Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво показва изследването за гликиран хемоглобин?

Изследването за гликиран хемоглобин се счита за надежден анализ, който позволява точно да се диагностицира захарен диабет, много преди появата на симптомите

гликиран хемоглобин

Какво е гликиран хемоглобин и кога да се провери нивото му, обяснява д-р Елена Киселева, ендокринолог.

Гликираният хемоглобин (HbA1c) първоначално е идентифициран като „необичаен“ хемоглобин при пациенти с диабет преди повече от 40 години. След това откритие бяха проведени многобройни малки проучвания, които го свързваха с измерванията на глюкозата, което доведе до идеята, че HbA1c може да се използва като обективна мярка за гликемичен контрол.

Д-р Елена Киселева

Какво е гликиран хемоглобин?

Иначе казано, гликираният хемоглобин (HbA1c) е хемоглобин (протеин в червените кръвни клетки), който е „захаросан“ (т.е. комбиниран с глюкоза). Процесът на свързване възниква спонтанно, когато глюкозата и хемоглобинът влязат в контакт. Нивото на гликирания хемоглобин е сравнимо с нивото на кръвната глюкоза. Тоест, колкото по-високо е нивото на кръвната захар, толкова по-висок е гликираният хемоглобин.

Гликираният хемоглобин е интегрален показател, който се тества на три до четири месеца, ако е налице диабет. Той не зависи от храната, физическата активност, дневните колебания в кръвната захар и др. Връзката на глюкозата с хемоглобина е необратима, така че пациентите с диабет трябва да я проверяват на всеки три до шест месеца (90-120 дни е продължителността на живота на червените кръвни клетки, а оттам и на хемоглобина).

Нивото на гликирания хемоглобин често се определя като процент от нормалния хемоглобин. Индикаторът може да бъде изкривен при намаляване нивото на хемоглобина (анемия) и при промяна в свойствата на хемоглобина (например при сърповидно-клетъчна анемия).

Какво е нормалното ниво на гликирания хемоглобин?

За хора без диабет нормалният диапазон за нивото на хемоглобин A1c е между 4% и 5,6%. Нивата на хемоглобин A1c между 5,7% и 6,4% означават, че имате преддиабет и по-голям шанс да получите диабет. Нива от 6,5% или по-високи означават, че е налице диабет.

При вече поставена диагноза захарен диабет ендокринологът определя целевото ниво на гликирания хемоглобин, според възрастта и съпътстващите заболявания.

Поставяне на цели за нива на гликиран хемоглобин

Целевото ниво на HbA1c за хора с диабет обикновено е по-малко от 7%. Колкото по-висок е хемоглобин A1c, толкова по-висок е рискът от усложнения, свързани с диабета. Някой, който е имал нелекуван диабет дълго време, може да e с ниво над 8%.

Ако имате диабет и нивото на гликирания хемоглобин е над целта, лекарят може да промени плана за лечение, за да се постигнат оптимални стойности.

Комбинацията от диета, упражнения и лекарства може да намали нивата на HbA1c.

Хората с диабет трябва да си правят такова изследване на всеки 3 месеца, за да се уверят, че кръвната им захар е в целевия диапазон. Ако диабетът е под добър контрол, може да се изчака по-дълго време между кръвните изследвания. Но експертите препоръчват всеки да се подлага на такова изследване поне два пъти годишно.

Пациентите със заболявания, засягащи хемоглобина, като анемия , могат да получат подвеждащи резултати. Друго, което може да повлияе на резултатите от хемоглобина A1c, включват добавки като витамини C и E и високи нива на холестерол. Налично бъбречно или чернодробно заболяване също могат да повлияят на теста.

ВАЖНО! По-високи нива на гликиран хемоглобин се откриват при хора с трайно повишени нива на кръвната захар. Колкото по-високо е нивото на гликирания хемоглобин при пациента, толкова по-високо е средното ниво на глюкозата през последните три месеца.

Кога трябва да проверите нивото на гликирания хемоглобин?

Това изследване се прави при съмнение за диабет. Изследва се и ако диабетът вече е диагностициран, за да се определи дали заболяването е добре контролирано.

В съответствие с препоръките на Световната здравна организация (СЗО) този тест е признат за оптимален за контрол на диабета.

Повишаване нивото на HbA1c показва наличие или лош компенсация на захарен диабет (при вече установена диагноза). В същото време, дори и при една кръвна проба, гликираният хемоглобин дава много по-подробна информация на лекаря, отколкото стойността на кръвната захар на гладно. Въпреки това, и двата анализа са необходими, за да се вземе решение за назначаването на противодиабетна терапия.

Как да се подготвите за изследването?

Не е необходима специална подготовка. Точността на анализа не се влияе от употребата на храна, алкохолни напитки, вирусни заболявания и настинки. Препоръчително е да не извършвате физическо натоварване, преди да се подложите на изследване.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *