: секрецията на стомашен сок се увеличава и по стените на стомаха се образуват язви и ерозии. Оттук се появяват киселини и режещи болки в епигастралната област.

В червата могат да се образуват газове поради високото съдържание на въглероден диоксид в безалкохолната напитка, а консервантите могат да засилят токсичния ефект. В този случай любителите на такава бира могат да развият синдром на раздразнените черва, колит, гастродуоденит и други стомашно-чревни заболявания.

Има ли полза от безалкохолната бира?

Въпреки редица недостатъци, тази напитка има и полезни вещества. Нулевката, както я наричат феновете, се бори с окислителния процес поради съдържанието на антиоксиданти в нея.

Съставът на такава бира включва и витамини от група В, които са необходими за функционирането на нервната система, хемопоезата и много биохимични реакции.

Безалкохолният заместител е подходящ и за онези, които следят теглото си: напитката съдържа 1,5 пъти по-малко калории от традиционната бира. Но трябва да помним, че екстрактът от хмел все още присъства в нея. Ако например човек злоупотребява с такава напитка, тогава появата на „бирено коремче“ е неизбежна. И все пак, казват лекарите, от безалкохолната бира има повече вреда, отколкото полза.

Какво има в безалкохолната бира?

Безалкохолната бира съдържа:

• дестилирана вода;
• екстракт от хмел;
• малц;
• дрожди (квасни гъбички);
• малтозен сироп;
• малко количество етанол;
• витамини от група В;
• микроелементи (магнезий, силиций, калий);
• хранителни оцветители, овкусители и подобрители на вкуса.

Трябва да е ясно: въпреки малкото количество етилов алкохол, колкото по-дълго се съхранява напитката, толкова по-силна става. Това се дължи на наличието на малко количество мая в продукта, която преработва захарта и повишава концентрацията на етанола.

Можете ли да развиете пристрастяване към безалкохолната бира?

Може би. Според авторите на едно все още непубликувано изследване, озаглавено „Въздействие на безалкохолната бира върху човешкото здраве“, безалкохолната бира може да бъде „първата стъпка в развитието на пристрастяване към истинските алкохолни напитки“. Това се обяснява с факта, че психологически безалкохолната бира се възприема от човек по същия начин като обикновената бира. Това, сигурни са авторите, премахва вътрешната бариера пред консумацията на алкохол. И след няколко месеца редовен прием на такава напитка, човек може плавно да премине към традиционния алкохол.

В особен риск са тези, които поради някаква причина се ограничават от пиене на силен алкохол (например шофьорите).

Такъв човек е принуден да изпитва известно чувство за малоценност, защото вместо нормален алкохол, той е принуден да пие някакъв заместител. И както казват психолозите, този комплекс го кара да компенсира онова, което не е изпил. По този начин се увеличава консумацията на високоградусен алкохол, който причинява много повече вреди, отколкото безалкохолната бира, която човек изпива от време на време.

Могат ли хората, които са спрели да пият, да употребяват безалкохолна бира?

На хората, които са се лекували от пристрастяване или са се отказали да пият с помощта на волята, понякога им се иска да участват в общото забавление – на корпоративно парти, рожден ден и т.н. В такива случаи обикновено на помощ идват безалкохолни напитки: бира, шампанско или вино, чийто вкус практически не се различава от истинските алкохолни напитки. Колко безобидни са те?

На онези, които са в ремисия или се лекуват от алкохолна зависимост, не се препоръчва да пият безалкохолни напитки, тъй като опитът за „измама“ на зависимостта може да доведе до обратния ефект – нейното повторно активиране.

В този случай работи рефлексната схема, открита от академик Павлов. Първо, кучешката храна се сервира едновременно със светването на лампата. След това ензимите в кучето започват да се произвеждат веднага след включването на светлината, дори ако храната не е налична в този момент.

Същото важи и за безалкохолните напитки. Миризмата, цветът, вкусът на безалкохолната напитка (които почти не се различават от обикновения алкохол) предизвикват производството на ензими за разграждане на алкохола. И може да накарат човека да започне да приема високоградусен алкохол.

Източник: ayzdorov.ru

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – помага при алкохолизъм и проблеми с черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *