Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 причини да пиете бульон от лук – определено имате нужда от него

Нека поговорим повече за лечебните свойства на познатия на всички (и недолюбван от някои) лук

лук

В горещите летни дни на повечето от нас ни се иска да хапнем нещо леко, заради което зеленчуковите ястия са особено популярни. В тази връзка няма да е лошо да отделите време, за да разберете какво представлява, както и да пробвате, лучената диета и популярния напоследък лучен бульон.

Олеся Армашова, гастроентеролог, обяснява ефекта на диетата, базирана на лучена супа, както и какви са полезните свойства на отварата от лучени люспи.

Олеся Армашова

Лучените люспи съдържат флавоноиди, които са твърде сходни по състав и структура с хормоните, които активно участват в много метаболитни процеси, протичащи в тялото. Освен това в тях има и доста полезни вещества. Лучената супа може с успех да се използва като диетична храна от онези, които искат да отслабнат“, коментира специалистката.

Какви са ползите за здравето от приема на бульон от лук?

Кората от лук съдържа вещества, които стимулират сърдечната дейност, повишават имунитета и имат отхрачващо свойство. Също така златистите люспи притежават диуретично, холеретично и спазмолитично действие и намаляват кръвното налягане .

Кверцетинът, открит в люспите на лука, е един от най-мощните антиоксиданти, който помага в борбата с рака и поддържа клетките млади. Освен това лучените люспи съдържат каротин или провитамин А. Те влияят благотворно на зрението и предпазват организма от вирусни заболявания.

Люспите на лука също така съдържат витамини от група В, йод, фосфор, желязо и цинк.

Важно е да запомните, че всички билкови натурални съставки са богати на полезни вещества: витамини, минерали и т.н. Но, техният брой е много, много малък. И не е достатъчно, за да покрие дневната нужда от тези елементи.

Защо да пиете отвара от лук?

Отварата от корите на лука премахва излишния натрий и хлор от тялото, което е много полезно за хората със сърдечно-съдови заболявания.

Напитка може да се пие при крампи в краката през нощта. Този съвет е особено полезен за онези, които прекарват много време през деня на крак. За да направите това, изсипете щипка стрита кора от лук в чаша вряща вода и оставете за 10 минути (без да варите повече). След това филтрирайте и изпийте. Препоръчва се тази отвара да се приема предимно вечер.

От векове отварата от люспите на лука се използва за изплакване на косата след измиване. Това прави косъма по-плътен и лъскав и премахва пърхота, а също така придава на косата красив меден оттенък.

За приготвянето на такава отвара са необходими шепа люспи, които се заливат с чаша вода и се варят на тих огън 10 минути.

Как се прави бульон от лук?

Има много начини за приготвяне на лучена отвара за вътрешен прием. За да се получи лечебен чай се вземат млади, пресни и непокътнати луковици. По-добре е да отстраните обвивката прясна, без да я събирате за бъдеща употреба. Измива се и се запарва с вода, не по-гореща от 60 градуса, след което се настоява за 15-20 минути.

За да се получи по-наситен бульон, люспите се варят 5-10 минути във вряща вода.

Ако вкусът на лука ви е неприятен, тогава можете да приготвите специален чай. За да направите това, поставете кора от лук, чаена лъжичка насипен чай или торбичка зелен чай в чайник, оставете за 10-15 минути. Към такава напитка е добре да се добавят лимон, мед и други подобрители на вкуса.

Как да съхранявате и подготвите люспите за бъдеща употреба?

Лукът обикновено „остарява“ до средата на лятото. От този момент люспите могат да бъдат събрани за бъдеща употреба. Но на младия лук люспите са тънки, затова е по-добре да изчакате до есента. Така самите люспи ще станат по-плътни и ще „узреят“.

Съхранявайте кората от лука на тъмно и сухо място от есента до пролетта. Трябва да се има предвид, че колкото по-дълго се пазят (отделно от луковицата), толкова по-малко полезни вещества остават в тях.

Тези, които не харесват вкуса на люспите, може да се възползват от лучена супа по френска рецепта.

Френска лучена супа

Тази супа идва още от времето на древните римляни и става много популярна сред по-бедните французи заради малкото продукти, които са необходими за нейното приготвяне. Нужни са само кори хляб, бульон и суров лук.

В момента френската лучена супа има много варианти за приготвяне. Французите например добавят към нея бяло вино или коняк и я варят в телешки бульон, а лука карамелизират със захар.

Лучената супа е богата на витамини С, А и Е. Те укрепват имунната система и нормализират процесите в организма. Лукът съдържа и голямо количество желязо, особено в червените сортове. Редовната консумация на лучена супа предотвратява анемията и насърчава бързото възстановяване от различни заболявания, както и облекчава състоянието при хронични болести като диабет тип 2. Рецепта за лучена супа може да намерите сами в интернет, или да се допитате до някой, който вече е правил това ястие. Единственото условие за да е полезна, е да се консумира поне два пъти в седмицата.

Лучена диета за отслабване

Лучената диета стана много популярна през последните години. Лучената супа става основно ястие за 7 дни. Диетата се допълва с постни меса, плодове и зеленчуци в умерени количества. От менюто се изключват газирани напитки и алкохол, мазни храни и тестени изделия, ограничава се и консумацията на сол и захар.

В допълнение към основната лучена супа, може да се добави и бистра зеленчукова, приготвена от нискокалорични сезонни зеленчуци като зеле, целина, моркови и други. Следователно, от гледна точка на храненето, такава диета е пълноценна, но във всеки случай не трябва да я спазвате повече от 7 дни.

На кого е противопоказан лукът?

Отвара от лучена кора има същите противопоказания като суровия лук:

– алергични реакции;

– заболявания на стомашно-чревния тракт в остър стадий;

– чернодробни заболявания (хепатит, цироза);

– обостряне на бронхиална астма.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *