Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лайката – тайното оръжие при поне 10 кожни болести

Лайката отдавна е известна като едно от най-полезните лечебни растения – още преди 3000 години Хипократ я препоръчва като грижа за кожата, косата, очите и зъбите

лайката

Решихме да разберем какво са полезните действия на лайката и как помага тя при някои кожни заболявания.

Интересни факти за лайката

Невероятно, но факт: Хипократ, Авицена, Плиний Стари, Гален – тези и други писатели, философи и лечители от древността споменават лайката в своите писания като едно от най-полезните растения.

У нас красотата и лечебните свойства на билката също са забелязани доста отдавна – лайката се използва от време оно при треска и болка от различен характер.

„Лайката има различни употреби. Ползва се както за удоволствие и красота, така и за печалба, както от болни, така и от здрави. Сипва се при къпане, за да утеши душата, прави се на чай, за да облекчи болката на тялото.“

Така пише Паркинсон през 1656 г. Неслучайно е фаворит сред градинските билки. Египтяните са посветили лайката на слънцето и са я почитали повече от всички други лечебни растения заради нейните невероятни свойства. Сигурно заради това е използвана и в процеса на мумифициране. Никое растение не е било по-познато, и никое не е по-използвано от лайката. Така е и до днес, и този факт остава неоспорим. Днес екстракт от лайка се използва като състав на много съвременни лекарства.

Освен всичко друго, лайката може да бъде много полезна в градината

Улеснява растежа на околните растения и дори лекува онези, които поради някаква причина не растат добре или има някакви болести по тях.

Наричат лайката „ябълка от земята“. Думата лайка идва от гръцки, по-специално първата част „χαμαί“ (chamai) означава „от земята“, а втората част „mḗlon“ означава „ябълка“: следователно „ябълка от земята“, тъй като нейният приятен аромат напомня този на ябълки, узрели на слънце.

Лайката принадлежи към семейство Астрови (Asteraceae)

Расте в почти всички климатични зони в различни части на нашата планета. Повече от 300 вида лайка са известни на съвременните учени, но най-ценният от тях е Matricaria chamomilla или така наречената аптечна лайка.

Химичен състав

На нейния щедър състав се дължи супер способността на лайката да лекува тялото и да възстановява функциите му. Това растение съдържа много полезни вещества, включително:

• етерично масло, богато на хамазулен (противовъзпалително вещество) и фарнезол (вещество, което има антибактериална активност);
• естествени антиоксиданти – флавоноиди (например лутеолин, апигенин, кверцетин);
• кумарини;
• полизахариди;
• глюкоза;
• танини;
• протеинови вещества;
• киселини (аскорбинова, никотинова, салицилова, каприлова, линолова, палмитинова, стеаринова, валерианова);
• фитостероли;
• бета каротин;
• витамин B 4 (холин);
• витамин C;
• минерали (например калий, калций, магнезий, силиций, цинк, фосфор, желязо, манган, мед);
• каротин;
• пектин.

Запарва се за две или три минути

Времето за накисване на лайката е от решаващо значение: ако я оставите да престои повече от две или три минути, нейният релаксиращ ефект ще намалее.

Няколко практически съвета, ако сте решили да пиете чай от лайка

• Избягвайте да пиете лайка непосредствено преди лягане: може да е контрапродуктивно. Всъщност, ако я изпиете само няколко минути преди времето за сън, тя изпълва пикочния мехур и ви принуждава да се събуждате през нощта, за да използвате тоалетната.

• Не я пийте преди шофиране или преди каквато и да е дейност, по време на която се нуждаете от високо ниво на внимание !

• Пиенето на чай от лайка може да не е достатъчно, за да ви помогне да спите добре, затова се опитайте да си осигурите тъмнина и тишина в спалнята, както и да си създадете спокойна среда!

Полезни свойства на лайката

Като се има предвид, че лайката притежава цял набор от безценни лечебни качества, тя се използва активно за лечебни и козметични цели от векове. Нека да разберем какви свойства на това растение правят лосионите, кремовете и маските за лице с екстракти от лайка толкова ефективни.

Цветовете на лайката съдържат повечето от полезните вещества, които имат лечебни свойства

Ето основните предимства:

1. Против стареене. Ефектът се постига благодарение на антиоксидантите от терпеноидната група. Антиоксидантите се намират в цветовете на растението. Тяхното действие е насочено към борбата със свободните радикали, които ускоряват процеса на стареене. Те също така увреждат клетките в тялото, което може да причини рак. Лайката се бори със свободните радикали и предотвратява негативните ефекти.

2. Противовъзпалително. Лайката е отличен антисептик. Има противовъзпалително и антимикробно действие, което допринася за бързото зарастване на рани и изгаряния. Това е подкрепено от много научни изследвания и обяснява защо лайката се препоръчва при увреждане от слънцето. Можете да правите лосиони или бани с лайка, както и да я нанасяте директно върху рани. Това ще успокои кожата, ще предотврати размножаването на бактериите и ще предотврати развитието на инфекции.

3. Противоалергично. Кожните раздразнения (обриви, зачервявания), причинени от неблагоприятното въздействие на вътрешни или външни фактори, могат лесно да бъдат успокоени с лайка. Често се използва дори в грижите за бебета. Ежедневното намазване на кожата с отвара от лайка облекчава някои видове акне.

Със системното използване на растението като почистващо средство можете да постигнете ефекта на сияещо лице с равномерен и светъл тeн. Отварата от лайка е полезна за кожата около очите. С нея можете лесно да се справите със синините под очите и да премахнете подуването.

Ползите от лайката за кожата се потвърждават от козметолозите и дерматолозите

Затова те препоръчват използването й в ежедневната грижа. Ето някои полезни функции на лайката, на които да обърнете внимание:

• овлажнява кожата (подходящо за всеки тип);
• успокоява раздразнения епидермис;
• лечение на акне (работи в комплекс с други процедури за грижа и при спазване на правилното хранене);
• подмладява кожата;
• успокоява работата на мастните жлези и нормализира изтичането на себум;
• премахва сърбежa след ухапване от насекомо;
• при дискомфорт след дълъг престой на слънце;
• борба с подпухналостта на кожата;
• изсветлява лунички и видими възрастови петна;
• премахва белези след акне.

Използване на лайка в козметиката

Професионалните козметолози и всички, които се грижат за външния си вид, ценят лайката заради способността й да решава редица проблеми с красотата и здравето на кожата.

Лице

Ако имате суха, раздразнена или чувствителна кожа , дневният крем с лайка ще я успокои, ще облекчи зачервяванията, ще изравни тена и ще я омекоти. Не забравяйте да използвате и тоник от лайка – такова дуо е в състояние да укрепи защитната бариера на кожата и да я направи по-малко податлива на външни негативни фактори.

Собствениците на проблемна кожа, склонна към обриви, също не могат без тази съставка: поради антисептичния и дезинфекциращ ефект, маските и лосионите на базата на лайка буквално изтриват локалните възпаления от лицето – било то пъпка или акне.

За мазна кожа са подходящи пяни и гелове за измиване, както и кремове и серуми с лайка в състава: тези продукти нежно овлажняват пресушения епидермис, правят лицето матово, намаляват мазния блясък в проблемната Т-зона и нормализират производството на себум.

Нормалната кожа ще ви благодари, ако включите в грижата си продукти за красота с лайка: те правят кожата по-еластична и сияйна.

Стареещата кожа има свои характеристики и нужди, на които лайката отговаря перфектно. В кремовете за очи и дневните кремове за зряла кожа действа за отпускане на лицевите мускули и мимическите бръчки, повишава еластичността, подобрява микроциркулацията, изсветлява старческите петна, облекчава подпухналостта и укрепва имунитета на епидермиса.

Тяло

Голям брой полезни вещества, съдържащи се в лайката, като цяло подобряват качеството на кожата на тялото и укрепват тъканите, предотвратявайки увисването и сухотата.

Отварата от цветовете на лайка се използва и в кремовете за стрии – поради мекото си избелващо действие намалява видимостта на стриите по бедрата, гърдите и корема. Почистващите средства с лайка имат нежно действие, така че са подходящи дори за чувствителна кожа и интимна хигиена.

Коса

Безжизненост, заплитане, наелектризиране, склонност към къдрене – тези и други проблеми на косата могат да бъдат решени с лайка. В допълнение, изплакванията с тази билка укрепват косата по дължината и успокояват скалпа, облекчавайки сърбежа и раздразнението. Също така, лайката се използва за леко изсветляване на нюанса на косата с два или три тона.

Домашна козметика с лайка

Лесни за приготвяне и ефективни като действие са маските, лосионите и козметичните ледчета, които може да си направите сами у дома. Нужно е да имате шепа изсушен цвят от лайка и… малко желание.

1. Инфузия. Залейте една и половина супени лъжици съцветия от лайка с 300 мл гореща вода или мляко. Трябва да я направите в глинен съд. Поставете го на топло място и оставете да се вари на тих огън половин час. Инфузията за измиване перфектно почиства кожата, премахва леки възпаления и зачервявания, има овлажняващ ефект и прави кожата по-светла.

2. Козметичен лед. Вече разбрахме много от полезните свойства на билката. С какво още може да е полезна лайката за кожата? Тонизиране! Приготвянето на тоник е много лесно: просто замразете готовата инфузия във форми за лед. Избърсвайки лицето си с него, ще видите как отокът спада и раздразнението намалява. Ежедневната употреба сутрин има благоприятен ефект върху тонуса на кожата. Порите се стесняват, а мазната кожа на лицето придобива здрав и поддържан вид. Разтрийте лицето си с билковите кубчета лед с кръгови движения. Противопоказания ще бъдат повишена сухота на епидермиса, демодекоза, сърдечно-съдови заболявания (включително паякообразни вени).

3. Отвара

Налейте чаша гореща вода в емайлиран съд и добавете 4 супени лъжици наситнена лайка. Сложете на водна баня и оставете да къкри половин час. След това охладете. Използвайте го при изгаряния, акне и възпаления под формата на компреси или като лосион. Необходимо е да се съхранява на студено за не повече от два дни.

4. Лосион. Поставете цветчета от лайка в стъклен съд, залейте ги с водка в съотношение 1:5 и поставете на тъмно място. Периодично разклащайте. Когато разтворът е готов, се прецежда и се съхранява на хладно място, като задължително трябва да се сложи в съд от тъмно стъкло. Тинктурата може да се добави към продукти за грижа или да се използва като компреси и лосиони за облекчаване на сърбеж, пиодермия или зачервяване на кожата. За всяка употреба тинктурата трябва да се разрежда с вода в равни пропорции.

5. Крем. В свойствата на лайката за кожата отбелязахме нейния положителен ефект при излагане на слънце. Кремът ще помогне за това. Защитата работи не само от ултравиолетовите лъчи, но и от ниските температури през зимата. За приготвяне разтопете 150 мл глицерин на парна баня и добавете по една супена лъжица мед и масло от лайка. Купете маслото от аптеката, като внимателно изберете възможно най-качественото. Използвайте като дневен крем за лице, като задължително го съхранявайте в хладилник.

6. Маски. Препоръчително е да ги прилагате 1-2 пъти седмично. Има много видове маски. Всичко зависи от добавените съставки и предвидената употреба.

Ето най-ефикасните

За суха кожа е подходяща лайка със заквасена сметана. Смесете в подходящ порцеланов съд 1 супена лъжица заквасена сметана, 100 мл. инфузия от лайка и едно яйце. Сместа трябва да се охлади преди нанасяне. Дръжте върху лицето 15 минути. Тази маска овлажнява кожата, прави я мека и лекува възпаления.

За мазна кожа на лицето смесете в глинен съд добре стрити лайка с биденс и зелен чай (чаена лъжичка от всяка съставка). Залейте с 2/3 чаша вряща вода и оставете на топло за час. След това прецеждате и нанасяте върху кожата на равномерен слой за 15 минути. Измийте с минерална вода. Тази маска идеално подмладява, премахва мазния блясък и стяга кожата на лицето.

При проблемна кожа смесете отвара от лайка с разбит белтък и чаена лъжичка прясно изцеден лимон. Бавно и внимателно се налива студената отвара. Маската се нанася за 15 минути и се отмива с топла вода. Вместо белтък може да сложите и хума. Разнообразете като изплавате отвара от лайка и невен.

Източници: upcirclebeauty.com, healthline.com, skinkraft.com

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ съдържа цинков оксид – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *