ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как максимално да намалим канцерогените при печене на скара?

При печене на скара се образуват много канцерогенни вещества, но добрата новина е, че има методи, с които да ги ограничим.

канцерогени при печене на скара
Беконът и мазните меса отделят най-много канцерогени при печене на скара

Всички меса съдържат аминокиселини, като креатин и захари. Ако ги печете на много високи температури обаче, тези вещества естествено произвеждат молекули, наречени хетероциклични амини (HCA), токсични съединения, намиращи се също в цигарения дим. От 15 години насам е добре известно, че тези вещества причиняват рак

Не можем да променим факта, че месото в месото се съдържат аминокиселини и захари. Каквото, такова. Също така не можем да променим факта, че месото може да образува химикали, които са наистина вредни за нас. Това, което можем да контролираме, е общото количество HCA, което приемаме. Най-лесният начин да направите това е да обърнете внимание на готвенето и мариноването на месото.

„По-препеченото месо съдържа 3,5 пъти повече хетероциклични амини от средно изпеченото.”, казва д-р Уил Клоуър, основател и изпълнителен директор на “Mediterranean Wellness”. Той е работил с компании по целия свят за подобряване на здравето на служителите им.

Когато сравнявате различни видове меса, за съжаление, най-високата концентрация на канцерогенни съединения се отделя от бекона. На второ място се нарежда пърженото свинско, следвано от говеждото, след което е пилешко.

 

А какво за зеленчуците на скара?

 

Това е страхотна новина за хората, които обичат зеленчуци на скара. В растенията не се съдържа комбинацията от креатин и захар, намираща се в месата, нито от тях капят мазнини, които се превръщат в канцерогени от печенето.

“Може да звучи нестандартно, но и плодовете могат да бъдат изключително вкусни, когато са запечени. Ананасът на скара е страхотен с малко сусамово масло върху него. Кайсиите и прасковите също са много вкусни, когато са препечени.”, допълва докторът.

канцерогени при печене на скара
д-р Уил Клоуър, основател и изпълнителен директор на “Mediterranean Wellness”

 

Как да намалим канцерогените в печеното месо?

 

Разбира се, искате да сте здрави, но беконът е прекалено вкусен, за да му устоите. Добрата новина е, че намаляването на канцерогените не означава, че трябва да се откажете от месото на скара. По-долу ще ви дадем няколко прости съвета и вкусни предложения за марината, които да ви помогнат да сведете до минимум консумирането на причиняващи рак съединения.

Ето как да намалите канцерогените при печене на скара:

  • Мариноване:

Центърът за изследване на рака на Хавай установи, че марината терияки намалява HCA с 67 процента. Сосът от куркума и чесън намалява канцерогените с 50 процента. Ключът за овкусняването е да използвате марината или сос, които не съдържа захар.

Обикновеният сос за барбекю съдържа толкова захари, че всъщност може да утрои броя на хетероциклични амини в месото.

Учените са провели експерименти, за да разберат как билките и подправките могат да доведат до намаляване на канцерогените в месото. Резултатите показват, че босилек, мента, розмарин, градински чай, чубрица, риган и мащерка намаляват количестовата НСА при печене на месо на скара. Повечето от тези подправки и билки са богати на три съединения – карнозна киселина, карнозол и розмаринова киселина – всички от които са мощни антиоксиданти. Така че не забравяйте да включите тези вкусни подправки във вашата марината.

  • Печене:

За да избегнете образуването на канцерогенни вещества, започнете печенето със средно висока температура и често обръщайте месото. По този начин ще избегнете овъгляването и ще предотвратите образуването на кенцерогени.

  • След печене:

След като приготвите храната, е много важно да отрежете или изстържете овъглените части от месото. Освен че овъгленото месо не е вкусно, в него се съдържат огромната част от вредните вещества. Ако направите това просто нещо, ще премахнете по-голямата част от НСА, които се образуват при печене.

 

Не е трудно да се предпазите от канцерогените при печене на скара:

 

Дори краткотрайното мариноване на месото е ефективно за намаляване на канцерогените. В някои случаи с до 99%.

Препоръчително е на всеки половин килограм месо да използвате по половин чаша марината. Количеството и времето на мариноване зависи от вас, но за да получите пълния предпазен ефект, са нужни не повече от няколко минути.

„Печете месото си бавно, обръщайте го редовно и махайте изгорялото. Така ще може да се наслаждавате на превъзходния вкус на печеното на скара месо, без да компрометирате здравето си.”, категоричен е д-р Клоуър.

Източници: https://draxe.com; https://pixabay.com; https://www.espeakers.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *