Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Деменцията отстъпва: нови данни за ползата от витамин D

Канадски учени заключиха, че приемът на витамин D намалява риска от деменция с 40%

Учени от катедрата по психиатрия към Медицинския факултет на Университета в Калгари (Алберта, Канада) анализираха данни от Националния координационен център на Алцхаймер в САЩ.

„Ние оценихме ефекта на витамин D върху случаите на деменция при 12 388 души“, пишат авторите. Резултатите от новото проучване са публикувани тази седмица в Journal of the Alzheimer’s Association.

Д-р Захинор Исмаил, ръководител на изследването

Експертите обърнаха внимание на психичното здраве на хората, които редовно приемаха добавки с витамин D в продължение на средно 10 години. Оказа се, че над 70-годишна възраст деменцията при такива пенсионери е с 40% по-рядка, отколкото при тези, които са се справяли без витаминни добавки. В същото време изследователите са взели предвид влиянието на различни фактори, за да определят обективно точно ролята на витамин D, се подчертава в научния труд.

Колко важен е витамин D

Бяха разкрити и няколко характеристики, чието обяснение ще бъде формулирано в хода на по-нататъшно проучване, а именно:

– при жените благотворният ефект на витамин D е по-висок, отколкото при мъжете;

– при лица – носители на варианта на гена APOE4 (това е вариант на гена APOE, при който рискът от развитие на болестта на Алцхаймер е значително повишен), защитният ефект е значително по-слаб.

Като цяло проучването показва, че витамин D има потенциала да предотврати деменцията, заключават експертите.

Седем важни факта за витамин D

1. Според експерти дефицитът на витамин D се среща при 60-70% от населението на света. При липса на слънчева светлина дефицитът се увеличава.

2. Съдържанието на витамин D (според кръвен тест) се оценява, както следва:

– Оптимално ниво: 30 – 50 ng/ml.

– По-малко от 30 ng/ml – недостатъчност. Необходима е терапевтична доза от витамина.

– По-малко от 20 ng/ml – дефицит. Могат да се развият свързани заболявания. Препоръчват се допълнителни изследвания.

3. Лечебната доза витамин D се определя и предписва от ендокринолог.

Ако не сте направили анализ и не сте се консултирали с лекар, тогава в периоди, когато има малко слънчева светлина (късна есен, зима, ранна пролет), се препоръчва да приемате поддържаща или профилактична доза. За възрастни това е 1000 – 2000 международни единици (IU) на ден или 25 – 50 mcg (дозата на опаковката е посочена в IU или в mcg).

4. Хората с бъбречно заболяване не трябва да приемат добавки с витамин D.

5. Стоенето на открито за 10 минути на ден на ярко слънце дава същия ефект като профилактична доза витамин D. Важно е да запомните канцерогенния ефект на пряката слънчева светлина – рискът от рак на кожата се повишава рязко, ако правите слънчеви бани между 11 часа сутринта и 16:00 часа.

6. Сред продуктите, богати на витамин Д, черния дроб от треска и мазните сортове дива морска риба (скумрия, херинга, дива сьомга) са най-изобилни. Намира се също в яйчения жълтък, сиренето, гъбите и телешкия черен дроб.

❗ Не забравяйте, че мазните храни са не само калорични, но и увеличават натоварването на панкреаса

7. Поради метаболитни характеристики, дефицитът на слънчевия витамин е много по-често срещан при хора с наднормено тегло.

Превенцията на деменцията има жизненоважно значение

Деменцията е синдром, характеризиращ се с прогресивно когнитивно увреждане над очакваното при нормално стареене. Може да доведе до проблеми с паметта, говоренето и изразяването на мисли и емоции. Сериозно може да попречи на способността на човек да функционира самостоятелно.

Деменцията е нарастващ проблем за общественото здраве, засягащ около 55 милиона души по целия свят. Световната здравна организация очаква този брой да нарасне до 139 милиона до 2050 г., тъй като делът на възрастните хора в населението се увеличава в почти всяка страна.

Въпреки че има много форми на деменция, болестта на Алцхаймер е най-често срещаната, като допринася за до 70% от случаите. Някои рискови фактори за деменция не могат да бъдат променени, като напреднала възраст, генетични фактори и фамилна обремененост. Други рискови фактори, които могат да бъдат модифицирани, включват по-ниско образование, хипертония, увреждане на слуха, тютюнопушене, затлъстяване, депресия, липса на физическа активност, диабет, прекомерна употреба на алкохол или забранени вещества и хранителни дефицити. Без налично лечение на деменция, превенцията е най-добрата стратегия за смекчаване на този нарастващ проблем на общественото здраве.

Източник: www.thestar.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *