Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мария Требен за ползите и противопоказанията от използването на шипката

Шипката – този скромен, но красив храст ни радва с нежните си цветове, от които след време се появяват невероятно полезни плодове

шипката
Мария Требен за ползите от шипката

По съдържание на витамин С, шипката „изпреварва“ дори лимона и касиса. Какви други ценни вещества се съдържат в плодовете на това растение?

Шипката (позната и като дива роза) се използва от хората за медицински цели от хилядолетия. Това е див храст (от семейство розоцветни), който цъфти през май с красиви розови цветове. През есента плодовете узряват по клоните му, берат се през октомври. Как се използва шипката и за кого е противопоказана?

Какво е полезно да знаете за шипката?

1. След като се събере „реколтата“ от дивата роза, тя се суши при температури до + 100°C. В сушено състояние шипката запазва ценните си качества, които ги има и в свежо състояние.

2. Шипката е много полезна за хората, които се борят с наднормено тегло.

3. Плодовете от шипка съдържат значително количество минерали и витамини: калий, натрий, фосфор, магнезий, калций, В1, В2, В6, РР, Е и др. За витамин С вече знаете, че в шипката той се открива в уникално високи дози.

4. Чай, отвари, тинктури от плодовете се приготвят като тоник, и имат противовъзпалително и възстановяващо свойство. Затова не е чудно, че шипката често е част от различни рецепти с билки.

5. Пресните и сушени плодове са подходящи за отвара, като това гарантира, че витамините ще се запазят в напитката.

Как е най-добре да си направите отвара

Върху сухите шипки в количество от 50 грама (една чаена лъжица ако са счукани) се излива 300 мл. питейна вода и се довежда до кипене на слаб огън. Варете 15 минути. Свалете от котлона и оставете под похлупак за 20 минути.

Приготвяне на инфузия

Инфузия се прави, като съставките са в съотношение 1:6, в полза на водата. Изсипете натрошените плодове в питейна вода и варете 10 минути. Настоявайте в керамични съдове или термос за 7-8 часа.

Шипката – уникален природен дар, който помага при много болести

Технология за приготвяне на алкохолна тинктура от шипка

Вземете спирт от аптеката и 100 грама плодове от шипка, които трябва да са добре счукани. Настоявайте един месец на тъмно място.

Настойката и инфузията от шипка се използват при стомашно-чревни проблеми, лекуват язви на стомаха и дванадесетопръстника. Киселинността на стомаха се нормализира. Те са в състояние да разбият малки камъни в бъбреците, както и да премахнат възпалението на пикочния мехур.

Шипковата тинктура е добра за хора, страдащи от ниско кръвно налягане, но не е подходяща за такива с хипертония. Укрепва кръвоносните съдове (като профилактично средство срещу атеросклероза). Използва се и при авитаминоза.

Как се приема?

Инфузиите се приемат по половин чаена чаша три пъти на ден, за деца под 14 години дозата се намалява наполовина и се добавя мед. Курсът на прием е 3 седмици. След това се прави един месец почивка.

Какво е добре да се има предвид?

Предозирането с напитки, приготвени с шипка може да провокира алергична реакция и проблеми с черния дроб.

Противопоказания

В кои случаи не се препоръчва използването на продукти от шипка:

  • Ако страдате от високо кръвно налягане, алкохолната инфузия е противопоказана за вас.
  • При продължителна употреба на чай, отвара и тинктура от шипка може да се появи неинфекциозна жълтеница.
  • Отвара от корените е противопоказана при пациенти, страдащи от запек.
  • При тромбофлебит шипката е абсолютно противопоказана.

Защо е препоръчително ежедневно да използвате шипка, ако здравословното ви състояние го позволява?

– Богатото съдържание на ликопен, витамини А, В, Е, К, магнезий, желязо в чаят от шипка повишава устойчивостта на организма и има благоприятен ефект върху нервната система, насърчавайки клетъчната регенерация.

– Шипката е естествено слабително.

– Пектинът в състава на шипката активира функцията на червата, като в допълнение шипката се бори с чревните паразити.

– Шипката е полезна в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Понижава холестерола. Съдържа витамин К, който помага за подобряване на коагулацията на кръвта.

– Тъй като съдържа витамин А, шипката придава еластичност на кожата, забавя процеса на стареене и увеличава съдържанието на колаген. Семената от шипка съдържат значително количество гама-линоленова киселина. Последната е в състояние да придаде на кожата сияйна чистота. Не е странно, че маслото от шипка е средство, което се използва за красотата и здравето на кожата от стотици години насам.

– Шипката помага за усвояването на желязото, получено с храната – препоръчва се при анемия с дефицит на желязо.

– Шипка се използва в борбата срещу всякакви възпаления. Тя помага при отлагането на соли в коленете, заболявания на хрущяла, ставите, отслабва болката при артрит и остеоартрит.

– Пюрето от шипка съдържа ликопен, който намалява до минимум вероятността от катаракта и редица очни заболявания. Сокът от шипка е мощен антиоксидант. Приемайте по 1-2 чаши на ден, ако не е налице индивидуална непоносимост.

Източник: wday.ru

царски билки
Царски билки за детето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *