Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пасивно пушене – колко е вредно да живеете с човек, който пуши вкъщи?

Какво е пасивно пушене, как вреди на здравето и защо е важно да не се пуши у дома?

пасивно пушене

Имайки предвид ясните рискове от тютюнопушенето, които са известни на всеки, изборът да не го правите е просто разумен. Но дори и никога да не сте пушили, пак може да сте изложени на рисковете, ако живеете с пушач, който пуши вкъщи.

Вдишването на вторичен дим, който е комбинация от дим, който пушачът издиша и дим от запалената цигара, пура, лула или наргиле, може сериозно да навреди на здравето.

„Много пушачи имат погрешното схващане, че пушенето е личен избор, който вреди само на тях самите”, казва д-р Чинг-Фей Чанг, пулмолог и доцент в “Keck School of Medicine of USC”. „Но дори и да сте невинен наблюдател, пасивното пушене може да доведе до рак на белите дробове, сърдечни заболявания и повишава риска от инсулт с 20-30%”, категорична е докторката.

 

 

Какво прави вторичния дим толкова опасен?

 

Димът от цигари съдържа повече от 7000 химикала, от които 70 са доказано канцерогенни. „Някои от тези токсини са 10 пъти по-концентрирани във вторичния дум”, допълва д-р Чанг.

При пасивно пушене хората неволно вдишват дим, който ускорява сърдечния ритъм, ограничава кислорода към сърцето и свива кръвоносните съдове, увеличавайки риска от инфаркт.

Частиците от цигарения дим могат да се задържат върху повърхности. Така че те остават върху мебелите, стените, дрехите и т.н. часове след като димът изчезне. При контакт с тези повърхности химикалите пак попадат върху или в тялото.

д-р Чинг-Фей Чанг за пасивното пушене
д-р Чинг-Фей Чанг, пулмолог и доцент в “Keck School of Medicine of USC”

 

Как т.нар. „пасивно пушене” вреди на здравето?

 

Рискът и тежестта на вредата зависи от продължителността на излагане и количеството дим, което е поето. В дългосрочен план хората, изложени на вторичен дим, имат увеличен риск от:

  • Заболявания на дихателната система, чести респираторни инфекции, бронхит, пневмония и астма.
  • Сърдечни заболявания, повишено кръвно, увеличен риск от инсулт и инфаркт.
  • Рак на носните синуси
  • Рак на белите дробове
  • Белодробен емфизем

Бременните жени, които са изложени на пасивно пушене, са застрашени от по-висок риск от спонтанен аборт, преждевременно раждане и раждане на бебе с по-ниско тегло.

Децата също са силно засегнати от вторичния дим, тъй като белите им дробове все още се развиват. Те може да се разболяват по-често от бронхит и пневмония или да страдат от хронична кашлица, хрипове и проблеми с дишането.

Пасивното пушене е опасност за децата, дори когато се пуши навън. Бебетата са особено изложени на риск, защото прекарват много време на закрито. Те са в контакт с химикалите, които пушачът внася с дрехите си и разнася из помещението. Малките деца докосват множество повърхности, след което поставят ръцете си в устата и поглъщат вредните химични съединения.

 

Как да се предпазите от пасивно пушене?

 

Доста е просто. Избягвайте да сте около хора, които пушат и се опитайите да убедите тези около вас, които го правят, да спрат. Всеки, който пуши, трябва задължително да го правън навън и то възможно най-далеч от други хора.

Вашият дом е най-важното място. Там тютюнопушенето трябва да е изрично забранено, особено ако имате деца. Избягването на цигарен дим намалява рисковете от респираторни инфекции, тежка астма, рак и много други сериозни заболявания.

Може да е трудно напълно да избгнете излагането на вредни химикали, тъй като те се задържат в помещения, където не се е пушило скоро, но поне внимавайте да не вдишвате дим.

За пушачите д-р Чанг казва следното: „Ако не ви е страх за собственото ви здраве, се замислете, че може да причините рак на вашите близки. Това може да бъде най-добрия стимул да откажете цигарите”.

Източници: https://www.healthlinkbc.ca; https://www.webmd.com; https://pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *