ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Понички с патешки пера и още 12 любими храни, които не знаем от какво са направени

Съставът на някои храни може наистина да ви изненада. И изненадата в никакъв случай няма да е приятна

 

Много майки от ранна възраст втълпяват на децата си, че супата и салатата са най-вкусните и полезни храни. Други без страх купуват на отрочетата си желирани мечета, сухи пасти и близалки. Трети пълнят главите на хлапетата с истини и неистини за така наречените „вкусни опасности“. Например, за излишъка от захар или изобилието от канцерогени във всичко що е с лъскава и изкушаваща опаковка. И все пак, точно тези вредности остават любими на много деца, че и на още повече възрастни. Нека поговорим за тях по-подробно.

Чипс

 

Според легендата чипсът е изобретен от готвача Джордж Крум. Един от клиентите му се оплакал, че поръчаните от него пържени картофи са твърде дебели. Разгневеният готвач се върнал в кухнята и успял да ги нареже толкова тънко, че напълно изненадали недоволния клиент с формата и вкуса си. Така тънките картофени листчета бързо придобили популярност.

Сега чипсът се прави от настъргана картофена маса с добавка на сол и различни подправки. Всичко това се пържи в голямо количество растително масло.

По правило от един килограм картофи се получават само около двеста и петдесет грама готов продукт. Всички вредни добавки се съдържат в подправките, благодарение на които върху опаковките се появява надпис „с вкус на сметана“, „с вкус на лук“ или „сирене“.

Повечето деца, влизайки в магазините, молят родителите си за пакетче чипс. Майките и татковците, от друга страна, започват да убеждават децата, че има твърде вредни съставки в този продукт, но, както се оказа, това само отчасти вярно. Чипсът не е чак толкова опасен за детските стомаси, стига да не се консумира всеки ден.

Пилешки нъгетс

 

Пилешките хапки (или известни днес като нъгетс) са чудесен вариант за бърза вечеря според много домакини. Наистина, такава храна може да се намери във всеки магазин на доста разумна цена.

Основната съставка би трябвало да е пилешко филе. Много производители, обаче използват т. нар. индустриално месо, вместо качествено филе, което включва сухожилия, влакна и обработен хрущял. Цялата тази маса се потапя в специален разтвор и след това се пресова.

Готовите хапки се овалват в галета, която често съдържа различни подобрители на вкуса, плюс нещо което ги прави по-трайни. Похапването на пилешки нъгетс е безопасно за здравето като цяло, но няма да донесе никакви ползи.

Пуканки

 

Пуканките са пълнозърнест царевичен продукт, който действително има благотворен ефект върху организма. Те са идеална добавка към всеки хубав филм, ако обичате да ходите на кино. Но в тях има и вредни неща. Това са вкусовете: карамел, сирене, масло и солен. Именно тези добавки ги правят мазни и калорични, което се отразява неблагоприятно на здравето.

Понички (донъти)

 

Това прекрасно и вкусно лакомство съдържа аминокиселината Л-цистеин, известна като E920. За мнозина информацията ще е шокираща, но тази аминокиселина се добива от патешки пера или човешка коса. След химическа обработка добавката се поставя в поничките.

Какво дава тя? Цистеинът позволява на тестото да стане меко и еластично. Сега, когато вече знаете това, едва ли ще искате да похапвате донъти с предишното настървение.

Желирани мечета (бонбони)

 

Според няколко теории любимите на мнозина кисели бонбони се правят от свинско месо и карантии, но това не е съвсем така. Повечето желирани „мечета“ и „червеи“ се правят от картофено пюре, към което са добавени различни продукти от животновъдната индустрия. С други думи, желатин.

Желираните бонбони с различни форми се правят също така от кости и кожа на животни. Популярен и по-безопасен заместител на желатина е растителният агент агар-агар – полизахарид, извлечен от червени и кафяви водорасли. Бонбоните, които го съдържат обаче, са многократно по-скъпи.

Дъвка

 

Основата на дъвката се състои от парафин, към който са добавени различни видове смоли, както и различни подсладители, стабилизатори и аромати. С две думи – стабилна химия.

Нутела (Nutella) или какаова паста

 

Противно на онова, което пише на етикета, Nutella не е направена от лешници и шоколад. Всъщност се състои от шоколад на прах и специална суроватка. За подобряване на вкуса се използват специални сгъстители и доволно количество Е-добавки.

Бекон

 

Все още се водят ожесточени дебати относно ползите и вредите от този продукт. Производителите често се опитват да спестят пари и избират твърде тлъсто месо. Вкусът му се балансира чрез добавяне на сол и подправки, понякога не от най-високо качество. Отделно от това други индустриалци ползват боя, за да оцветят месото, както и изкуствени миризми, за да добие произведения бекон онзи така характерен и изкушаващ аромат.

Нискомаслено кисело мляко

 

Смятате ли, че храните без мазнини са здравословни? Всъщност това не винаги е така, защото в продукта се въвеждат различни консерванти, за да се поддържа дълъг срок на годност.

Сухари от магазина

 

Сухарите не са стар хляб. Производството сухари, както и на крекери, които са любима добавка към бирата (ако няма пържени картофки или чипс) е истинска усърдна работа. Хлябът се нарязва на ситно във фабриката и се изпраща да изсъхне, след което мели, оформя се и се овкусява с различни „подправки“, в които се крие цялата вреда.

Колбаси

 

Отдавна се говори, че колбасите се правят едва ли не от всякакви животински отпадъци, включително и копита. Всъщност, това не е точно така. В повечето случаи всички карантии са посочени на опаковката, въпреки че това не е честа практика. Колбасите са направени от остатъци от мляно месо и месни изрезки. Съставът на обвивката на продукта включва черва на животни или колаген от кожи. Останалото е химия.

Кока-Кола

 

В света съществува мнение, че тази напитка се приготвя от стрити червеи и се залива с газирана вода. Разбира се, това е мит! Всъщност, тази кока-колата се състои от захар, фосфорна киселина, кофеин, карамел, въглероден диоксид и специална добавка, която производителите не разкриват.

Източник: adme.media

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *