Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Задъхването е знак за тревожност

Няколко въпроса към пулмолога…

Кое е нормалното дишане?

Това за което не мислим. Когато при някое физическо усилие се получава задъхване, изведнъж си даваме сметка, че дишането може да представлява проблем. При здравите хора то се обяснява със смяната на обичайния ритъм на организма. За дихателна недостатъчност говорим, когато задъхването се появява при незначително усилие, като изкачване на стълби, например. В такъв случай се налага консултация с специалист.

Достатъчно ли е човек да има здрави дробове, за да диша добре?

Не, необходимо е цялостно хармонично функциониране на дихателната система. Ако дихателните мускули и сърдечната помпа не работят нормално, сее появяват смущения в дишането. Може да има и психични причини – по-податливите на стрес и напрежение хора изпитват усещане за блокиране и задух. Необходимо е да се пристъпи към измерване на дъха, за да се прецени от къде точно идва проблемът и да се изключи хипотезата за патология на белите дробове.

Защо ни се струва, че дишаме по-лошо, когато е горещо?

Защото при топло време дишаме по-бързо – това позволява по-добро евакуиране на парата, а с нея и на топлината, от белите дробове. Животните, които има козина, дишат още по-учестено при високи температури, защото немогат да се потят и това е единствения им начин да се охладят.

Топлината повишава замърсяването на въздуха и нивото на озона, което благоприятства възпалението на бронхите.  Така се появява кашлицата. Честото дишане е допълнително усложнение за хората с дихателна недостатъчност. Ето защо те понасят тежко горещините.

Кои са главните причини за задъхването?

То може да е резултат от нарушена обмяна на газовете в организма, поради проблеми с кръвоносните съдове, например белодробна емболия. Възможно е също да става дума за белодробно заболяване. При хронична бронхоневмопатия се получава разтягане на белите дробове, което блокира диафрагмата и води до затруднено дишане или дишане през „шията” с активиране на други мускули. Освен това задъхване се получава, когато течност и въздух са се събрали в плеврата, която обвива белите дробове. В този случай човек изпитва болки, тъй като плеврата за разлика от белите дробове съдържа рецептори за болка.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *