Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Компот: ползи и вреди за тялото

Научете как да направите вкусен и ароматен компот, какви видове съществуват и какви са ползите и вредите за тялото


Някога компот се правеше цяло лято. Беше наситен и плътен, съдържаше малки резенчета плодове и някои подправки, като индрише например. Сервираше се на празничната трапеза като гурме лакомство и можеше да се открие както в селските, така и в избите на хората, живеещи в града. Днес компот не се прави толкова често колкото преди, което е жалко, тъй като домашно приготвената напитка има много ползи за здравето, които не са за пренебрегване. И съвсем не е задължително да разполагате с казан, в който да нареждате буркани и да палите огън пред входа. Вкусната и полезна напитка може да се приготви и в по-голяма тенджера на котлона в кухнята. И, както казват специалистите, за предпочитане е да се пие компот, вместо газирани напитки, в чиито състав влизат и някои не особено полезни съставки.

Казват, че от компота особена полза няма. Вярно ли е това? От статията ще разберете какви са ползите и вредите от компота.

Д-р Татяна Нечитайло

Историята на компота

Компот се приготвя повече от 200 години, във формата, в която сме свикнали да го виждаме днес. Някога са добавяли и зърнени култури, за да стане по-гъст и плътен сиропа. В скандинавските страни и до днес смесват сушени и свежи плодове, за да направят напитка, подобна на компота.

Думата компот е от френски произход и означава „плодово пюре“. Във Франция напитката се приготвя по различен начин: пюре от плодове се залива с горещ сироп и се охлажда. И до днес французите продължават да го приготвят и сервират по този начин.

Видове компот

Компотът е популярна напитка в България. Не всеки го приготвя, но едва ли има някой, който да не знае какво е.

Компот от сушени плодове – ошав

Смята се за един от най-полезните, тъй като плодовете обикновено се сушат в пика на своята зрелост и следователно съдържат висока концентрация на витамини и минерали. Такъв компот е особено полезен в студения сезон, когато диетата обикновено е по-бедна от гледна точка на хранителни вещества, ценни за здравето.

Компот от пресни горски плодове

Най-често се приготвя на базата на череши, малини, къпини, черно и червено френско грозде, червени боровинки, цариградско грозде, ягоди и други. Такъв компот се оказва цветен и с богат аромат, както и изключително полезен за здравето.

Компот от замразени горски плодове

За да приготвите вкусни и ароматни компоти извън сезона, плодовете се замразяват. Така те запазват повечето от хранителните си вещества.

Компот от ябълки

Ябълковият компот помага за подобряване на храносмилателните процеси и подпомагат метаболизма. Този продукт е източник на калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и витамини А и С, както и на пектин и фибри. Една-две ябълки, нарязани на парчета, залети с вода и сварени без захар – това е идеално средство за хора, които са прекалили с алкохола.

Компот от пресни плодове

Компот се приготвя не само от ябълки. Вкусна и ароматна напитка се получава от круши, праскови, дюли, сливи и други плодове. Колкото повече съставки са включени в компота, толкова по-вкусен и богат на фитонутриенти е той.

Компот от сладко

Всяко сладко може лесно да се превърне в сладък и ароматен компот – просто добавете малко вода и може да се насладите на вкусна и здравословна напитка. Но по отношение на хранителната стойност такъв компот не е чак толкова полезен, за разлика от приготвения от пресни или замразени плодове, тъй като сладкото претърпява продължителна топлинна обработка, по време на която се губят витамини и минерали. И не на последно място – сладкото съдържа повече захар.

Компот от шипки и дренки

Това е един от най-полезните видове компот. Идеален е за деца. Тази напитка е хипоалергенна, вкусна и евтина за приготвяне. Шипката е склад на витамин С, калций, калий и магнезий, богата е на антиоксиданти.

Компот от червени боровинки

Червените боровинки могат да придадат леко горчив и тръпчив вкус на компота. Ако искате по-сладка напитка, може да се комбинира с други горски плодове. Червените боровинки са известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, полезни при намаляване на имунитета и по време на възстановителния период след продължителни заболявания.

Състав и калориино съдържание

Съставът и концентрацията на биологично активните вещества в компота зависи от съставките, които са включени в него. Средно калоричното съдържание е около 104 kcal на 100 ml напитка (при положение, че не се добавя захар).

Ползи от компота

Най-голяма полза за човешкото здраве ще донесе компот от пресни плодове без добавена захар. За да не губят плодовете свойствата си, е необходимо компота да не се кипва за повече от 10-20 минути.

Макар и някои от витамините и хранителните вещества да се губят при нагряване, всички те остават във водата и следователно компотът не може да се нарече безполезна напитка.

Компотът от сини сливи и сушени кайсии има слабително действие, подобрява работата на храносмилателната система. Напитка от круши и ябълки е добра за имунитета, но трябва да се приготвя от необелени плодове, тъй като кората на ябълките и крушите е с високо съдържание на полифеноли.

С добавка на цитрусови плодове е полезен за повишаване на настроението и предотвратяване на вирусни инфекции. Компотът от шипка и глог е идеален за поддържане на тялото през студения сезон, при преумора и загуба на сила.

Напитката от череши може да помогне за подобряване на съня и облекчаване на стреса, докато ягодите, малините, къпините и касиса подобряват метаболизма и цялостното здраве.

– Поради факта, че компотът обикновено съдържа много видове плодове (заедно или поотделно), той има висока хранителна стойност. Може да съдържа магнезий, калций, манган, мед, натрий, флуор, цинк и селен. Съдържа много витамини А и витамини от група В, има пиридоксин, тиамин, фолиева киселина, цианокобаламин, С, Е, Н, РР, К и др. Поради това умерената консумация на компот е възможно да доведе до стабилизиране на функционалните разстройства на храносмилателната система. Ще помогне и за преодоляване и на запека.

Положителен ефект от компота се забелязва и от страна на сърдечно-съдовата система: поради антисклеротичния ефект се намалява рискът от тромбоемболия и се укрепват стените на кръвоносните съдове, казва гастроентероложката Татяна Нечитайло . – Също така, използването на компот има седативен ефект върху нервната система. Благодарение на съдържанието на витамини от група В, сънят се подобрява, емоционалният фон се стабилизира и проводимостта на нервните импулси става доста по-добра.

Ползи от компота за мъжете

Компотът е приятна освежаваща напитка, отлична алтернатива на купените от магазина сокове и газирани напитки, които са богати на захар и следователно увеличават риска от хипертония, сърдечно-съдови заболявания и други патологии.

Мъжете, които се стремят да отслабнат, трябва да заменят кока-колата с компот и тогава процесът на отслабване ще върви по-бързо. Също така е полезно да се пие компот по време на спортни натоварвания – той утолява жаждата и зарежда с енергия.

Ползи за жените

Компот от сушени плодове, или така наречения ошав: стафиди, сини сливи, сушени кайсии – може да се препоръча на жени, страдащи от анемия, тъй като съдържа много желязо, калий, магнезий и калций. Такава напитка е полезна и при нарушения на храносмилателните органи, сърдечния мускул, както и при стрес, нервни разстройства и безсъние.

Ползи от компота за децата

Лек компот от стафиди може да се дава на бебета с колики и газове в червата. Това ще помогне за премахване на болезнените симптоми и за подобряване работата на храносмилателната система.

Компотът от касис и червена боровинка има антипиретичен ефект. Може да се пие през студения сезон, ако детето няма алергии и други противопоказания.

Въпреки това, преди да въведете компот в диетата на дете, по-добре е да се консултирате с лекар.

Как може да навреди?

Компотът може да бъде вреден за здравето, ако сложите много захар в него. В този случай напитката не се препоръчва за хора с инсулинова резистентност и диабет.

Въпреки полезните свойства на напитката, тя трябва да се консумира умерено. Ако прекалите, може да доведе до повишен стрес върху бъбреците. Това е особено опасно за бременните жени и хората с бъбречна недостатъчност. Компот от кисели и неузрели плодове не трябва да се пие при чувствителност на зъбите и венците.

– При всички полезни свойства на компота, той може да навреди на тялото, ако се използва неправилно, казва гастроентероложката Татяна Нечитайло. – Например, компоти, приготвени на базата на много сладки горски плодове или плодове съдържащи много захар, не се препоръчват за хора с диабет, както и за тези с наднормено тегло или ендокринни заболявания. А използването на много кисели плодове в компота, като вишни или боровинки, може да повлияе неблагоприятно на човек по време на обостряне на гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, допълва специалистката.

Компот от сушени плодове

Съдържа различни сушени плодове за перфектна комбинация от вкус и аромат.

Необходими продукти

– Вода – 1,5-2 л.
– Сушени кайсии – 100 гр.
– Стафиди – 100 гр.
– Сушени ябълки – 100 гр.
– Сушени боровинки – 100 гр.
– Сушени круши – 100 гр.
– Захар – 150 гр.
– Лимонена киселина – 2 гр.

Начин на приготвяне

Измийте сушените плодове и ги накиснете в топла вода за 20-30 минути. Отцедете водата. Сложете сушените плодове в тенджера, добавете 1,5 – 2 литра вряща вода и ги оставете да къкрят на слаб огън за 10 минути. Сложете захар и добавете лимонена киселина. Разбъркайте. Охладете и консумирайте с мярка.

Как да изберем и съхраняваме компот

Прясно приготвеният компот е най-полезен за здравето. Трябва да се съхранява не повече от 2 дни в хладилник. Консервираната напитка запазва полезните си свойства за 1-2 години. Трябва да го държите на тъмно и хладно място.

Когато избирате готов продукт в магазина, обърнете внимание на концентрацията на захар в напитката. Ако е високо, по-добре е да го върнете на рафта. Всички видове Е добавки и неразбираеми химикали в състава също трябва да ви служат като аларма да не купувате. Те нямат място в качествения продукт.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *