БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Рак на белите дробове: 6 факта, които всеки трябва да знае

Рак на белите дробове е най-често срещаният рак в света

рак на белите дробове
Някъде по света, на всеки 10 минути, един човек умира от рак на белия дроб.

Какво трябва да знае всеки за това заболяване? Кой е изложен на риск? Как да защитите себе си и близките си? Какви съвременни лечения има?

Юлия Вахабова

Това обяснява водещия онколог на катедрата по онкология и хематология на Европейския медицински център, к.м.н. Юлия Вахабова и клиничния психолог и онкопсихолог Анна Кан.

Факт 1: Пушенето не е единствената причина за рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е промяна в белодробната тъкан, последвано от нейното увреждане. Този вид рак погрешно се смята за заболяване, което може да порази само мъжете пушачи. Наистина, представителите на силния пол се разболяват от него два пъти по-често. Но! Според настоящите данни ракът на белия дроб се среща все по-често и при млади жени, които са непушачи. В такива случаи причината за заболяването по правило се крие в пренареждането на гените.

Около 85 – 90% от случаите на рак на белия дроб са по някакъв начин свързани с тютюнопушенето, включително пасивното пушене. Но има и други причини:

– излагане на вредни вещества, особено радон, азбест, арсен;
– излагане на радиация (предишно проведена лъчева терапия);
– хронична обструктивна белодробна болест;
– постоянно вдишване на прах във високи концентрации;
– наследственост на рак на белия дроб.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:рисковите фактори включват не само тютюнопушене, но и хронични белодробни заболявания, живот на места със замърсен въздух, вредни професионални фактори и генетична предразположеност.

Факт 2: Струва си да познавате симптомите на рак на белите дробове

„Симптомите на рак на белия дроб са многостранни, казва Юлия Вахабова . – Обикновено човек започва да се чувства слаб, има епизоди на хемоптиза (това е при около 10-15%), задух. При 20 – 25% от пациентите заболяването започва с кашлица от различен характер. Но трябва да се има предвид, че кашлицата за повечето пациенти с риск от рак на белия дроб е често срещан симптом. Промяната в естеството на кашлицата, нейната интензивност може да накара пациента да се обърне към лекар.“

Анна Кан

Ако имате някакви такива симптоми: продължителна треска, кашлица, която не преминава на фона на сравнително добро здраве, усещате слабост, не се чувствате така, както сте се чувствали преди, консултирайте се с лекар.

Факт 3: Други медицински състояния могат да имат подобни симптоми

По отношение на здравето винаги е важно правилното насочване. Пациент с оплаквания – кашлица, треска, неразположение и дори епизоди на хемоптиза – трябва първо да отиде на лекар, тъй като тези симптоми не характеризират непременно рак на белия дроб. Има много възпалителни заболявания: хроничен обструктивен бронхит, саркоидоза. И ако терапевтите и пулмолозите имат въпросителни относно диагнозата, те насочват пациента към онколозите.

„Понякога, за съжаление, се случва да мине много време от появата на симптомите до поставянето на диагноза“, казва Юлия Вахабова – Преди да стигне до онколог, който може да извърши диференциална диагностика с помощта на инструментални методи на изследване, при пациентът трябва да се изключи наличието на туберкулоза и други белодробни заболявания.

Разбира се, при съмнение за някаква онкологична диагноза пациентът трябва да отиде в специализирана болница, където да се прегледа от онколог и да се направят допълнителни изследвания. В случай на рак на белия дроб, това е скан на гръдния кош и корема с контраст, ЯМР на мозъка и други тестове за проследяване разпространението на заболяването.

След като получат данни от тези изследвания, лекарите вземат решение за окончателната диагноза и тактиката на лечение в зависимост от вида на рака и характеристиките на неговото протичане.

Факт 4: Ракът на белия дроб се диагностицира в напреднал стадий в 70% от случаите

„Началните етапи на заболяването могат да бъдат асимптоматични, което прави рака на белите дробове особено опасен, казва онкологът Юлия Вахабова . – В първия и втория стадий туморът рядко се усеща. Това до голяма степен се дължи на факта, че в белите дробове няма рецептори за болка. С течение на времето туморът нараства до няколко сантиметра. На този етап, като правило, туморните клетки вече са проникнали в други органи и тъкани и са образували метастази.

В резултат на това ракът на белия дроб се диагностицира в напреднал стадий в 70% от случаите. При два вида рак на белия дроб – недребноклетъчен и дребноклетъчен – към момента на поставяне на диагнозата метастази се откриват при 55% и 72% от пациентите.

Факт 5: Възможно е заболяването да се открие на ранен етап

Навременното диагностициране на рак на белите дробове ще помогне да се започне лечение навреме и да се поддържа качеството на живот.

За тези, които пушат, експертите препоръчват да се подлагат на редовни прегледи особено ако са пушили в продължение на 30 години по една кутия цигари на ден.

Ако човек е пропушил на 20 години и пуши около кутия на ден, той трябва да направи първия скрининг за рак на белия дроб на 50, ако пуши по 2 кутии, тогава си струва да си уговори среща с лекар до навършване на 35-годишна възраст.

Факт 6: За да запазите здравето си, трябва да се преглеждате редовно

„Не всички професии и специалности имат задължителен медицински преглед, и не всеки частен работодател е склонен да поеме подобна инвестиция“, казва Юлия Вахабова . „Затова е важно лекарите да подтикнат хората да обърнат внимание на себе си, да бъдат активни по отношение на здравето си. И най-вече по отношение на превенцията.“

Ежегодната компютърна томография с ниски дози (LDCT) от пациенти в риск дава възможност да се открие заболяването в ранен стадий, когато човек все още не усеща значителни симптоми или изобщо не усеща нищо. Този метод на изследване превъзхожда конвенционалната рентгенова снимка на гръдния кош по своите възможности.

Така се случи, че в днешните реалности, в ерата на COVID-19, проверката на състоянието на белите дробове на населението зачести. „Има мит, че ковид провокира рак“, казва Юлия Вахабова . „Всъщност не е така: просто хората се преглеждат по-често и процентът на откриване на рак се е увеличил.“

„Напълно нормално е да се тревожите дали имате рак“, казва Анна Кан . – На Запад например има програми за любов към себе си, които включват и прегледи за рак. Човек прави определен набор от изследвания, посещава специалисти, включително и онколог. Такива проверки премахват опасенията за здравето и, което също е важно, в някои случаи могат да разкрият заболяването на ранен етап.“

Източник: kp.ru

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха при рак на белите дробове
B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Рак на белите дробове: 6 факта, които всеки трябва да знае

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *