ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Златните правила на проф. Борис Богов за здрави бъбреци

Хроничната бъбречна недостатъчност е най-голямата пандемия, като за 2030-а година се очаква да бъде 5-та причина за смъртност у нас и в света, каза проф. Борис Богов

проф. Борис Богов

Проф. Борис Богов допълни тази мрачна прогноза с неопровержимия факт, че няма заболяване – независимо какъв орган страда в човешкия организъм, при което бъбрекът да остане безучастен. Доказано е, че хората със сърдечно-съдови заболявания и хронична бъбречна недостатъчност имат двукратно по-висок процент на смъртност.

И още няколко стряскащи цифри бяха споменати в предаването на btv „Светът на здравето“, с водещ д-р Неделя Щонова. Около 850 милиона души в света страдат от хронично бъбречно заболяване, но само един от всеки десет знае за това.

В България страдащите са близо 700 000 души, но само 10% от тях са диагностицирани. Изводът е, че за разлика от мозъка и сърцето, здравето на бъбреците често е подценявано. Човек търси консултация или помощ от нефролог едва когато кризата и болките са налице. Бъбреците, обаче започват да работят неефективно много преди това. Кой рискува да развие хронично бъбречно заболяване?

Проф. Борис Богов сложи на първо място пациентите с диабет тип 2

Първо трябва да е ясно какви промени настъпват в тяло при диабет. При липса на лечение заболяването може да доведе до различни проблеми, които касаят здравето на бъбреците, сърцето, очите и нервната система. Възможно е повишаване на кръвното налягане и втвърдяване на артериите (развитие на артериосклероза), което може да доведе до заболявания на сърцето и кръвообращението. Първият признак на дисфункция на бъбреците е наличието в урината на албумин (протеин).

Проф. Борис Богов каза, че изчисляването на скоростта на гломерулната филтрация (GFR), серумен креатин, както и изследването на обикновена урина за наличието на белтък и седимент веднъж годишно, е достатъчно да бъде регистрирана и хваната навреме хроничната бъбречна болест.

Диабетът също така може да бъде причина за нервни разстройства (невропатия). Невропатията може да причини проблеми с уринирането.

Какви са първите признаци хронично бъбречно заболяване при пациенти с диабет?

Първият признак на хронично бъбречно заболяване при пациенти с диабет е наличието на албумин в урината. Високият албумин също така може да бъде и първи знак за проблеми с кръвообращението, което да доведе до сърдечни заболявания. Ето защо необходимо е лекарят да анализира урина за фини частици албумин (микроалбуминурия).

Признаци на бъбречно заболяване при диабетици

Първични признаци:

■ Наличие на албумин в урината (също и оценка на риска от сърдечни заболявания).
■ Чести посещения до тоалетна през нощта.
■ Високо кръвно налягане.

Вторични признаци:

■ Подуване на глезените и краката, както и крампи в мускулите на краката.
■ Високо съдържание на азот
кръвна урея (BUN) и намаляване
скорост на гломерулна филтрация (GFR).
■ Намалена нужда от прием
инсулин и хапчета за диабет.
■ Слабост, бледност и анемия.
■ Сърбеж.
■ Сутрешна слабост, гадене и повръщане.

Като се има предвид всичко това, не е чудно, че професорът посочи хипертониците като втора рискова група за развитие на хронична бъбречна недостатъчност

Около 27 процента от всички пациенти с артериална хипертония имат и хронична бъбречна болест, уточни той. Често хората с високо кръвно търсят помощ в късните стадии на болестта, когато няма възможност да с направи кой знае какво за подобряване на състоянието.

Третата група са хора, които имат чисто бъбречни заболявания, каза проф. Борис Богов

Това са хроничните гломерулонефрити, като имунни заболявания. Към това трябва да се прибави и злоупотребата с медикаменти. Злоупотребата с медикаменти се нарича полипрагмазия – изключително повишен прием на достъпни лекарства. Според проф. Борис Богов полипрагмазия е включването на повече от 5-6 медикамента в терапевтичната листа на един пациент. Затова всеки човек трябва да прецизира лекарствата, които приема. Те не бива да са повече от три на ден. Ако са повече, това означава допълнителен товар върху бъбреците, който след време може да причини необратими последици.

Колкото е по-възрастен един човек, толкова по-голяма е вероятността да получи хронична бъбречна недостатъчност. Тази връзка идва от факта, че с напредването на възрастта хората започва да приемат повече и различни медикаменти.

Как приема на вода се отразява върху филтрационния процес в бъбреците

Една от основните функции на бъбреците е филтрацията на кръвта и отделянето от организма на вредните токсични вещества. Според проф. Борис Богов, без значение дали човек е болен или здрав, трябва да се приемат около 2000-2500 милилитра вода на ден. Каква да бъде водата, също е от значение. Трябва да се пие разнообразна вода, с изключение на така наречените трапезни води. Разнообразяването не е трудно, тъй като в България има страшно много минерални извори с различни по съдържание води. Трапезната вода може да се пие ежедневно, за разлика от киселите и алкални води. Алкалните минерални води (в района на София, Велинград, Хисаря, Кюстендил и други) се назначават при пациенти с определени камъни в бъбреците. Те могат да разрушат стандартната среда, при която се отаяват солите и се образуват камъни.

Става ли за пиене водата от чешмата?

Може ли нефилтрираната чешмяна вода да увреди бъбреците? Според проф. Борис Богов може. Сложен е проблемът тази вода, допълни той, тъй като има населени места в България, където може да се пие вода от чешмата, докато в други чешмяната вода не е за препоръчване.

Качеството на водата, която пием, е изключително важен фактор за здравето и нормалната работа на бъбреците. Некачествената вода може да бъде причина за образуване на камъни и за наличието на различни стомашно-чревни заболявания.

Златните правила на проф. Борис Богов за здрави бъбреци

– Пийте достатъчно течности, до 2-2,5 литра за денонощие.

– Избягвайте некачествените води.

– Своевременно се консултирайте с лекар-специалист, без значение дали има болка, уроинфекция, хипертония или захарен диабет.

– Отслабнете, ако е необходимо, и поддържайте килограмите в норма.

– Не прекалявайте с фитнеса и не използвайте добавки с протеини, които могат да причинят необратими увреждания на бъбреците.

***

За консултация с проф. Борис Богов трябва да посетите Университетска болница „Александровска“, Клиника по нефрология, София, ул. „Георги Софийски“ № 1.

Тел./факс: 02/ 9230 263
E-mail: bbogov@yahoo.com

Източник: btv.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *