Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да не бъдете манипулирани: 6 препоръки от психолози

Съгласието на повечето хора да бъдат експлоатирани и манипулирани е една от големите мистерии на живота

Човекът, като част от обществото, в което живее, постоянно се сблъсква с натиск и влияние от околните, от членовете на семейството или колегите. Някои са в състояние да устоят на атаката, други мълчаливо следват инструкциите и губят време, за да решават чужди проблеми. За да не бъдете манипулирани, прочетете основните съвети на психолозите, тествани в многобройни ситуации и обучения.

Психолозите казват, че спазването на тези препоръки ще ви научи как да устоявате на двуличните намерения на околните и как да не бъдете манипулирани. Те отчитат влиянието на невролингвистичните нагласи, които се използват за въздействие върху човешката психика, потискат волята и желанието за противопоставяне.

Как да не бъдете манипулирани

В основата на манипулацията стои вълшебната дума „трябва“. С течение на годините много хора са развили навика правилно да реагират на това чрез подчинение. Използва се активно при отглеждане и възпитание на деца, както и при организиране на работа в екип. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да отстоявате себе си и да не бъдете манипулирани:

Опасната дума „трябва“

Започнете борбата срещу манипулацията на другите, като анализирате ситуацията, когато наистина „имате нужда“ да отговорите или да помогнете. Често думата „трябва“ се свързва със задължения и въздейства върху чувството за дълг. Затова всеки път, когато усетите някакво такова влияние, спрете и се запитайте: „Кой наистина има нужда от моята помощ/услуга? Какво ще получа в замяна? Какъв ще е резултатът?

В повечето случаи ще се окаже, че просто сте манипулирани в полза на интересите на близки или колеги. Провокирайки вашето чувството за дълг другите налагат стереотипи, които се използват, за да се потиска волята. Отказвайте безусловно да изпълнявате задачи, които не са свързани с вашите нужди и планове.

Силата на обещанията ни прави слаби

Понякога необмислено даваме обещания , които очевидно не можем да изпълним. Така без да искаме даваме повод за манипулация. Научете се да не казвате „обещавам“ под натиск от другите, от страх да не оправдаете очакванията на семейството или приятелите. Заложете на по-опростеното „ще видим“, „нека да помисля“ или „може би“.

Инициативата е наказуема

Научете се да не предлагате помощ, освен ако не бъдете помолени директно. Някои манипулатори усърдно провокират ситуации, оказват натиск върху слабостта на характера, осъзнавайки, че вие ​​сами ще предложите пари назаем или да гледате децата, възрастните роднини и така нататък. Бъдете егоисти: първо се уверете, че помощта наистина е необходима и няма друг вариант за развитие на събитията.

Поискайте помощ в замяна

Всеки, който помоли за услуга, е наясно че ще трябва да я върне в замяна. Повечето манипулатори дават обещания за помощ, знаейки, че няма да им се наложи да ги спазят: вие просто няма да я поискате поради вродена доброта или просто защото се смущавате. За да се отървете от такива хора, започнете да им напомняте за услугата, която ви дължат, всеки път когато се свържат с вас.

Живейте в настоящето

Един вид манипулация е фразата „ти не беше такъв човек“. Психолозите напомнят, че за да сте щастливи и за да излъчвате самодоволство трябва да се наслаждавате на днешния ден, а не да чакате обещанията на манипулаторите да бъдат изпълнени… някога. Променете се и работете върху себе си, не реагирайте на сравнения с миналото. Ако ви баламосват или ви обещават разни неща, които ще се случат в безкрайното бъдеще, прекъснете самодоволния монолог на манипулатора с въпроса: „А какво ще направиш сега?“

Магически фрази

Не се страхувайте да се противопоставяте на манипулаторите, да отвръщате на удара с удар. Не е необходимо да участвате в ръкопашен бой: достатъчно е да се научите да отказвате, заглушавайки в себе си чувството за фалшив срам и вроденото „трябва“. Запомнете и редовно прилагайте на практика фразите: „Не ме безпокой“, „Не съм съгласен, не искам, няма“. Много по-лесно е, отколкото си мислите.

Не се укорявайте за всяка допусната грешка

В живота на всеки човек има периоди на неуспехи и падения. Приемете трудностите като причина за саморазвитие, а кавгите с манипулаторите – като възможност за личностно израстване, развивайки качества на лидер. Ако ви напомнят за минали грешки, усмихнете се и реагирайте спокойно: това ще покаже ясно, че сте надраснали думата „трябва“ и вероятността да ви контролират е нулева.

За да се отървете от манипулаторите, спрете да търсите одобрение от другите. Работете върху самочувствието си, обичайте и уважавайте себе си. Не се задоволявайте с неща, които противоречат на вашите принципи и бъдещи планове. Не позволявайте дори на най-близките роднини да нарушават собствените ви граници. Можете да намерите вътрешна хармония, да подобрите личния си живот и да радвате на едно заслужено спокойствие. Отстоявате себе си и вашите интереси и мислете преди всичко за собственото си благополучие. Малка доза здравословен егоизъм никога не е излишна.

Източник: www.psychologytoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *