ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За да отслабнете, трябва да спите повече: неочаквани начини за сваляне на килограми

Експерт по превантивна медицина каза какви фактори, различни от диетата, ще ви помогнат да отслабнете и да премахнете мастните натрупвания
отслабнете

Ако някога сте пробвали да отслабнете, със сигурност знаете златното правило: яж по-малко, движи се повече. Въпреки това, в допълнение към диетите и физическата активност, има и други условия, които влияят на процеса, чрез който ще се отървете от излишните килограми. Д-р Кирил Белан, експерт по превантивна медицина назовава няколко фактора, които не са очевидни за повечето хора, но са много значими, открити в хода на множество научни изследвания.

КИЛОГРАМИ В ЦИФРИ

През 2019 г. в България, с наднормено тегло, включително затлъстяване, са 62.8% от мъжете и 45.0% от жените на възраст 18 и повече години.

– 30% от българите на възраст над 18 години страдат от затлъстяване (медицинска диагноза).

– 60% от световното население ще бъде с наднормено тегло до 2030 г. – прогноза, която може да стане факт, ако настоящите тенденции се запазят и продължат.

Д-р Кирил Белан

НЕ МОЖЕ ДА ОТСЛАБНЕТЕ ЗАРАДИ СТРЕСА И ХОРМОНИТЕ

Когато говорим за хормони, които влияят върху появата на излишни килограми и загуба на тегло, на първо място ни идват на ум грелин (хормон на глада) и лептин (отговорен за чувството, което изпитваме, когато се заситим). В същото време телесното тегло се променя забележимо и под въздействието на редица други хормони, обяснява д-р Кирил Белан, а именно:

– Инсулин. Този хормон, произвеждан от панкреаса, инхибира изгарянето на мазнини. Съответно, повишените нива на инсулин допринасят за наддаване на тегло;

– Хормоните на щитовидната жлеза, тироксин и трийодтиронин, засилват окисляването на мазнините, активират разграждането на холестерола и стимулират загубата на тегло. Колкото по-ниско е нивото на хормоните, толкова по-голям е рискът от напълняване;

– Кортизол, известен като „хормон на стреса“. С увеличаването му се повишава нивото на глюкоза и холестерол в кръвта. И, уви – теглото. Затова има доза истина в извинението „от стрес напълнях така“. Разбира се, всичко в тялото е много по-сложно и голям брой други фактори също влияят върху това дали ще отслабнете или ще продължите да трупате килограми, уточнява д-р Белан.

ЛИПСАТА НА СЪН – ВРАГ НА ТЪНКАТА ТАЛИЯ

Ако спите малко или лошо, то през деня най-вероятно ще изпитвате вълчи глад, предупреждават лекарите. Доказано е, че липсата на сън е един от основните врагове на тънката талия. Или поне на нормалната ѝ обиколка, заради която няма да страдате от комплекси. Или още по-лошо – от куп болести, за които ще прочетете малко по-долу. Ето какво установиха учените:

• Лишаването от сън е основен стресов фактор. Той причинява хиперсекреция, тоест буквално извънмащабно производство на кортизол.

„Дори и само след една нощ без сън, нивото на този хормон може да се увеличи 2 пъти“, цитира данни от изследването д-р Кирил Белан. А повишеният кортизол, както вече стана ясно, води до увеличаване на мастните натрупвания;

• При липса на сън нивото на инсулина скача. И това също е фактор, който повишава склонността към напълняване;

• Недостатъчната продължителност на съня намалява нивото на лептин (хормон, заради който се чувстваме сити) и повишава нивото на грелин (хормон на глада).

И още нещо:. по време на дълбоката фаза на съня се наблюдава най-активното производство на растежен хормон. Благодарение на него натрупваме ценна мускулна маса и по-ефективно изгаряме мазнините. Между другото, известни са и антистареещите функции на хормона на растежа – той поддържа кожата млада и добрата памет.

ВСЕМОГЪЩАTA МИКРОБИОТА

Една от основните страсти на учените по света днес е задълбоченото изследване на микробиотата. Тоест милиардите бактерии, обитаващи човешкото тяло. Повечето от тях живеят в червата. Вече е доказано, че нашите „квартиранти“ – микробите, имат сериозно влияние върху развитието на много заболявания. А също върху настроението и емоциите на човек. И, разбира се – правят възможни колебанията на телесното тегло.

Както казва д-р Кирил Белан, наблюденията на големи групи хора разкриват закономерност: колкото по-малко е разнообразието на чревната микробиота, толкова повече мастни натрупвания има човек. И обратното: най-богатият „спектър“ от бактерии се наблюдава при най-стройните. Какво да правим с това знание? За щастие изследователите вече имат някои предложения за ежедневието.

1. Яжте повече храни, богати на фибри: плодове, зеленчуци, бобови растения. Доказано е, че тяхната консумация увеличава микробното разнообразие в червата и насърчава загуба на тегло;

2. Проучванията показват, че обиколката на талията и мастната маса се намаляват с употребата на пробиотици. От продуктите най-богати на тях са киселото мляко и киселото зеле;

3. Ограничаване на бързото хранене. Според научни данни такава храна води до обедняване на микрофлората. Полезните микроби умират, а лошите набират сила.

ПО-МАЛКО СЛЪНЦЕ – ПОВЕЧЕ МАЗНИНИ

Липсата на слънчева светлина вреди не само на настроението. Такава липса пречи и на отслабването, казва Кирил Белан. Защо?

Първо, при липса на слънце ни липсва витамин D. Неговият дефицит учените свързват с увеличаване на склонността към наднормено тегло (предполагат се няколко различни механизма).

Второ, при слънчево време се подобрява производството на хормона серотонин. Този хормон стабилизира настроението и намалява глада.

Затова чакаме пролетта с нетърпение. А докато дойде, в редките, но слънчеви дни, пробвайте да излизате по-често навън, съветват лекарите.

КЪМ ОСНОВНИЯ ВЪПРОС (как да отслабнете): избягвайте пластмасата

Учените са установили, че някои вещества могат да нарушат ендокринния баланс в организма. Те пречат на метаболизма и са в състояние да стимулират растежа на мастната тъкан, предупреди д-р Белан. Тези вредители се наричат ​​“ендокринни разрушители“ (EDC). Сред тях са: бисфенол, парабени и пестициди.

На практика, за да намалите контакта с EDC, опитайте се да избягвате пластмасови прибори и не поставяйте в микровълнова фурна храна в тях, съветва лекарят. Използвайте стъклени или керамични съдове.

ВДЪХНОВЕТЕ СЕ, ЗА ДА ОТСЛАБНЕТЕ!

Какви са ползите за здравето от свалянето на излишните килограми?

Да започнем с най-важното: премахването на наднорменото тегло удължава живота! А сега – подробностите.

Наднорменото тегло и неговата крайна форма – затлъстяването – са свързани с развитието на повече от две дузини заболявания. Заедно с излишните мазнини, много заплахи за здравето изчезват или поне намаляват. Това включва и намален риск от:

– онкологични заболявания;

– сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт и инсулт;

– диабет тип 2;

– заболявания на гръбначния стълб и ставите;

– нарушения на репродуктивната система (безплодие, импотентност).

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *