Грипът не е неизбежно зло

До голяма степен зависи от нас дали ще боледуваме или не.

Специалистите твърдят, че не съществува пряка зависимост между грипната епидемия и застудяването – в случая факторът студ е втори­чен и не е задължителен. Истината е, че заболяванията, които нарича­ме остри респираторни, стопроцентово се предизвикват от инфекции. Още повече че студът е полезен за организма, а липсата на студово натоварване влияе зле на имунитета и регулатор­ните системи в органи­зма като цяло.

Независимо че сме свикнали да се отнасяме към острите респира­торни заболявания като към неизбежно зло и като нещо съвсем обичайно, това не е така – те не са неизбежни. И в никакъв случай не са нещо обичай­но. Напротив, често тези заболявания ни докарват проблеми, несъизмерими със самата болест. Днес до голяма степен от са­мите нас зависи дали ще боледуваме.

ИНФЕКЦИИТЕ СЕ ПОЯВЯВАТ ТАМ, КЪДЕТО ИМА ХОРА И КЛИМАТИЦИ

Хората на село почти не боледуват от вирусни заболявания. Всъщност острите респираторни заболявания и грипът са болести на градовете, особено по-големите. Ос­новната причина е оче­видна – струпване на хора – било то в транспорта, в магазина, на работа, в учебните заведения, в детските градини. Тра­диционно вирусните за­болявания избухват през септември-октомври. А тогава най-много хора се връщат на работа от отпуските, децата и студентите – в учебните заведения.

Офисът не е най-добро­то място за здравословен начин на живот. В големи­те офиси понякога в едно помещение се събират 10- 15, дори и повече човека. Плюс климатиците, кои­то пресушават въздуха и ефективно разпространя­ват инфекцията, възник­нала в офиса. В рисковата зона са пътниците от градския и обществения транспорт.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *