ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

„Лошите“ бактерии в стомаха убиват доброто настроение

Колкото по-разнообразен е чревният микробиом, толкова по-добро е настроението, и толкова по-лесно се справяме с предизвикателствата в живота

Каква е връзката между настроението и чревният микробиом, учените установиха сравнително наскоро. Оказва се, че някои опортюнистични бактерии (например klebsiella aerogenes) произвеждат ензим, който унищожава естрогените (женските полови хормони). И когато естрогенът е недостатъчен, тогава агресията се повишава, хората започват да се карат и да си създават допълнителни проблеми. Това, между другото, е в основата на прословутия ПМС (предменструален синдром). Как да подпомогнем „добрите“ бактерии в тялото, а заедно с това да подобрим настроението и здравето?

Професорът от факултета по системна биология в университета Джордж Мейсън (САЩ) Анча Баранова обяснява основните точки в изследването и изводите, които можем да си направим от него.

Кой „изяжда“ естрогена и съсипва чревния микробиом?

Естествено, ако се открие заболяване, тоест някаква вредна бактерия, която води до силно възпаление на червата, тогава се налага лечение с антибиотици. Но, когато има промяна в микробиома (съобществото от микроорганизми), настъпва дисбаланс на „добри” и „лоши” бактерии, тогава употребата на антибиотици, въпреки че остава в арсенала на лекаря, най-често върви по пътя на елиминиране.

Професор Анча Баранова

За балансиране на микробиома могат да се използват различни пробиотици или фаготерапия (лечение на бактериални инфекции с вируси, които заразяват бактериите – бактериофаги).

Защо е проблем, че „лошите“ бактерии „изяждат“ естрогена?

И защо този проблем е по-важен за жените в перименопауза, отколкото за младите момичета?

Факт е, че с напредването на възрастта губим разнообразието на нашия микробиом. Към 45-50-годишна възраст обикновено има липса на естроген, тъй като до тази възраст човек обикновено вече е направил няколко курса на лечение с антибиотици – заради пневмония или други бактериални инфекции. Ето защо след всяка употреба на антибиотици определено трябва да се опитаме да възстановим максимално микробиома в червата, за да предотвратим проблеми в зряла възраст.

Не си мислете, че всичко ще се нареди от само себе си

Например, след употребата на така наречените „тежки“ антибиотици, като цефалоспорини, възстановяването на микробиома отнема шест месеца или повече. Това е при първоначално добро състояние на чревния микробиом, с нормално разнообразие от бактерии в червата. А ако микробиомът вече е пострадал и сме го съсипали заради прием на антибиотик, тогава възстановяването може да се забави с една година. Ето защо, когато се приемат антибиотици, важно е да се взимат и пробиотици – по едно и също време с тях, а не по-късно.

Как да си помогнете?

Как да поддържаме микробиомното разнообразие през целия живот? На първо място е храненето. Опитайте се да ядете различни храни. Например, ако предпочитате салата, редувайте различни зеленчуци. Вашата диета трябва да е богата на фибри (диетични фибри). Диетичните фибри осигуряват не само зеленчуците и плодовете, но и зърнените храни – елда, просо и др.

Значение имат и пробиотичните препарати

Пробиотичните препарати, закупени от аптеката, могат да се приемат без лекарско предписание, включително и профилактично. Но трябва да изберете не какъв да е пробиотик, а такъв, в който има най-разнообразен състав от микроорганизми – много различни щамове и голям брой бактерии. Най-добре е да се консултирате с фармацевт. За да се ориентирате по-добре, искайте препоръка в две или три аптеки, и изберете пробиотик, който е качествен. Добрата цена е бонус, но изгодно не винаги означава по-ефикасно.

Препоръчва се дневна доза, която съдържа поне 5 милиарда единици, стимулиращи колониите (в една пробиотична капсула). Освен това пробиотикът трябва да включва много видове полезни бактерии.

Добри пробиотици на добри цени

Lactoflor BioPlus синбиотик с фибри. В състава му, освен полезните живи бактерии, има и инулин – пребиотик и растителен фибър, който се получава от растението бял оман.

Lactacare Daily – вместо препоръчаните 5 милиарда единици този пробиотик има 6 милиарда живи бактерии.

PharmaS PRO Balans синбиотик за храносмилане и метаболизъм. Има интересен състав, който освен познатите живи бактерии има и екстракти от лайка ,мента, апигенин цинков глюконат и вит. В6.

Защо е нужно голямо разнообразие от щамове?

Тъй като микробиомите са различни за всеки човек, един конкретен щам може просто да не се „вкорени“ във вашите черва. И тогава, колкото и да го използвате, няма да ви помогне. И тъй като няма как да се разбере кой щам ще остане в червата по-малко и кой по-дълго, трябва да има биоразнообразие.

Проучванията показват, че бактериите от пробиотиците не живеят в червата повече от една до две седмици. Те изчезват. Въпреки това, по време на престоя си, те променят средата по такъв начин, че става по-лесно за съществуването на вашите полезни, добри бактерии. Тоест, пробиотиците като че ли „наторяват“ всичко около себе си, произвеждайки правилните така наречени постбиотици – късоверижни мастни киселини и т.н. И това помага на микробиома да се възстанови по-бързо.

Важно е всеки човек, по време на целия си съзнателен живот, да не губи разнообразието на микробиома и да му помогне да се възстанови по-бързо. Благодарение на това нашият собствен микробиом ще бъде по-стабилен, което означава, че по-стабилно ще е нашето благосъстояние и настроение.

Колко струва да се изследва състоянието на чревния микробиом?

Първо трябва да се уточни, че не навсякъде може да се изследва чревния микробиом. В добрите лаборатории се прави молекулярно-биологичен анализ за цялостна оценка на чревната флора.

Цената на изследването се движи в границите на 250-500 лева. Може да се направи в Бодимед, Лаборатории Рамус, Кандиларов. А в лаборатория Геника правят и Микробиом Макси, като в него са включени допълнителни видове от родовете Actinobacteria и Clostridia, сероводород продуциращи бактерии и Оксалат – разграждащи бактерии.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *