ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гризете ноктите и си дъвчете косата: Тези лоши навици са опасни!

От какво може да се разболеете, ако си гризете ноктите, чоплете си носа, дъвчете си косата или хапете краищата на моливи и химикалки?

гризете ноктите

И най-важното, как да се отървете от тези лоши навици? Най-доброто ръководство от lekuva.net.

Имате навика да си гризете ноктите? Може да си докарате стомашно-чревно заболяване или натряване.

Под ноктите се натрупват голям брой микроби и бактерии. Ако имате навик да си гризете ноктите това може да е причина вредни микроорганизми да навлязат в стомаха и върху лигавицата на устната кухина. В резултат на това се появяват болки в корема, диария, треска и инфекции на устната кухина.

Как да не си гризете ноктите?

Дръжте малки предмети в ръцете си – например монети, жонглирайте с тях. Може и да търкаляте гумени топки или да прехвърляте малки броеници.

Какви лекарства ще помогнат: успокоителни

Психолозите смятат, че навикът да се гризат ноктите в повечето случаи е причинен от стрес, психическо натоварване или преодоляване на трудна задача. Таблетки Persen, Седакур Форте, капки Мента, глог и валериана, хранителни добавки с Glycine ще ви помогнат да се справите с нервното напрежение. Тези лекарства ще облекчат напрежението в нервната система и ще активират мозъка.

Както вече стана ясно, и както потвърждава д-р Татяна Егорова – дерматолог, козметолог и трихолог, основният проблем, който може да се активира при такъв навик, е инфекцията с паразити и бактерии. В крайна сметка под ноктите се натрупва огромно количество мръсотия и различни патогени, включително паразити – салмонела, червеи и други, които лесно влизат в устата, а след това и в червата.

Д-р Татяна Егорова

Бактериите под ноктите могат да причинят стомашно-чревни инфекции, придружени от гадене, повръщане и други стомашно-чревни разстройства, както и редки изпражнения. Паразитите от своя страна се установяват в тялото и започват активно да се размножават там.

Ако човек се увлече и гризе или смуче ноктите си по такъв начин, че уврежда кутикулата и зоната на растеж на нокътя, тогава новорастящият нокът може да бъде грозен и крив. В случай на прогресиране на навика и увреждане на нокътя може да има и онихолиза, тоест ситуация, при която нокът изобщо няма да израсте, предупреждава лекарката.

Бъркате си в носа

Какви опасности крие? Увреждане на носната лигавица, абсцеси, язви, по-рядко – появата на инфекциозни заболявания.

Как да се отървете от грозния навик да си бъркате в носа?

В повечето случаи хората си бъркат в носа, за да премахнат засъхнал секрет. В този случай редовното изплакване на носа ще помогне да се отървете от лошия навик. Така ще изчистите и синусите от слуз.

Ако човек си бърка в носа поради стрес и съмнение в себе си (психологически причини) – трябва да се свържете с психолог. Често срещан съвет тук е да държите ръцете си заети, както при гризането на ноктите.

Какви лекарства ще помогнат: измиване на носа с Nasopure – комплект сашета за носни промивки, Mucoplant – морска вода спрей за нос, Marimer – спрей за нос с био масла евкалипт, лайка, мента и екстракт от прополис.

Навик да дъвчете края на молив или химикалка

До какво води: в допълнение към стомашните заболявания, този неприятен навик може да причини увреждане на емайла на зъбите (до кариес) и тяхното унищожаване.

Как да се отървете?

Заменете навика да дъвчете края на молив или химикалка с това да смучете твърди бонбони. Друг вариант, който психолозите често препоръчват, е да си купите скъпа химикалка, която просто ще ви е жал да дъвчете.

Какви лекарства ще помогнат: всякакви бонбони или медицински дъвки, които може да закупите от аптеката.

Имате навик да си лапате косата

Какво може да причини? Това е още един начин да си докарате сериозни проблеми със стомашно-чревния тракт.

През деня върху косата се натрупва прах, мръсотия и различни по вид бактерии. Ако я дъвчете, всичко това автоматично отива в устата ви.

Как да не го правите?

Най-лесният и ефективен начин е да подстрижете косата така, че да не може влиза в устата. Ако не сте склонни да смените прическата, връзвайте я на висока опашка, но прибирайте краищата като кок.

Какво ще помогне? Дъвчете дъвка или от време на време правете промивки с вода за уста.

Обичате да чоплите семки

Какво може да ви причини това? Люспите на семките могат да бъдат носители на вредни бактерии и микроорганизми.

Частично те се убиват при печене или сушене, но рискът от заразяване със стомашно-чревна инфекция остава. Чопленето на семки може да увреди емайла на зъбите и често причинява заболяване на венците – малки частици от обвивката могат да пробият венците и да останат вътре, провокирайки възпаление.

Как да се отървете: вместо семки, хапвайте крехки бейби моркови или ябълка. Здравословно е, ще ви донесе по-малко калории и не е толкова вредно за вашите зъби.

Източник: www.medargo.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *