Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Недостиг на въздух при изкачване на стълби

Недостиг на въздух, известен също като диспнея, при изкачване на стълби може да бъде причинен от респираторно заболяване като ХОББ или астма

Сърдечните заболявания също могат да причинят ускорен сърдечен ритъм, в едно с недостиг на въздух.

Изкачването на стълби е обикновено действие, което всички хора извършват всеки ден. В същото време онова, което се случва, докато се изкачват стълби, може да се превърне в диагностичен инструмент. Вижте себе си по-отблизо: възниква ли задух при изкачване на стълби, и кога това е норма или отклонение.

„Недостиг на въздух се разбира като субективно усещане от самия човек за затруднено дишане, по време на което му се струва, че не може да вдишва и издишва нормално“, казва д-р Александър Мясников, кардиолог.

Причините за недостиг на въздух са различни и могат да бъдат краткотрайни или хронични. Те възникват дори и при животозастрашаващи състояния.

Какво причинява задух след първия етаж?

• Белодробни/респираторни заболявания;
• Сърдечно-съдови болести – внезапно възникнали или хронични;
• Заседнал начин на живот;
• Наднормено тегло;
• Стесняване на аортната клапа;
• Вирусна пневмония;
• Тежка астматична атака;
• Миокардит;
• Желязодефицитна анемия;
• Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ);
• Болка в гърдите от намален сърдечен кръвен поток (ангина пекторис);
• Предсърдно мъждене.

Норма и патология

Д-р Александър Мясников

„Обикновено задухът се появява при здрав човек по време на физическо натоварване – трябва да има или висока интензивност на натоварването, или дълга тренировка“, обяснява кардиологът.

Също така, недостиг на въздух може да възникне при психоемоционално пренапрежение, например на фона на стрес.

Останалите варианти са патология, казва лекарят. Задухът може да е резултат и от:

• хипертонична криза;
• натрупване на течност в корема – това състояние се нарича асцит, възниква например при онкологични патологии.
Също така, бременните жени могат временно да страдат от задух.

Трябва ли да се появи недостиг на въздух при изкачване на стълби?

Докато се изкачва по стълбите, човек действително извършва определена физическа активност, така че въпросът е естествен: нормално ли е в този момент да се появи задух?

„Обикновено, ако имаме предвид здрав човек под 60-годишна възраст, той може да почувства задух, но едва след като се качи на четвъртия или петия етаж. До тази височина човек трябва да стигне без задух, ако няма утежняващи фактори. Единственото изключение в такава ситуация е, когато задухът може да се появи по-рано и това ще бъде норма, ако носи товар от поне 10-15 килограма. Така че при нормално изкачване по стълбите здрав човек със свободни ръце трябва лесно да стигне на четвъртия или дори на петия етаж без задух “, обяснява д-р Мясников.

В случай, че се появи недостиг на въздух, когато товарът в ръцете е по-малък, или човекът едва се е изкачил на втория или третия етаж, а в някои случаи дори и стълбите до първия етаж са затруднение за него, това, разбира се, е патология.

Какво да се направи?

При поява на задух от патологичен характер е необходимо възможно най-скоро да се консултирате с лекар, категоричен е кардиологът Мясников. Достатъчно е да посетите първо личния лекар – специалистът ще снеме анамнеза, ще измери кръвното налягане, ще извърши аускултация на белите дробове. При констатирани здравословни проблеми и изменения от нормата, ще бъде дадено направление за кардиолог и пулмолог. Ако е необходимо, ще бъде предписана флуорография на белите дробове и изследване на функцията на външното дишане (спирометрия).

„Според резултатите от тези изследвания ще бъде направено диагностично търсене, лекарят ще постави диагноза и ще се бори с причината за задуха“, обяснява специалистът.

Предотвратяване

За щастие има много неща, които можете да направите у дома, за да предотвратите и лекувате състоянията, свързани със задух.

• Не пушете: Пушенето е причина номер едно за заболявания като ХОББ и може да раздразни състояния като астма и пневмония. Отказът от тютюнопушенето може значително да помогне за предотвратяване и облекчаване на симптомите.

Спортуване: Спортуването поддържа сърцето силно и му позволява да изпомпва ефективно по време на различни дейности. Американската кардиологична асоциация препоръчва най-малко 30 минути аеробни упражнения с умерена интензивност за поне пет дни в седмицата за възрастни.

Кога недостиг на въздух е спешно състояние?

Потърсете спешна медицинска помощ, ако забележите следните симптоми.

• Имате недостиг на въздух и смятате, че получавате инфаркт: стягане в гърдите, гадене или изпотяване;
• Имате тежък недостиг на въздух: Което означава, че дори ви е трудно да дишате, когато седите неподвижно
• Алергична реакция със задух.

Както сами разбирате, появата на задух преди да сте стигнали до четвъртия етаж винаги е патология, която не може да бъде пренебрегната и пропусната. Взетите навреме мерки ще помогнат за поддържане на здравето, обобщава д-р Мясников.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *