Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Убива ли бирата? Колко опасна е пенливата напитка

Бирата трябва да се пие с мярка, също уискито и водката

Все по-често се случва алкохолната зависимост да се формира от бирата, а вредата от пиенето на пенливата напитка върху тялото е не по-малка, отколкото ако пиете водка или уиски.

Какви са опасностите от бирения алкохолизъм, кои са неговите симптоми и признаци обяснява д-р Анна Мазур, нарколог.

Анна Мазур, нарколог

Да уточним първо какво е бирен алкохолизъм и какви са неговите симптоми?

Нарколозите не разделят алкохолната зависимост според това какво се пие – бира, вино или водка. В ежедневието биреният алкохолизъм се счита за алкохолизъм, причинен главно от редовната употреба на бира. Дори и в умерени количества съществуват рискове от развитие на зависимост, особено ако има наследствена или генетична предразположеност.
Когато обичайното количество консумирана бира престане да предизвиква еуфория, човек увеличава дозата. Това може да се счита за първи признак, след който се формира алкохолизъм.

Например, бутилка бира веднъж седмично е била достатъчна, за да се отпусне човек, а след година редовна употреба на опияняващата напитка количеството ѝ се увеличава до 3-4 литра на вечер. На този етап любителите на бирата често преминават към напитки с по-високо съдържание на алкохол.

Каква вреда нанася бирата на тялото? Натоварва сърцето

Колкото по-голямо е количеството на изпития алкохол, толкова по-силен е неговият токсичен ефект върху организма. По-специално, при така наречения „бирен алкохолизъм“, всички органи на човешката система изпитват допълнително натоварване, тъй като през тях преминават значителни количества вредна течност. Това засяга работата на сърдечно-съдовата система, черния дроб и бъбреците.

Излишната течност, която навлиза в кръвоносната система, кара сърцето да работи по-усилено. При продължителни претоварвания от този вид размерът му се увеличава, сърдечният мускул става отпуснат и работата му се нарушава. Самата кръвоносна система също се претоварва – повишава се натискът върху стените на артериите, което предизвиква хипертония. Впоследствие излишната течност се отделя от бъбреците, а допълнителната работа води до нарушаване на тяхната дейност.
В допълнение, бирената пяна съдържа кобалт като стабилизатор, концентрацията на който често надвишава допустимата норма десет пъти.

Етиловият алкохол сам по себе си има разрушителен ефект върху клетките на целия организъм, а в комбинация със солите на тежките метали, съдържащи се в бирата, неговият токсичен ефект върху тялото само нараства. Впоследствие това може да причини инфаркт на миокарда, хипертония, цироза на черния дроб, алкохолна нефропатия и др.

Днес е възможно безопасно да се откажете от алкохола и да постигнете дългосрочна ремисия, дори за цял живот. Основно е желанието на човек да преодолее зависимостта.
Освен това, алкохолът има отрицателен ефект върху ендокринната система. Пиещите бира често изпитват хормонален дисбаланс. При мъжете хормоналният фон се променя към женски, а при жените – към мъжки. Така при мъжете мъжкият полов хормон тестостерон практически престава да се произвежда. Вместо това активно се увеличава производството на женски хормони, което води до външни промени във фигурата на мъжа: тазът се разширява, гърдите и коремът растат. И, разбира се, всичко това има пагубен ефект върху потентността на мъжа. При жените, напротив, гласът става груб, започват да растат мустаци и т.н. И в двата случая съществува повишен риск от развитие на рак.

Какви са симптомите и признаците на този вид алкохолна зависимост?

Повечето алкохолици не подозират, че са зависими или отричат да имат каквато и да е зависимост.
Може да се подозира алкохолна зависимост, ако са налице следните признаци:

• по-често желание за пиене;
• планиране на повод за пиене;
• радостно чувство на очакване преди всяко пиене;
• количеството консумиран алкохол се увеличава;
• при излизане от интоксикация се появява абстинентен синдром, (синдром на отнемане), който се характеризира с общо неразположение, главоболие, раздразнителност и нарушение на съня;
• желанието за пиене постепенно се увеличава;
• появяват се вегетативни нарушения (изпотяване, сърцебиене, болка в сърцето, тревожност, страх).

Ако човек е изпил прекомерно количество алкохол, тогава повторният прием на нещо с градус няма да облекчи състоянието. Напротив, ще влоши още съществуващите симптоми.

Така че, бирата след запой не може да работи на принципа „клин клин избива“

В случай препиване, приема на бира облекчава болезненото състояние за много кратко време, след което неприятните усещания се връщат умножени по две. На същия етап се губи количествен и ситуационен контрол. Просто казано, човек консумира постоянно големи дози алкохол, независимо от повода и ситуацията. В същото време влечението към алкохола става обсебващо и често неустоимо.
По-нататъшната употреба на напитки, съдържащи етилов алкохол, води до по-тежки последици от страна на вътрешните органи и нервната система. Появяват се алкохолна психоза и деградация на личността.

Алкохолната зависимост, включително зависимостта от бира, е хронично заболяване, което ще прогресира, ако човек не се откаже от алкохола. За да се преодолее зависимостта, не е достатъчно просто да спрете да пиете. При различни външни фактори (недоволство от живота, стрес, кризисни ситуации, компания за пиене) алкохоликът може отново да се върне към употребата. Така пристрастяването към алкохола ще започне да напредва от същата точка, от която е спряло. Колкото по-дълго протича болестта, толкова по-необратими ще бъдат нейните последици.

Може ли да се излекува биреният алкохолизъм?

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – помага при алкохолизъм и проблеми с черния дроб

 

Основният принцип на лечението на алкохолната зависимост, включително към бира, е цялостен и индивидуален подход към всеки пациент. Това означава, че в процеса на лечение участват различни специалисти: нарколог, невролог, терапевт, психолог, социален работник. Mетодите на лечение се избират, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на хода на заболяването на конкретен пациент. В началния етап се провеждат прегледи и медикаментозно лечение, за да се спре синдрома на отнемане, да се потисне желанието за алкохол, да се стабилизира и подобри физическото и психо-емоционалното състояние. След завършване на основния курс на лечение пациентите могат да преминат рехабилитация.

Всъщност днес е възможно безопасно да се откажете от алкохола и да постигнете дългосрочна ремисия, дори за цял живот, основното желание на човек да преодолее зависимостта.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *