Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекарства и храна: как да ги комбинираме правилно

Можем да ускорим възстановяването си, ако вземем предвид съвместимостта между някои лекарства и храни

лекарства
В същото време определени комбинации на лекарства с храна са в състояние напълно да неутрализират ефекта им и дори сериозно да навредят на здравето.

Затова е важно, когато използваме лекарства, да спазваме подходяща диета. Все пак тялото ни е една голяма и сравнително сложна биохимична лаборатория.

Опасни връзки

Нека започнем с най-известния пример за неблагоприятно взаимодействие лекарство-храна. Става дума за лекарства от групата на инхибиторите на моноаминооксидазата, които често се предписват за лечение на депресия. В този случай за известно време трябва да се откажете от авокадо, шоколад, банани, червено вино, сирене, соя и пушени колбаси. Факт е, че изброените продукти съдържат тирамин, който под въздействието на моноаминооксидазата преминава в неактивна форма и се натрупва в тялото. Това води до повишаване на кръвното налягане и остро главоболие.

Друга изключително нежелана комбинация е мляко и витамин D. Млечните продукти допринасят за усвояването на препарати на основата на този опасен за централната нервна система витамин.

Когато приемате диуретици, трябва да имате предвид, че някои от тях допринасят за отделянето на калий от тялото. Това е опасно за сърцето и може да причини аритмия. По време на лечението с такива лекарства сушените плодове (кайсии, смокини) и бананите са много полезни, защото съдържат доволно количество калий.

Ако лекарят ви е предписал антикоагуланти, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, опитайте се да ядете по-малко брюкселско зеле, карфиол, черен дроб, соя, орехи и тиквички. Всички тези продукти съдържат доста голямо количество витамин К, който действа обратно на антикоагулантите, заради което е възможно да се появи кървене.

Грейпфрутът с право се нарича крал на несъвместимостта

Има толкова много лекарства, с които той е „в конфликт“, че някои изследователи настояват за специално етикетиране на продуктите, съдържащи този плод. Факт е, че определени компоненти на сока от грейпфрут блокират ензима CYP3A4, който участва в метаболизма на много от съвременните лекарства. По този начин концентрацията на лекарството в кръвта може да стане неприемливо висока, което е изпълнено с различни усложнения. Дори ако изядете само един грейпфрут може да се увеличи токсичността на антибиотиците, да се подсили ефекта на сънотворните – бензодиазепини, и това да доведе до рязко понижаване на налягането при хора, приемащи антихипертензивни лекарства. Последното обаче се отнася предимно за лекарства от групата на нифедипина.

Сокът от грейпфрут не се препоръчва да се комбинира със средства за повишаване на потентността поради възможно повишаване на токсичността. Същото важи и за статините – лекарства, които понижават нивата на холестерола в кръвта. Но не се отчайвайте, ако наистина обичате грейпфрут. Една чаша сок или половин плод няма да навредят в повечето случаи, въпреки че е най-добре да се консултирате с лекар преди да започнете лечението.

Перфектната двойка

Разбира се, не всички комбинации храна-лекарство са вредни или опасни. Има и неутрални или дори желани комбинации. Витамини A, D и E, антимикробни средства на базата на метронидазол и противогъбични средства с гризеофулвин се абсорбират от тялото само заедно с мазнините. Освен това храните, обогатени с мазнини, също трябва да присъстват в менюто на хората, приемащи бензодиазепинови транквиланти. Същото важи и за антикоагулантните лекарства, които намаляват съсирването на кръвта.

Не отказвайте храни, богати на въглехидрати, ако вашият лекар ви е предписал антиастматично лекарство на базата на теофилин. Зърнени култури, бобови растения, мед, плодове (независимо дали са пресни или изцедени) подпомагат усвояването на това лекарство и наистина могат да направят лечението по-ефективно.

Усвояването на витамин РР, известен като никотинова киселина, се подобрява под въздействието на извара, месо, риба и яйца

Тези продукти съдържат аминокиселината метионин, която също е много важна за превенцията на мазен черен дроб.

При желязодефицитна анемия естествените източници на витамин С са много полезни: портокали, ягоди, шипки, касис, червени и зелени чушки. Те допринасят за усвояването на железните препарати и следователно за повишаване нивата на хемоглобина. Интересното е, че продуктите от тесто с мая също имат подобен ефект! Те намаляват количеството фитин, което пречи на усвояването на желязото.

Тежък махмурлук

Много е опасно да се комбинират лекарства и алкохол. Това важи особено за антибиотиците. Приемът на алкохол заедно с антикоагуланти, предписани при заплаха от кръвни съсиреци, може да доведе до инсулт. Обичайната терапевтична доза парацетамол и дори малко количество алкохол могат да причинят бъбречна недостатъчност. В комбинация със сърдечни гликозиди и диуретици алкохолът е възможно да наруши сърдечния ритъм. Това предупреждение важи и за лекарства, съдържащи спирт. Например, обикновените вазоконстрикторни капки за нос в комбинация с алкохол драстично повишават кръвното налягане.

Най-добре е с вода

Вероятно всеки знае, че е най-добре да пиете лекарства с вода – питейна или минерална. В това отношение тя няма конкуренти. Но в крайна сметка много от нас не могат да си представят утрото без кафе или чай. Как тези напитки взаимодействат с лекарствата?

По-добре е да не прекалявате с чая по време на лечението с каквито и да било лекарства. Факт е, че чая съдържа танин, който образува неразтворими съединения с много лекарства и по този начин значително намалява ефективността на терапията. Това важи особено за азотсъдържащите лекарства, които имат спазмолитичен ефект, както и за препарати, които имат селективен тонизиращ ефект върху сърцето (сърдечни гликозиди).

Какво трябва да знаят хората, които пият кафе?

Тази напитка взаимодейства по различен начин с лекарствата, в зависимост от техните свойства. Не се препоръчва комбинирането на кафе с успокоителни, тъй като това може да доведе до тревожност и дори безсъние. А някои лекарства могат дори да засилят ефекта на кафето върху тялото! Антибиотиците, антидепресантите и противозачатъчните хапчета блокират ензима CYP1A2, отговорен за усвояването на кофеина. В резултат на това той остава по-дълго в тялото, което е доста неблагоприятно за нервната система.

Не трябва да пиете силно кафе, ако са ви назначени психостимуланти, тъй като то може прекомерно да засили техния тонизиращ ефект.

Хомеопатия

Такива лекарства все още се изписват и се препоръчват за прием от специалисти или от хора, които са имали някакъв положителен ефект от техния прием. Как да се приемат правилно? Хомеопатите препоръчват да ги взимате половин час преди или не по-рано от един час след хранене. В този случай е по-добре да държите белите зрънца под езика известно време, а капките само в устата, без да ги поглъщате веднага. Съдържанието на мазнини в храната не е от решаващо значение, но трябва да се ограничи употребата на чай и кафе, тъй като те блокират действието на редица лечебни вещества. Същото важи и за подправките и ястията с ароматни билки (кимион, магданоз, мента, канела, карамфил). По-добре е да се откажете напълно от употребата на алкохолни напитки или да ги приемате само от време на време в малки количества.

Източник: www.bvhealthsystem.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *